Vingugaasiandur on nüüd kohustuslik

582

Alates käesoleva aasta 1. märtsist on vingumürgituse ja sellest põhjustatud surmade vähendamiseks kohustuslik paigaldada puuküttega ahju, pliidi või kaminaga hoonetesse vingugaasiandur. Andurid tuleb paigaldada esimesel võimalusel, kuid mitte hiljem kui 2022. aasta 1. jaanuariks.

Alates 01.01.2018 on gaasiseadmetest põhjustatud õnnetuste vältimiseks vingugaasiandur kohustuslik eluruumides, kus on korstnaga ühendatud gaasiseade, näiteks vannitoad või köögid, kuhu on paigaldatud gaasi-veesoojendid, gaasikatlad. Vingugaasiandur on mõeldud kasutamiseks ühes ruumis, kuna seade näitab vaid anduri juures levivat CO taset. Kui on võimalus, et vingugaasi võib tekkida teisteski ruumides, tuleks ka sinna andurid paigaldada.

Andureid saab mõnusalt valida e-poodides ja kindlasti tuleks enne ostu tutvuda tootjapoolsete paigaldusnõuetega. Praegu on turul mitmeid erinevad seadmeid, osad tuleb paigaldada lakke aga mõned võib paigaldada seinale, osad töötavad patareitoitel ja osadel on pika elueaga aku või lausa võrgutoite adapter.

NB! Vingugaasiandur ei asenda suitsuandurit ega vastupidi!

Mida kauem inimene vingugaasi sisaldavas keskkonnas viibib, seda vähemaks kahaneb tal hapniku sisaldus veres. Madala hapnikutaseme suhtes on kõige tundlikumad lapsed. Eriti halvasti taluvad vingugaasi vanurid, südame- ja hingamisprobleemidega isikud ja koduloomad. Kergema vingumürgistusega kaasneb nõrk peavalu, iiveldus, oksendamine, väsimus. Raskemal juhul tekivad tugev peavalu, unisus, kiire pulss, krambid. Väga suure vingugaasikontsentratsiooni korral lisandub teadvusekadu, seiskub hingamine ja süda lakkab löömast.

Kütte- või gaasiseadmega ruumis peab olema tagatud õhuvahetus

Vajaliku õhu juurdevoolu tagamiseks paigaldatakse tahkekütusel töötava kütteseadmega ruumi välisseina värskeõhuklapp. Vannitoas paikneva gaasiveeboileri õhuvahetus peab olema tagatud vastavalt projektile ning enamus õnnetusi on juhtunud pigem puuduliku ventilatsiooni tõttu – gaasiboileril pole täieliku põlemise jaoks piisavalt õhku/hapnikku.

Ahikütte meelespea

Ära sule ahjusiibrit liiga vara! Õige sulgemise aeg on siis, kui söed enam ei hõõgu ja on kattunud musta kihiga. Vastasel korral hiilib värvitu, lõhnatu ja tappev vingugaas sinu elamisse!!!

TOOMAS ARUMÄGI,
Tõrvandi Päästeseltsi juhatuse liige

Kino maale
EelmineTeekond Ülenurme mõisast põllumajanduse muuseumini…
JärgmineLaululind oli, on ja jääb minu südamesse