Laste lauluvõistlus Kambja vallas

1841

Idamaa tarkus: Inimesed, kes armastavad muusikat, ei saa olla halvad.

See mõte oli kirjas tänukirjal, mille sai iga osaleja ning juhendaja. Tänukirja kujundas Nerva.

4. oktoobril toimus „Tartumaa Laululaps 2020“ Kambja valla eelvoor. See pidi toimuma juba kevadel, aga jäi siis põhjendatult ära, kuid toimus nüüd. Et eelvoor oli osake suuremast ettevõtmisest, oli reglement antud meie korraldajatele täpne ning konkreetne. See aga kindlasti ei seganud rõõmu, mida suudavad teha lapsed ja laulmine. Mitte niisama laulmine, vaid õpitud, korralikult ette valmistatud ning harjutatud.

Õppimine iseenesest on juba innustav ning hingestav, kui tegeled meeldiva tegevusega, nagu seda laulmine kahtlemata on, ja mis saab eriti väärtuslikuks siis, kui saad mitte ainult oma rõõmuks laulda, vaid esineda ka teistele. Aeg-ajalt on selle rõõmu ja oskuse hindamine pandud proovikivina noorte lauljate õlule kontsertidel, konkurssidel, festivalidel, esinemistel, etteastetes. Nii tore, kui ka praegusel kummalisel ajal vähegi selleks ikka võimalusi leitakse.

Kambja valla eelvooru oli üles antud märkimisväärselt arvukalt osalejaid – 34. Jaotus oli 4 vanuserühma, igast pidi edasi pääsema 2 lauljat. Kahes noorimas vanuserühmas oli kokku 25 noort solisti. Kokkuvõttev nimekiri (kaheksast erinevast kohast kokku 34 last ja 15 juhendajat) on rõõmu tundmiseks meile kõigile selline:

Ülenurme muusikakool, juhendaja Ursel Oja – 6 last;

Ülenurme gümnaasium, juhendaja Lia Piir – 1 laps;

laulustuudio Laulupesa – 17 last ja 7 erinevat juhendajat: Krista Kübar, Kristel Kruus, Marit Laur, Anna Lea Haamer, Kärt Sepp, Triin Arak, Liis Pärn;

Tõrvandi lasteaed Rüblik, juhendajad Kristi Tuhkanen, Ingrid Ulst – 1 laps;

Nõo laulustuudio, juhendaja Liis Viinalass – 1 laps;

Kambja kooli muusikastuudio, juhendaja Jana Käär – 5 last;

Kambja lasteaed Mesimumm, juhendaja Anu Ird – 2 last;

Pille muusikatuba, juhendaja Pille Siht – 1 laps.

Nimekirjast ilmneb, et juhendajatest on eriti produktiivsed Ursel Oja (6) ja Jana Käär (5 laululast). Küll aga on kaasjuhendajatena märgitud laulustuudio Laulupesa juhendajad Marit Laur 6 korral ja Anna Lea Haamer 5 korral. Samuti on fakt, et kahes esimeses vanuserühmas osalenud 17 Laulupesa last 25-st on kogu laulupäeva pooled osalejad üldse, kes laulsid ka ainult ühe autori (Airi Liiva) laule. Päris märkimisväärne produktiivsus autorilt, kes, muide, on ka Kambja valla elanik! See on rõõmustav fakt ja ilmselt uudis paljude jaoks.

Üldse kõlas eesti keeles 33 laulu 34-st ja need 33 laulu olid ka kõik erinevad, vaid üks neist kordus.

See tõsiasi oli kindlasti oma vaheldusrikkuses rõõmustav ka lauluvõistlust hindama kutsutud žürii jaoks, kuhu kuulusid Eve Paap (Tartu), Ingrid Pihelgas (Tartu), Signe Rõõmus (Võru). Kõik kolm on muusikaõpetajad ning koorijuhid, varasema korduva lauluvõistluse žüriikogemusega, tegevad pedagoogide ja juhendajatena solistide, ansamblite, kooridega. Asjatundlik koosseis seega.

Asjatundlik, isegi väga oli ka lauluvõistlust helindanud Elmet Neumann, kes küsis iga osaleja käest juba eelnevas mikrofoniproovis arvamust, kas kõik, mis laulja jaoks lavale suunatud kõlaritest tuli, oli kuuldav, abiks, piisav. Heli oli puhas ning meeldiv, balansid paigas, nauditavad etteasted tagatud. Kõike aitas meeldivalt hubasemaks teha meeleolukas lavakujundus, samuti mahe valgus ja solistile kohandatud valgustus (Janek Oja). Aitäh tehnilisele poolele, kelle panus tulemusena väga märkimisväärseks toeks oli, kuid kes tegijatena ise sageli märkamatuks jäävad. Suuresti oli kogu ettevalmistuse ladusa ja korrektse korralduse taga väsimatult energiline Saidi Tammeorg. Aitäh!

