Valitsus leevendab piiranguid hariduse, kultuuri ja spordi valdkonnas

1151

Valitsus kiitis heaks otsuse, millega lubatakse eritingimustel kontaktõpe, muuseumite ja näitusasutuste avamine ning tippsportlastel laienevad treenimisvõimalused. Samuti lubatakse taas pidama hakata jumalateenistusi.

Valitsus tugines leevenduste üle otsustamisel teadusnõukoja hinnangule COVID-19 nakkuse leviku languse kohta Eestis. Kõiki leevendusi saab rakendada üksnes juhul, kui eritingimustega on maandatud haiguse leviku riskid.

TIPPSPORT

Alates 05. maist laienevad täiskasvanute koondistele treenimisvõimalused nii sise- kui välitingimustes. Tagatud peab olema desinfitseerimisvahendite olemasolu. Täpsustatud nõuded treeningute COVID-19 nakkuse ohutuks läbiviimiseks kehtestab kultuuriministeerium.

KULTUUR

Alates 11. maist on lubatud muuseumide ja näitusasutuste siseruumide külastamine, kui seal järgitakse vastavaid eritingimusi. Samuti lubatakse sissepääs vabaõhumuuseumide eksponaathoonetesse ja muuseumi õuealadel asuvatesse eksponaatidesse.

Selleks, et muuseumid ja näitusasutused saaksid siseruumid avada, lubatakse külastajaid asutusse maksimaalselt 10-liikmelistes rühmades. Peredele kehtivad erandid. Järgida tuleb 2+2 reeglit, asutuses peavad olema tagatud käte desinfitseerimisvahendid ning märgpuhastada tuleb külastajate poolt sagedasti puudutatavaid pindu.

Riskirühma kuulujatele on muuseumis või näitustesaalis liikudes soovituslik katta hingamisteed.

Interaktiivsete eksponaatide puhul tuleb asutusel kasutusele võtta abinõud, et tagada eksponaatide COVID-19 nakkuse ohuta kasutamine. Alternatiivina võib interaktiivsed eksponaadid hoida suletuna.

Kuna viirus võib levida ka saastunud pindadelt, pole lubatud külastajatele jagada näiteks reklaamvoldikuid. Samuti pole lubatud korralda ühiselt kasutatavate töövahenditega loovtöid ja töötubasid.

Kultuuriministeerium on koostöös valdkonna asutuste ja terviseametiga ette valmistanud käitumisjuhendi, kus on ära toodud nii kohustuslikud miinimumnõuded kui ka täiendavad soovitused.

HARIDUS

Alates 15. maist lubatakse eritingimuste täitmisel tavalise õppetegevuse juurde naasmine kooli ruumides. See kehtib üldhariduskoolidele, kutseõppeasutustele, kõrgkoolidele, täienduskoolitusasutustele, huvikoolidele ja huvitegevuse pakkujatele ning avatud noortekeskustele.

Eriolukorra meetmete leevendamise perioodil on kooli ruumides lubatud õpe kuni 10-liikmelistes rühmades. See piirang ei kehti eksamite, riigieksamite ja kutseeksamite läbiviimisel juhul, kui eksamid korraldatakse suuremates ruumides, näiteks aulates, võimlates, suuremates auditooriumites.

Tavalise õppetegevuse taastamisel tuleb kooli ruumides piisavalt desinfitseerida ühiskasutatavaid asju ning ruume pidevalt õhutada. Oluline on, et nii õppijad, harrastajad kui õpet korraldavad inimesed teeksid omalt poolt kõik, et COVID-19 nakkuse levikut piirata.

Kaitsemaski kandmine ei ole kohustuslik. Samas riskirühma kuuluvate huvitegevuse harrastajate, õpetajate, kõrgkoolides õpet korraldavate akadeemiliste töötajate, õpilaste ja üliõpilaste jaoks on nii maski kandmine kui muude isikukaitsevahendite kasutamine tungivalt soovituslik.

Sõiduõpe

Alates 05. maist lubatakse autokoolidel korraldada mootorsõidukijuhi, autojuhi ja ohtlikku veost vedava autojuhi sõiduõpet, kui selle läbiviimisel järgitakse eritingimusi.

Eritingimuste järgi tohivad õppesõidus osaleda üksnes COVID-19 haigusnähtudeta õpetaja ja õpilane. Masinas peab olema käte desinfitseerimise vahend. Pärast igat sõidutundi peab sõiduõppe korraldaja puhastama pinnad, mida õpilane on katsunud.

Soovi korral saavad õpilane ja õpetaja kanda sõiduõppe ajal isikukaitsevahendit, näiteks kaitsemaski või visiiri.

USULISED ÜHENDUSED

Alates 10. maist on eritingimusi järgides lubatud avalike jumalateenistuste ja teiste avalike usuliste talituste läbiviimine. Tagatud peab olema 2+2 reegli järgimine ja desinfitseerimisvahendite olemasolu.

Massiteabevahendid peavad k.a. valitsuse korralduse nr 77 muutmise viivitamata, muutmata kujul ja tasuta avaldama. Selle kohta saadame ka ametliku teavituse.


Kino maale
EelmineValitsus lubab piirangute leevendamist
JärgmineKaubanduskeskustes leevenevad eriolukorra piirangud