Päästeamet soovib ohutuid jõule- ja aastavahetust!

906
Taavi Siilbek
Taavi Siilbek

Kuigi jõulud ja aastavahetus on ülekaalukalt täis meeliülendavaid hetki, varitseb kodus kahjuks sel ajal ka hulganisti ohte. Päästeameti jõulutervitustega käivad sestap ikka käsikäes nõuanded ohutuse tagamiseks.

Pühade ajal luuakse paljudes kodudes hubast meeleolu lahtise tulega – olgu selleks küünlaleek või mõnusat soojust kiirgav kaminatuli. Oluline on meeles pidada, et lahtist tuld ei tohi jätta täiskasvanute järelevalveta. Mänguhoos lapsed või eluruumis ringi liikuvad lemmikloomad võivad põleva küünla kergelt ümber ajada ja tulekahju süüdata. Küünal peab olema asetatud kindlale alusele ja eemale süttida võivatest esemetest, nagu näiteks kardinad või teler. Tuletegemise vahendid on parem laste käeulatusest eemal hoida ja tulega seotud ohte põnnidele selgitada.

Hooldatud küttekolle

Kamina või ahju kütmisel ole kindel, et see korras ning hooldatud. Hoia põlevmaterjal kütteseadmest, eriti koldesuust, ohutus kauguses, et see kuumusest või sädemetest ei süttiks. Hoidu ahju ülekütmisest. Ülekütmine, hooletus kütmisel ja hooldamata kütteseadmed on külmal ajal sagedasemad tulekahju põhjused.

Õiged ja terved elektrikaablid

Tähtis on järgida ohutust elektri kasutamisel. Veendu, et elektrijuhtmestik oleks terve ja ära koorma juhtmeid üle. Traditsiooniline elektriküünaldega kaunistatud jõulupuu võib kuivades äärmiselt tuleohtlikuks muutuda. Kui ülekoormusest kuumenenud pikendusjuhe või vigane elektriküünal selle süütab, põleb puu ära sekunditega ning süütab ümbruse. Kuivamise ennetamiseks anna kuusepuule piisavalt vett.

Kui teed sööki, jää kööki!

Kahjuks puutuvad päästjad jõulude ajal sageli kokku pliidile või ahju küpsema unustatud toidust algavate tulekahjudega. Kui teed sööki, jää kööki! Kaua küpsevate toitude valmistamisel kasuta taimerit, et toit ei ununeks ja kõrbema ei läheks.

Suitsu- ja vinguandur

Puhkenud tuleõnnetusest annab kõige kindlamini märku töökorras suitsuandur. Jõulud on hea aeg kinkida lähedastele uus suitsu- või vingugaasiandur. Suitsuandurite tööiga on kuni 10 aastat. Seega on vaja seadmete korrasoleku tagamiseks neid aega ajalt välja vahetada. Vingugaasiandur kulub ära tahke- või gaasikütteseadmetega kodudes, kus seadmete kasutamisel võib nähtamatu ja lõhnatu, kuid tervist kahjustav või lausa eluohtlik ülimürgine vingugaas tuppa sattuda.

Ilutulest kahjutuli

Pikk pühade periood hõlmab endas aastavahetuse pidustusi ja vana aasta ilutulestikuga ära saatmist. Nendega seotud õnnetuste ennetamine algab juba poes. Katkise välimuse ja kasutusjuhendita pürotehnikat osta ei tohi. Soetatud pürotehnikat tuleb hoida kuivas kohas. Väga oluline on meeles pidada, et rakette ei tohi lasta rõdult, aknast või käest. Rakett ei tohi lennata inimeste poole, katustele või akendesse. Enne ilutulestiku süütamist veendu, et see oleks asetatud lagedale alale ja kindlale pinnale, et lähedal ei oleks inimesi, autosid ja hooneid. Süütamise hetkel ei tohi kummarduda ilutulestiku kohale ja pärast seda tuleb kohe eemalduda ohutusse kaugusesse.

Ole hoolas ja pea ohutusreeglitest kinni, et kõik saaks veeta meeldejääva aastavahetuse kodus, mitte haiglas. Rahulikke ja turvalisi jõule- ning meeleolukat aastavahetust!

Taavi Siilbek
Lõuna päästekeskuse ennetusbüroo peaspetsialist


ILUTULESTIKU JA PÜROTEHNIKA KASUTAMISE OHUTUS

Kino maale
EelmineValitsus sulgeb koolid ja kehtestab täiendavad piirangud
JärgminePerearsti nõuandetelefon suunab koroonatestile igapäevaselt