Korraldav meeskond püüdis igati tagada tervisereeglitest kinni pidamise – istekohtade hajutatus saalis, kontaktivabad desovahendid, maskid, mikrofonide puhastamine ja ülepühkimine pärast iga kasutuskorda, ruumi ventileerimine erinevate vanuserühmade vahetumisel ning pauside ajal.

Ja nüüd kõige selle foonil lõpuks ka need, kelle jaoks kõik eelnev töö ja korraldus mõeldud oligi – 34 noort lauljat, solisti, interpreeti, kes kõik olid tublid, musikaalsed, andmas edasi sisurikkust, mida nende lauludes kuulda oli. Usun, et kõik said seekordse kogemuse abil juurde nii esinemisjulgust edaspidiseks kui ka suurepärast lavakogemust läbi asjatundliku mikrofoniproovi ja esituse laval.

Mitte kõigil ei pruugi igapäevases tööprotsessis olla sellist võimalust. Nii oli ehk see laulmine ka kõigile osalejatele meeldiv ja rõõmu ning elevust tekitav.

Laval laulsid (alfabeetilises järjekorras)

Marili Alliksaar, Grete Andreson, Miralda Eller, Milana Fayzullova, Luisa Elena Fomin, Sofia Eliisa Fomin, Kirke Ilves, Elenora Kaju, Vanessa Kallas, Lisanna Kilk, Simona Lauri, Mia Leheste, Astrid Lepist, Liisa Liiva, Anrete Lindmägi, Isabella Melk, Meribel Melk, Emily Lisette van Oss, Franz Mattias Piir, Marie Johanna Piirimees, Kaarel Põldmaa, Kristiin Pärnamäe, Kristel Rannik, Arlene Raudva, Steve-Tristan Rätsep, Marili Sabre, Maris Sabre, Susanna Songisepp, Marta Marii Sults, Kelly Tarkus, Liisa Tubin, Eva-Maria Vaikmäe, Karoliina Valge, Adele Veebel.

Taustalauljad olid Luisa Elena Fomin, Marta Kanep, Anette Melk, Georg Oru, Piia Mai Palloson, Armand Egon Parts, Kadi Liis Uuk, Karen Viru.

Žürii väitis end olevat hindamisel üksmeelne oma hinnangutes ja otsustes. Eve Paap andis lühidalt edasi mõned märkused ning kommentaarid, millest võiks edaspidiseks olla abi nii esinejaile kui juhendajaile. Kiideti ja tänati kõiki osalejaid, juhendajaid, kaasaelajaid ning siis, toreda päeva lõpetuseks sooviti edu ja jätkamislusti kõigile solistidele, kellest Kambja valda esindavad Tartumaa Laululaps 2020 maakondlikul lõppvoorul 7. novembril Nõos igast vanuserühmast valitud kaks paremat.

VÕITJAD KAMBJA EELVOORUS

  • 3 – 7 eluaastat (10 osalejat)

Steve-Tristan Rätsep, õpetaja Kristel Kruus, laulustuudio Laulupesa

Vanessa Kallas, õpetaja Liis Pärn, laulustuudio Laulupesa

  • 8 – 10 eluaastat (15 osalejat)

Simona Lauri, õpetaja Marit Laur ja Anna Lea Haamer, laulustuudio Laulupesa

Liisa Liiva, õpetaja Triin Arak, laulustuudio Laulupesa

  • 11 – 13 eluaastat (5 osalejat)

Marie Johanna Piirimees, õpetaja Ursel Oja, Ülenurme muusikakool

Grete Andreson, õpetaja Ursel Oja, Ülenurme muusikakool

  • 14 – 16 eluaastat (4 osalejat)

Kaarel Põldmaa, õpetaja Ursel Oja, Ülenurme muusikakool

Astrid Lepist, õpetaja. Jana Käär, Kambja kooli muusikastuudio

„Laul on südame hääleks, tänu on kuulaja südames.“

Nii on korraldajate poolt öeldud tänukirjal, mille sai koos suutäie magusa ning väikese meenega iga lauluvõistlusel osalenud solist ja tema juhendaja(d).

Aitäh!

Ja pöidlad pihku meil ning okas kurku neil, kes 7. novembril Nõos esindavad meie valda.

Olgem hoitud!

Kambja korraldajate nimel

PEEP PUIS,
Kambja valla kultuurijuht

Kino maale
EelmineTõrvandi Rübliku laululapsed jagasid laulurõõmu
JärgmineLaulu ja muusikat täis päev