Küünlapäev Nurmepesas

70

Ülenurme Nurmepesa lasteaed tähistas 2. veebruaril küünlapäeva ehk talve poolituspüha traditsiooniks saanud lõkkehommikuga. Lasteaia lumine õu oli varakult täis askeldamist ja valmis seati erinevad mängupesad, mis pakuksid lastele võimalust näidata oma osavust, meisterlikkust ja vaprust kelkudel liikudes. Lõkke süütamine vajas omajagu kannatlikkust ja nutikust ning juba olidki ümber lõkke kogunenud väikesed ja suured nurmepesalised. Tervitasime lõkkepäeva ühise regilauluga, mis vanarahva uskumuse kohaselt hoidvat laiskuse kontidest eemal ja tervise tugeva.

Kutsun kokku käekesi,

käekesi kullakesi.

Viime käed küljel kokku,

lööme käed kätel sisse.

Veere vägi käsi mööda,

jõua jõudu meie sisse.

Tere, tere küünlapäeva,

meie lapse pudrupäeva.

Jõudnud talve poole peale,

nüüd me päev läeb pikemaksi,

raasukene valgemaksi.

Mängupesades said lapsed end proovile panna kelguga takistusrajal manööverdamisel ja labürindist väljasaamist katsetades – kas lihtsam on üksi või koos sõpradega, külmapoiste mängus olla kiired, et mitte jääkujuks muutuda, ning selgeks sai vahva tants, mida ühiselt ümber lõkke tantsiti. Tegusa lõkkepäeva lõppedes joodi sooja punast teed ja peeti mokalaata, et kõik jutud saaksid ikka räägitud, sest vanarahva tarkuse kohaselt on veebruar mokalaada pidamise kuu.

Püsigem terved ja hoidkem meeled rõõmsad!

MERILI MÄNNIK,
DIANA KÜLV,
Pintselsabade rühma õpetajad

Kino maale