2.9 C
Kambja
Teisipäev, 16.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivEndla Langel ja Kihnu Virve said laval kokku

Endla Langel ja Kihnu Virve said laval kokku

TEENEKAD: Endla Langel (paremal) ja Kihnu Virve eakate festivalil.
Foto: Peeter Langovits (Postimees)
 

Tallinnas Salme kultuurikeskuse laval said kokku Kambja elupõline õpetaja Endla Langel, meie päevade rahvalaulik Kihnu Virve ja veel enam kui kümme entusiastlikku inimest, sest nad olid pälvinud tunnustuse toredal konkursil „Aastad täis sära ja väärikust“.

Kui eakate festivali korraldaja, ajakirja 60+ peatoimetaja ja eelnimetatud konkursi žürii liige Eve Rohtla palus elutööauhinna saajana lavale Endla Langeli, kõlas saalis tugev aplaus, sest rahva ette astunu erksa elu ja elutöö pikkus mõjus austust ning imetlust loovalt.

Endla Langeli tegusid ja toimetamisi teatakse, hinnatakse ja austatakse nii tema kunagiste õpilaste kui praeguste kogukonnakaaslaste keskel.

Virve Köster ehk Kihnu Virve – teine tänavusel eakate festivalil elutöö eest auhinnaga pärjatud inimene on kõikjal ja kõigile väga tuntud nii laulutegija kui lauljana, kuid ka söaka sõnavõtja ja oma arvamuse ütlejana.

Elutööauhind Õpetajale

Tänavune oli seitsmes sügis, kui Tallinnas korraldati oktoobri algul tegevuste- ja osavõtjaterohke eakate festival – sel korral „60+ festival“.

Alati on ettevõtmise juurde kuulunud ka konkurss „Aastad täis sära ja väärikust“. Festivali korraldaja, MTÜ Inkotuba juht Eha Topolev on rõõmus selle üle, et Eestis on väga palju headust ja märkamist. Tal on hea meel, et konkursile on saadetud nii töid, kus tegija on ise juba eakas, kui ka selliseid töid, kus tegijateks on noored inimesed. „Et nendest tegudest kuuleksid ka teised inimesed, oleme kõige paremad ja tunnustamist väärivad teod igal aastal festivalilavalt välja hõiganud.“

Seitsmeteistkümne tänavuse auhinnasaaja seas esitles žürii kaht elutööpreemia laureaati – Kihnu Virvet ja Endla Langelit.

„Jõulukuul 97aastaseks saava Endla Langeli teotahe ja aktiivne eluhoiak mõjuvad ehedalt ja sümpaatselt,“ kuulutas žürii liige, ajakirja 60+ peatoimetaja Eve Rohtla, kui auhinnasaajat lavale palus. „Aastail 2015–2016 on ta oma õpilastele, endast isegi kolmkümmend aastat noorematele kambjalastele, pidanud kümme kultuuri- ja koduloolist loengut. Endla Langelit võib pidada Õpetajaks, kes suutis virgutada rahvuslikku vaimu ja sügavamat kultuurihuvi ka siis, kui seda tuli teha tasa ja targu.“

TEGUSAD JA TOIMEKAD: Konkursi „Aastad täis sära ja väärikust“ tänavused laureaadid: „Õnne 13“ produtsent Raivo Suviste (vasakult), elutööpreemia laureaat, kauaaegne Kambja kooliõpetaja Endla Langel, elutööpreemia laureaat Virve Köster, Tallinna Ülikooli Rakvere Kolledži Hõbeakadeemiat esindanud täiendkoolituse spetsialist Merle Vallner, Aima Nurm Tõstamaalt, Maimu Leisalu Tallinnast, Anu Veide Lihulast, Helgi Teder Põlvast, Olga Halliksaar, Kohtla-Järvelt, Elo Kesküla Pärnu Käsikellastuudiost, Varjupaikade MTÜ turunduspealik Mari Hagi, Adelbert Pool Sillamäelt, Tartu Seeniormeeste Klubi president Kalev Jahnson, Kõrveküla prouade seltskonna Antiikhõbeda Mummud liige Merike Roosaar ja Marianne Hermann Lasvalt Võrumaalt.
Foto: Peeter Langovits (Postimees)

Tänavusele tunnustamiskonkursile oli esitatud 36 tööd, milles väärtustati eakate tehtut või heakate heaks tehtut. Žüriisse kuulusid riigikogu sotsiaalkomisjoni liige Helmen Kütt, tele- ja raadioajakirjanik Reet Linna, MTÜ Inkotuba juht Eha Topolev, ajakirja 60+ peatoimetaja Eve Rohtla, lastearst ja Tallinna abilinnapea Merike Martinson ning festivali nõunik Iiris Toots.

„Festivali 60+“ aukülaliseks palutud Endla Langeli sõidutas Tallinnasse ja tagasi vallavalitsuse sotsiaaltöötaja Meriliis Kuuslap. Auhinnasaajale oli hoolivaks saatjaks tema kunagine õpilane Astrid Vojevodova, kes püsihuvilisena osaleb ka Endla Langeli kultuuri- ja koduloolistel loengutel Kambja raamatukogus.

Toivo Ärtis

 


Samal teemal:

 

Loetumad