Porijõe süvendamisega jäädi hiljaks

1226

Tuntust kogunud kaubalaeva „Ever Given“ sekeldustel ei paista lõppu tulevat.

Täna varahommikul läks Ülenurme raudteemajas elav Fjodor Lebedev Porijõele kala püüdma. Vaikse äraolemise asemel tabas aga Fedjat sõna otseses mõttes suur üllatus. Fedja räägib: „Viiskümmend aastat olen Porijõest kala püüdnud ja mitte midagi sellist pole varem kogenud. Hakkasin mina õnge vette viskama nagu ikka, aga ei saa noh. Mingi sein, blin, oli ees. Olin eelmisel päeval saanud koroonaviiruse vaktsiini ja mõtlesin, et ju siis on see mingi kõrvalmõju. Hakkasin piki jõekallast Tartu poole liikuma, et näha, kui kaugele see sein ulatub. Kui olin umbes sadakond meetrit läbi muda ja kõrkjate rühkinud, siis kuulsin, kuidas mind keegi hiina keeles hõigub. Teenisin Vene ajal Kaug-Idas ja oskan hiina keelt päris hästi. Kui pea tõstsin, nägin, kuidas üle seina veere kummardub tumedapäine meesterahvas ja püüab kõigest kõrist röökides minuga juttu teha. Mees küsis minult, et kas Rotterdam on veel kaugel. No ja siis selgus, et tegu on hoopis kaubalaevaga, mis on natuke ära eksinud.“

Ilmneski, et pärast seda, kui „Ever Given“ Suessi kanalist liikuma pääses, sattus ta Rotterdami jõudmise asemel hoopis Kambja valda Porijõkke ja jäi siin mutta kinni (vt ka satelliidifotot). Iga lõksusoleku päev tähendab Eestile kahju 8.50 eurot ehk täpselt see summa, mida Fedja sai turuväravas kalamüügist. On siililegi selge, et kaptenil tuleb oma navigeerimisoskustest „Evergreen“ peakontoris peatselt selgitusi jagada.

 

Porijõe kriisiga seoses tühistab Kambja vald lähenevad lihavõtted ning kutsub üles Kambja valla kodanikke kaubaalust jõemudast välja kaevama. Tööde teostamisel on kohustuslik hoida kahemeetrist vahet ning kanda näomaski. Et raske füüsiline töö kergem taluda oleks, on vaimse tervise turgutamiseks kiirkorras kokku kutsutud vallaametnike vokaalinstrumentaal ansambel, mis esitab Volga paadimeeste laulu „Эй, ухнем!“ ning Kukerpillide „Meremehe laulu“ (tuntud ka kui „Rotterdam“).

Kersti Kivirüüt
1. aprilli püstolreporter

 


Tänavusel naljapäeval ei olnud toimetajal vaja aprillinalja välja mõelda – piisas lugeja kaastöödest.

Kino maale
EelminePRIAst saab taotleda toetust väikeste põllumajandusettevõtete arendamiseks
JärgmineKohalikud kogukonnad saavad aprilli lõpuni toetust taotleda