Vahva koostöö Õnnemaaga

1044

Tartu kutsehariduskeskuse kutsevaliku õppe õpilased leidsid eriolukorra ajal endale vabatahtliku tegevuse mooduli saavutamiseks võimaluse teha koostööd Kambja vallas tegutseva MTÜga Õnnemaa. Veebruari teisel nädalal käisid kutsehariduskeskuse õpilased tutvumas vabatahtliku töö võimalusega Kambja pere- ja noortekeskuses. Juba tol ajal tundus koostöö Õnnemaaga huvitav idee, kuid see polnud veel käegakatsutav. Üheskoos võeti ette lühike matk Suure-Kambjasse. Tänu kohaliku ajalooga kursis olevale noorsootöötajale tutvusid õpilased lähemalt sealse elu ja võimalustega. Veebruaris alanud kutsevaliku õppe õpilastele oli see igati põnev õppeseikluse algus.

Üks osa kutsevaliku õppest on aktiivne osavõtt vabatahtlikust tegevusest. Maikuus pani suur osa kutsevaliku õpilasi vabatahtliku tegevusena oma ideed nö lauale ning ragistas koos oma päid, et planeerida juunikuusse huvitavaid ning kohalikke noori kokku toovaid tegevuspäevi. Koostöö ei piirdu lihtsalt pere- ja noortekeskusi haldava Õnnemaa tegevuspäevade planeerimisega. Võimalusel, mis oleneb palju eriolukorrast, soovivad vabatahtlikud neid ka ise läbi viia. Suureks väljakutseks oli neile kindlasti eriolukorraga arvestamine, seega koroonaviiruse tõkestamise garanteerimiseks olid vabatahtlikud motiveeritud arvestama riigi poolt välja kuulutatud eriolukorra meetmetega. Lisaks tegevuspäevadele on valmimas ka kunstikooli sisseastumisest huvitatud õpilase vinged promovideod MTÜ Õnnemaa hallatavatele Ülenurme, Tõrvandi, Kambja pere- ja noortekeskusele ning samuti Kuuste noortetoale.

Praegu küll ripub tegevuspäevade läbiviimine veel õhus, kuid planeeritud põnevad ja liikumist soosivad tegevuspäevad on kalastusmatk Kambjas ja orienteerumine Ülenurmel. Kalastusmatk toimub 9. juunil ja orienteerumine 10. juunil. Hoiame üheskoos pöialt, et saame need ka läbi viia!

Vabatahtliku tegevuse mooduli toel saavad õpilased proovida kätt noorsootöö vallas ja võimaluse panustada kogukonda. Kuigi õpilastel oli veel lahedaid ideid, näiteks metsatalgute pidamine, otsustati siiski eelnevalt nimetatud tegevuspäevade planeerimise kasuks.

Rohkem infot leiate MTÜ Õnnemaa kodulehelt.

KIRSIKA MÜHLBERG,
Tartu kutsehariduskeskuse kutsevaliku õppe koordinaator

Kaart.
Kambja valla noortekeskuste imporkaart. Autor: Markus Kasemaa

Mis on improkaart?

Improkaart sünnib baaskaardi joontes kujundeid avastades – joonistusprotsessi käigus aimab silm midagi konkreetset ning viimistlen selle siis veidi selgema kujundini. Enamasti ei ole mulle tähtis, et mõtestaksin lahti selle kuju(ndi) olemuse/tähenduse. Pigem julgustan vaatajat leidma kaartidel kujundeid, mida ma ise ei ole märganud, või leidma minu leitud kujunditele omapoolsed tõlgendused.

Seeriasse „Improkaardid“ (m.art.ee/maps) kuuluvad muuhulgas koostöös teadlastega ajakirja Nature esikaanele loodud maailmakaart, Eesti kunstikuu raames Araabia Ühendemiraatides loodud Abu Dhabi kaardid, Malta kaardid UNESCO projekti raames, samuti mitmeid muid kaarte, sealhulgas Tartu, Pärnu, Põltsamaa, Jõhvi, Malmö, Karlstadt, Krems jt. Valik kaarte on koha leidnud ka Eesti rahvusatlases.

Kasutan kaartide põhjal joonistamist ka Tartu ülikooli kunstide keskuse improvisatsioonilise joonistamise kursusel esimese ülesandena, aitamaks algajatel tudengitel ületada nn valge lõuendi hirmu.

Kaardid kui sellised on väga põnev baasmaterjal. Neid on erinevaid – geograafilistest kaartidest nn mõttekaartideni. Kaart võib olla ka lihtsalt lineaarne teekonna kirjeldus või siis moonutatud, kuid siiski omas mõttes tõesem kui täpsed geograafilised kaardid – näiteks olid esimeste kaartide vahemaad visuaalselt lühemad veekogude kallastel, tulenevalt lühemast ajast, mis kulus mööda veeteed vahemaa läbimiseks. Kaardid on erineva üldistustasandiga – lähemale suumitud või üldistavad. Kaarte võib ka käsitleda kui maailmas tihti valitseva kaose korrastusvahendeid, kusjuures kaos iseenesest ei ole halb – oluline on äärmuste leidmine tasakaalu vahel.

MARKUS KASEMAA,
kunstnik

Kino maale
EelmineGümnaasiumi lõpuaktused tulevad!
JärgmineÕppetöö korraldus Kambja koolis kuni kooliaasta lõpuni