Noortekeskus ja kool muutuvas maailmas. 2. osa

696
Sofi talu peremees Taivo Prants tutvustas meile tiigielustikku, kus elavad mitut liiki kalad ja vähid. Foto: Liisi Ilves

Ülenurme pere- ja noortekeskus ning Kuuste kool osalevad programmis „Maal on vahva“. Reedeti korraldab Ülenurme pere- ja noortekeskus noortele väljasõite erinevatesse kohtadesse ning igal reedel on väljasõitudeks oma teema ja tegevus. Selles osas pidasid oktoobrikuu alguses läbirääkimisi MTÜ Õnnemaa juhataja Kersti Leis, Kuuste kooli huvijuht Kaido Mark ning Ülenurme pere- ja noortekeskuse noorsootöötaja Liisi Ilves, et noortekeskuse ja kooli ühisettevõtmisena korraldada programmi „Maal on vahva“ raames väljasõit Sofi tallu.

9. oktoobril saidki kokku Ülenurme ning Kuuste noored, ilm oli imeline ja soosis meie ettevõtmist. Kuidas elu maal säilib, kui vaid väga vähesed teavad, mida maal üldse tehakse? Programmis osalejad tutvusid ja said näha maaelu mitmekülgsust – taluõues ringi liikuvaid loomi ja linde, kes on sealsetele elanikele tavaline vaatepilt; kes aga talus ei ela, neile on see vaatamisväärsus. Peremees Taivo Prants tutvustas meile tiigielustikku, kus elavad mitut liiki kalad ja vähid. Vähkidega saime ligemalt tuttavaks, võisime isegi neid käes hoida ning nägime ka vähkidele iseloomulikku tagurpidi liikumist.

Seejärel suundusime püstkotta, kus saime kaussidel mängida rütmilist kajamängu, mis oli lõbus ja kaasahaarav muusikaline ühisloomine antud artikli allakirjutanu juhendamisel! Vibulaskmise alal andis nõuandeid ning õpetusi Taivo ja ka Helen Prants ning noored said proovida oma täpsusoskusi. Lõkkel küpsetasime vorstikesi, vahukomme ja nägime esmakordselt, kuidas lõkke serval kala küpsetatakse, mis sai väga maitsev ja osutus noorte lemmikuks. Sündmuse lõpus ootas meid üllatusena perenaise Kairi Kella valmistatud ülihea tort ja piparmünditee.

Sära ja rõõm peegeldus noorte silmis ja nende olemises ning nende ühine küsimus korraldajatele oli: „Millal me jälle kokku saame?“

Täname noori ja lapsevanemaid, kes meie sündmustel osalevad!

Sofi talu – aitäh sooja vastuvõtu eest!

Uute kohtumisteni!

KERSTI LEIS,
MTÜ Õnnemaa juhataja

 

Aitäh, Õnnemaa!

Allakirjutanu tahab tänada Ülenurme pere- ja noortekeskust ning nimeliselt Kersti Leisi ja Liisi Ilvest Kuuste kooli õpilaste ja Vana-Kuuste noorte kaasamise eest vahvatesse ning arendavatesse ettevõtmistesse! Tänu teile on meie noored saanud realiseerida oma ettevõtlikku ja edasiviivat meelt nii Kambja valla noortevolikogus kui ka noortealgatuse programmides. Paljud meie noored on saanud hindamatu kogemuse kohaliku omavalitsuse tegemistele kaasa rääkimisel ja otsustajate pilgu suunamisel noorte jaoks olulistele küsimustele.

Viimaste toredate ettevõtmiste seas saab nimetada ühist filmivaatamist Tartus Ekraani kinos, millele eelnes väike ekskursioon paisumaisi valmistamise tutvustamise ja tänapäevase kinotehnika näitamisega. Koosvaadatud filmiks oli loomulikult palju kõneainet pakkunud „Tenet.“

„Maal on vahva“ programmi raames külastasime Sofi talu, mille lahke pererahvas tutvustas meid talus elavate lindude-loomadega ning põnevate tiigielanike vähkidega. Saime proovida ka vibulaskmist ning nautida kõlaefekte indiaani püstkojas tipis. Mõnusa õhtu lõpetas lõkkepaistel küpsetatud lõhe söömine.

Oleme tänulikud ja ootame pikisilmi järgmisi ettevõtmisi. Oleme suured lootused pannud ka taasavatavale Kuuste noortetoale, mis saab tegutsema hakata, kui meie külaraamatukogu kolib jälle oma päriskoju vastremonditud Kuuste koolimajas.

KAIDO MARK,
Kuuste kooli huvijuht

Kino maale
EelmineKülaskäik Kambja pere- ja noortekeskusesse
JärgmineAarikel jagub tegusaid sügistoimetamisi