Kambja aasta 2020

793

Lõppes aasta, mis jääb meelde iselaadsena.

Endise Ülenurme valla lehes sai kunagi hakatuse konkurss, mille toel heideti tagasipilk vallas aasta jooksul tehtule ja toimunule. Eks tulemus sai üksjagu subjektiivne ja lõppkokkuvõttes tõdeti millalgi, et sellisel moel pole hindamisel seaduslikku seljatagust. Praeguseks on vastava dokumendi toorik ekselnud ametnike arvutites ja olnud kõneks komisjoni koosolekutel ning tundub, et kohe-kohe peaks tunnustamise kord jõudma ka vallavolinike ette hindamise teemaks.

Siinkohal heitkem – sedapuhku hinnanguid ootamata – siiski põguski tagasipilk äsja lõppenud aastale. Kordasaadetust saanuks mõistagi uhkema nimekirja, kui see pandeemia-nimeline vääramatu jõud meie tegemisi eksitama poleks tulnud. Aga oleks-poleks ärgu tulgu siinkohal teemaks.

Kõige sagedamini sai aasta jooksul lehestki lugeda meie haridus- ja kultuuriasutuste tegemistest. Patt oleks neid nende uuendusliku ja efektiivse tegutsemise ning oma tegemistest teada andmise eest tunnustamata jätta! Pisidetailideni läbi mõeldud ning turvaline oli ses isevärki ajas näiteks Ülenurme muusikakooli vabariikliku laulukonkursi Jõulutäht korraldus. Aga sugugi vähetähtsad polnud näiteks Kuustes peetud maailmakoristuspäev või kogu pere taaskasutuslaat Tõrvandis, Kedrafest Uhti kõrtsis või paduvihmast hoolimata lustiga toimetatud muinastulede öö Pangodi kaldal.

Mitmed detailideni läbi mõeldud ja õhinaga ette valmistatud kultuurisündmused jäid tervislikumaid aegu ootama, sealhulgas kevadlaat Mai Kelluke, Ülenurme kogukonnapäev. Võimas ühistegemise hasart läks seekord küll kaotsi, ent hoidkem seda alles tulevaste tegemiste tarbeks!

Vägevaid ja kauakestva järelmõjuga tegemisi jääb kõigest hoolimata sellessegi aastasse. Tähtsaimaks julgeksin hinnata meie suure ühendvalla sümboolikat. Uhke oli näha, kuidas volikogus äsja heaks kiidetud helihargiga vallavapp lugematutel jäädvustustel maailmameediassegi jõudis, kui WRC ralli võidusõitjad ERMi poodiumilt Kambja valla vigurlikele teedele maailmameistrit selgitama tuiskasid. Toimunud võistlus ja tiitlivõit meie kodutanumal on võimas mälestus, mida aastast kaasa võtta!

Vallamajanduses toimetati igapäevatoimetamisi, mõnede tegemiste tulemused nende hulgast loomulikult eredamad ja kauaoodatud. Et vallas on ikka olnud prioriteediks lapsed ja noored, on suurettevõtmisedki valdavalt nendega seotud, nagu kõrvalolevalt infograafikultki näha. Ülenurme-Kambja vahel tihedasti kulgejatele võib aga suureks kergenduseks hinnata poldriserval paikneva maanteejupi remonti – kitsas ja küürus tee, mis kunagi sovhoosi ajal põllumajandussõitude tarbeks rajati, polnud juba ammu miskit turvaline ega meeldiv läbida…

Nõnda et kui üle õla tagasi vaadata, siis on aasta ikkagi olnud tegus ja tulemuslik. Meeldejäävaid kultuurielamusi himustanuks oluliselt enam, aga rõõmustagem siiski toredate õnnestumiste ja väärtuslike saavutuste üle!

MAIRE HENNO

Kino maale
EelmineUuel aastal kõik on uus, ka raamatukogus!
JärgmineTartumaa suusatamissari