Siit nurgast ja sealt nurgast Kammerisse kokku

1211
Matkajad kohas, kust avaneb parim vaade Pangodi järvele. Foto: Ringo Saar

Kuuendat Pangodi rattamatka alustasime 7. juunil Kammeri kooli juurest, kuhu 17 osalejat olid tulnud nii siitsamast Pangodist kui ka Otepäält, Tartust ja Haapsalust. Muru ja peenardega seotud kevadised rõõmud pandi ooterežiimile, sest tee viis Peeda jõe äärde Kavandu külas, sealt Kullaga tuulikuni Kullagal ning Unipiha algkooli Pangodis. Üks matkaline tunnistas, et elab juba aastaid kooli vahetus läheduses, aga majja sisse astus esimest korda.

Pikksaare pargi matkarajalt tulles peatusime Kodijärve mõisapargi veerel, et seejärel jõuda olümpiavõitja Johannes Kotkase sünnikodusse Ivaste külas ja edasi vabadussõdalaste mälestusmärgi juurde Kährimäel. Kogu aeg ikka mäest üles ja mäest alla ning ilusad vaated siin- ja sealpool teed. Lugusid, mida põlvest põlve paigatruult elanud kohalikud rääkida teavad, jätkub. Nii ka Pangodi kandis. Keegi avaldas otsesõnu imestust, et ühes väikeses piirkonnas võib leiduda nii palju tähelepanuväärset.

Ilm matka soosis ja meil vedas, et Johannes Kotkase kodumajja lubati kõigil lahkelt sisse kiigata, kuigi tulime ootamatult ja eelneva kokkuleppeta.

Ringiga tagasi Kammerisse jõudnud, sättisime end suppi ja kringlit sööma ning ühtlasi said huvilised teada, milliseid võimalusi pakub Kammeri kool ja kuidas Kammeri on seotud näiteks Hiiumaaga. Juuresoleval fotol oleme peatunud kõrgel kohal, kust avaneb võrratu vaade alla Pangodi järvele. Kes soovib sõita kaunil maastikul ning tunneb huvi Pangodi kandi paigavaimu ja lugude vastu, on teretulnud 2021. aasta kevadretkele!

Lõpuks veel üks ühehäälselt heaks kiidetud mõte, mis retkelistel tekkis Tartu – Otepää maanteel autodega võidu Pikksaarest Kodijärve poole vändates: Tartust Otepääle peaks viima üks korralik kergliiklustee, mis võiks kulgeda koguni kahes suunas, sest usutavasti tõmbaks see marsruut inimesi ligi nagu magnetiga.

TOOMAS KELDOJA,
matka korraldaja Lõhmuse talust Kodijärvel

Kino maale
EelmineHinnatõus Külitses
JärgmineAeg endalt küsida: „Mida ma veel oskan?“