Tartumaa esimesed loometalgud

582

23. oktoobril toimuvad Tartumaa omavalitsuste liidu, Tartumaa Turismi, Tartu loomemajanduskeskuse, Tartu ärinõuandla, Tartumaa arendusseltsi ja Võrumaa arenduskeskuse koostöös Tartumaa loometalgud. Kogu üritus lähtub mõtteviisist, et igaüks saab käivitada muutuseid, mida ühiselt ellu viia.

Loometalgud on nagu talgud ikka, kuid sellel korral kohtume Nõo põhikoolis ja teeme mõttetöö talgud. Loometalgute suur väärtus on selles, et siia on osalema oodatud kõik ja see pole tühi sõnakõlks: igaühel on oskusi, teadmisi, tutvusi, mis võivad kellegi teise jaoks väga väärtuslikuks osutuda. Igaühe panus on hindamatu väärtusega ja ainult üheskoos tehes jõuame kestvate tulemusteni.

Tartumaa omavalitsuste liidu tegevjuht Sven Tobreluts: „Tartumaa loometalgud on oodatud algatus, kus saavad kokku erinevate valdkondade inimesed, et üheskoos leida lahendusi kogukondi puudutavatele probleemidele. Loometalgud toimuvad esmakordselt ja on üks väheseid sündmusi, mis on suunatud tervele maakonnale. Läbi loometalgute saame veelgi enam toetada kogukondade omaalgatust ja sidusust. Omavalitsuste liidu ootus on, et loometalgutelt lendu läinud ideed saavad ka reaalselt ellu rakendatud.“

Loometalgutel osalevad meeskonnad on eelnevalt registreerunud ja nad tulevad lahendama üheksa eriilmelist ideed: 

  • Hollywoodi mägi Laevas on tuntud igaühele, kes Tallinn-Tartu maanteel sõitnud, tähed mäel on ammu kulunud ja nüüd otsitakse üheskoos lahendust, kuidas mägi uueks luua.
  • Kogukonna juturobot on mõeldud kohaliku omavalitsuse kodulehel olevaks abimeheks vajalike teenuste ja info leidmiseks.
  • Kuldvõtmekese meeskond planeerib etenduste sarja, kus erivajadustega inimesed ise oma mõõtmatult suure sisemaailma suurele hulgale elanikest kättesaadavaks teevad.
  • Kodavere murrak on hääbumas, täna oskab seda vaid 100 inimest. Kuidas hoida oma keelt ja kultuuri, et see püsiks ja edasi kanduks, lahendus selgub peagi.
  • Maalapse minikool, on kool, kuhu laps saab minna ja olla ja askeldada koos kanade ja muude koduloomadega, see ei ole tavaline pikapäevarühm vaid tõeliselt hubane, turvaline ja kodune koht, kus aega veeta.
  • Mitmekesised veebitunnid. Eriolukorra kogemustest ja maakoolide õpetajate puudus on andnud hoogu meeskonnale mõelda välja, kuidas säilitada kohalik kool ja kasutada õpetajaid paindlikumalt, ühendades selleks tänapäevased veebitunde võimaldavad lahendused.
  • Hoida õpimotivatsioon kolmandas kooliastmes on suur väljakutse, kuidas hoida neid halvale teele minemast.
  • Maarja külal ümbritseb 10 hektarit maad, mis täna kasutust ei leia, küla plaanib luua sinna võlumaa, millest saaks osa igaüks, kes külla satub või piirkonda külastab.
  • Noorte dirigentide pealekasv on Tartumaal väike, meeskond hakkab otsima lahendust kuidas rohkem noori dirigendi kutse valiksid.

Tartumaa loometalguid aitab korraldada Võrumaa arenduskeskus, kasutades Vunki mano! meetodit. Võrumaal on loometalguid läbi viidud neljal korral ja nüüd rakendame nende kogemust ka Tartumaal.  “Võrumaal on näha, kuidas järjest kasvav usk koostöösse ning julgete inimeste suurenev hulk, kujundab Võrumaad sotsiaalse innovatsiooni rikkaks piirkonnaks.” lisas peakorraldaja Helen Avarlaid.

Loometalgute koduleht www.vunkimano.ee ja FB-leht https://www.facebook.com/events/307469820704258?active_tab=about

Kino maale
EelmineKokkuvõte vallavalitsuse istungitest
JärgmineÜlenurme võimlejate uus võistlushooaeg on alanud!