Päevavalgele ilmus hävinuks peetud kirikuraamat

437

raamat

Möödunud aasta 28. detsembri hommikul jõudis Kambja kirikusse vana leeriraamat, mida seni arvati olevat

sõjas hävinud. Nagu selgus, on Endel Pehap (1920–2007) ja Asta Rebane vana raamatut aastakümneid Hansu talus hoolsalt alal hoidnud. Pärast mehe surma leidis Asta raamatu üles ja otsustas selle kirikule tagastada.

 

Henn ja Tiiu Tammepõllu abiga jõudiski raamat pärale.

Kambjalaste esivanemad

Vana kirikuraamatu näol on tegu konfirmeerimiste raamatuga, mis tähendab, et sinna on kirja pandud kõigi leeritatute andmed: nimi, isanimi, elukoht, sünniaeg ja sünnikoht. Muuhulgas on leerilaste teadmisi hinnatud kolmes valdkonnas: lugemisoskuses, katekismuse tundmises ja piibliloos.

Raamat on käsitsi kirjutatud ainueksemplar, selle täitmist on alustatud 1897. aastal. Raamat algab õpetaja Johannes Renniti käekirjaga, jätkub Ederbergi käekirjaga ja hiljem on mitmeid teisi käekirju, neist pikemat aega on õpetaja Eritsa käsi raamatut täitnud.

Viimane sissekanne on tehtud 1944. aasta juulikuus, kui Kambja kirikus õnnistati 48 leerilast. Sama aasta augustis kirik põles ja leeriraamat jäi kadunuks kuni see 64 aastat hiljem jälle kirikusse tagasi jõudis.

Leitud raamatus on andmed kõigi kambjalaste kohta, kes nimetatud ajavahemikus siin leeris käisid.

Teadmiste tase ebaühtlane

Kuigi enamik õpilasi on saanud hindeid hea, üsna hea või keskpärane, mõni koguni väga hea, siis tuli ette ka noori, kelle hindeks on nõrk või kelle teadmiste kohta on tulnud koguni igasse lahtrisse märkida puudulik. Viimasel juhul on märkuste lahtrisse lisatud selgitus, et nimetatud noor inimene pole kunagi koolis käinud. Mõni ime siis, et raamatu tiitellehelt võime lugeda kirikuõpetaja märkmeid veidramate vastuste kohta, mida õpilased on öelnud.

Näiteks on õpetaja küsimusele, mispärast me jõulupühi peame, õpilane vastanud: et vorsti süüa! Kui aga oli tarvis öelda Jeesuse ema nimi, pakkunud üks Haaslava noormees vastuseks Lott. Küsimusele, mille tõi Jeesus Kristus Kolgata mäel ohvriks, on keegi pakkunud vastuseks: kuldvasika. Kui aga õpetaja küsis, milliseid eesõigusi kristlik kirik inimesele annab, siis teadis üks Anna kohe vastata: et meie võime mehele minna. Või kui kirikuõpetaja küsis, millisest merest läks Iisraeli rahvas läbi, kui nad Egiptusest tõotatud maa poole teel olid, siis pakuti vastuseks nii Musta merd, Sinist merd kui Punast merd.

Leeriraamatut täidetakse ka 2009. aastal

Ma loodan, et lehelugejad teavad, milline neist kolmest pakutud vastusest oli õige. Kui aga tunnete, et teadmisi napib või on omal ajal jäänud leeris käimata või on leeriaeg just parasjagu noortel kätte jõudnud, siis kohtume 13. septembril 2009. a. Kambja kirikus – peale jumalateenistuse lõppu toimub uue leerikursuse esimene kokkusaamine. Leeritunnid toimuvad kord nädalas pühapäeviti pärast jumalateenistust. Selgeks tuleb õppida Meie Isa palve, usutunnistus ja kümme käsku ning pärast seda võib juba rõõmustada kevadisest leeripäevast Kambja koguduse täieõiguslike liikmetena.

Täiendav info telefonil 5399 6180.

Kristjan Luhamets,
Kambja kirikuõpetaja

Kino maale
EelmineKambja laululapsed esinesid Lootuse festivalil
JärgmineVastsündinud vallakodanikud