Valerija Strelovskaja

Mina ja noortekeskus

1568
Valerija Strelovskaja

Kes sa oled? Kuidas oled olnud seotud MTÜ Õnnemaaga? Millega sa tegeled?

Mina olen Valerija Strelovskaja, 28 aastat vana. Olen tütar, sõbranna, õde, vabatahtlik.

Töötan karjäärinõustajana. Minu igapäevatööks on vestelda inimestega ja panna neid oma unistustest ja võimalustest rääkima. Töötan nii individuaalselt kui ka gruppides. Nõustaja töös puutun kokku väga erinevate sihtrühmadega, mis teeb minu töö eriliselt huvitavaks ja mitmekülgseks.

Olen vabatahtlik MTÜs Vanem Vend, Vanem Õde, mille kaudu olen „vanemaks õeks“ ühele asenduskodu tüdrukule, meie sõprus on kestnud juba mitmeid aastaid ja see on mulle inimesena palju andnud ja õpetanud.

Olen ka sotsiaalkindlustusameti vabatahtlik konfliktivahendaja. See on minu jaoks kõige uuem ja värskem roll, küll aga on esimesed kogemused käes. Ka siinkohal on põhiline eesmärk kuulata inimeste lugusid.

Õnnemaa asub minu kodukandis Ülenurmel. Mul on hea meel, et noore tüdrukuna leidsin tee noortekeskusesse, sest see avas mulle võimaluste laeka end avastada mitmete tegevuste kaudu. Esialgu olin noortekas tavaline noor ja seejärel sain üha enam vastutavamaid rolle, mida ma nautisin ja mis andsid eduelamuste kaudu julgust ja kogemust ka tulevikus end proovile panna.

Kuidas mõjutas noortekeskuse tegevustes osalemine sinu elu, sinu eneseteostust?

MTÜ Õnnemaalt algas minu kirg ja huvi vabatahtliku töö vastu. Saanud rikkalikke kogemusi Õnnemaalt, sain võimaluse liikuda Tartumaa noortekogusse. Sealt sain kogemused korraldada suuremaid sündmusi, rääkida kaasa noori puudutavates küsimustes ja juhtida mittetulundusühingut. Lisaks sain tuttavaks aktiivsete ja lahedate inimestega nii Õnnemaal kui ka noortekogus. Nendest vabatahtlikest projektidest on sündinud tööpakkumised, hea sõprus, mitmed lahedad projektid, kontaktivõrgustik erinevatel positsioonidel inimestega ja julgus tegutseda.

Tartumaa noortekogust liikusin edasi MTÜ Vanem Vend, Vanem Õde programmi. Siin sain veel mõjukamad kogemused, nimelt koos aktiivi liikmetega lõime mittetulundusühingu ja viisime selle programmi eraldiseisvaks üksuseks. See andis võimaluse tegeleda programmiga laiemalt ja mis oli väga oluline – kaasata vahendeid, et seda teha veel suuremalt. Programmist Vanem Vend, Vanem Õde sain ma ka oma „noorema õe“, mul üks juba kodus oli ja nüüd sain ühele vahvale tüdrukule veel toetavaks sõbraks olla. Suhtleme siiani ja oleme selle programmi kõige kauem koos olnud programmipaar.

Viimasena selle aasta sees jõudis minuni konfliktivahendajate programm, olen sellele isegi mõelnud, et kui poleks esimesi ägedaid kogemusi vabatahtlikus töös, siis ei tea ma iial, kas oleksin selle programmini jõudnud.

Lisaks viis MTÜ Vanem Vend, Vanem Õde kogemus mind ülikooli teist kõrgharidust omandama, mind hakkas paeluma lastekaitse suund.

See on jada, kus igal lülil on roll!

Noore inimesena oli noortekeskuse tegemistes osalemine minu jaoks pea ainuke viis kogeda ja katsetada ennast ülesannetes, mis mind sedasi arendavad ja kasvatavad. Kooli ja kodu tegevuste kõrvalt rikastas ja andis Õnnemaa väga olulise panuse eneseteostusele. Iga õnnestunud ülesanne või projekt saatis mind alati positiivse emotsiooniga koju.

No näiteks, kas sa saaksid kodus trumme mängida või hoopis korraldada ülemaakonnalist noortepäeva, kus purskab vahtu ja esineb Shanon? Vaevalt. Need ja paljud teised kogemused on sedalaadi, mida me kooli, kodu või tava-vabaaja tegevustena teha ei saaks. Oma töös karjäärinõustajana näen ma väga selgelt, et noored, kes on noortekeskustes ja teistes vabatahtlikes organisatsioonides kaasa löönud, tunnevad ennast oluliselt rohkem, neil on olemas teadmine, mis neile meeldib ja mis kindlasti mitte. Selline tegevus aitab avastada SUPERVÕIMEID. Mina avastasin enda oma ja usun, et noor, kes aktiivselt noortekas kaasa lööb, avastab oma.

Mis on kolm põhjust, miks soovitaksid noortel noortekeskuse tegevustes kaasa lüüa?

1. Kogemused tulevikuks (iga tööandja eelistab kindlasti nooruspõlves aktiivselt tegutsenud noort sellele, kes 9 või 12 aastat pärast kooli ainult diivanil vedeles).

2. Enda avastamine ja supervõimete leidmine.

3. Kontaktide võrgustiku loomine tulevikuks.

Kino maale
EelmineMerimell Sokk
JärgmineMerit Leiman ja Grete Anete Karpov