Eesti Põllumajandusmuuseumi vana töökoda ärkas uuele elule

894
Renoveeritud töökoda ja tehnika. Foto: Evelin Anja

Ülenurme rahvale pole uudiseks, et siinkandis käib vilgas ehitustegevus. Uusi korterelamuid kerkib nagu seeni pärast vihma. Siiski sai käesoleva aasta märtsis valmis ka midagi erilist – lõppes Eesti Põllumajandusmuuseumi garaaž-töökoja renoveerimine.

Vanemad kohalikud elanikud kindlasti mäletavad, et nõukogude ajal oli selle koha peal EPA Ülenurme õppe-katsemajandi töökoda. Eesti Põllumajandusmuuseumi ajal asusid sinna tööle muuseumi mehaanik-konservaatorid, kes remontisid tegelikult samasugust vana põllumajandustehnikat, ainult et nüüd siis muuseumis säilitamise eesmärgil. Paraku jäi töökoda ise aastateks remondita ja muutus aja jooksul üsna kasutuskõlbmatuks. On hea meel, et lõpuks leidis AS Riigi Kinnisvara, kellele põllumajandusmuuseumi kinnistu tänapäeval kuulub, võimaluse hoone korrastamiseks. Muuseumi soovil loobuti kogu vana maja lammutamisest. Olime veendunud, et hoonesse sisse jäävad vanad ja kasutamiskõlblikud tööpingid – 2 puurpinki, käi, treipink, vertikaalfreespink, elektrood- ja traadikeevitus, sepaääs – väärivad säilitamist ja edasist kasutamist. Need seadmed sobivad muuseumis palju paremini vanasse keskkonda kui kaasaegsesse euroremonditud töökotta. Seega tuli suur osa hoonest puhastada ja renoveerida.

Põllumajandusmuuseumi mehaanik-konservaator Karl Käärik töökojas askeldamas. Foto: Evelin Anja

Vanakooli tööpingid

Kuigi hoonesse paigutati hulgaliselt ka moodsaid süsteeme, on muuseumi meistrimeestele säilitatud võimalus töötada vanadel tööpinkidel. Mehaanik-konservaator Karl Kääriku ütlusel on see tegevus nostalgiliselt nooruspõlve meenutav. See töö nõuab endiselt mõtlemisvõimet, mis tänapäeval on sageli usaldatud elektroonilisele ajule. Ja üldse on kaasaeg harjunud rohkem tehnika väljavahetamise, mitte parandamisega. Paraku on vanatehnika korrastamise ainsaks võimaluseks siiski üksnes parandamineüle

Põllumajandusmuuseumi mehaanik-konservaator Karl Käärik töökojas askeldamas. Foto: Evelin Anja

Parandada saab oma vidinatki

Muuseumi meistrimehed on aga nii lahked, et pakuvad nostalgialaksu võimalusi ka kohalikule kogukonnale. Seda eelkõige nõustamise või mõne väiksema tehnilise vidina, mida saab siia kaasa võtta, parandamiseks. See võimalus oleks meister Karl Kääriku juhendamisel olemas igal reedel kella 12.00 kuni 19.00. Soovijad peaksid end tema juures ette registreerima vähemasti neljapäevaseks päevaks telefonil 5340 8194. Töökoja kasutuse ja konsultatsiooni hind on 10 € tund. Kellel endal mingit parandamisväärset tehnilist osa kaasa võtta ei ole, saab harjutada koos muuseumi konservaatoritega parasjagu töös oleva vanatehnika korrastamist.

Kasutage võimalusi värskendada oma kunagisi oskusi või kogeda uusi vanamoodsaid töövõtteid!

MERIKE LANG,
SA Eesti Maaelumuuseumid juhatuse liige

Kino maale
EelmineNoortevolikogu meisterdas sorteer-prügikaste
JärgmineRally Estonia eduloo alus on koostöö kohaliku kogukonnaga