Uudiseid massaaži ja loodusteraapiate vallast ehk kuidas toime tulla maal

404

ravimtaimepall

Juba pikemat aega on kestnud tormijooks linna kui ihaldatud töövõimaluste paradiisi ja elukeskkonda, mis pakub suuri võimalusi vabaaja veetmiseks. Kuidas sina kallis vallaelanik oled sellest tormijooksust kõrvale jäänud? Tõenäoliselt on sul jätkunud seda esivanemate talupojatarkust ja jooksmine paksema rahakoti poole ei kuulu sinu esmavajaduste hulka.

Samas aga linnainimesed kurdavad, et pole enam aega ja jõudu vaba aega veeta ja mida aeg edasi, seda rohkem hakatakse igatsema rahulikuma elukeskkonna järele. Paljud maainimesed, kes on läinud linna, tulevad jälle tagasi ning üksikud põlislinnainimesed teevad ka kannapöördeid, et looduses elamise võlusid katsetada.

Elu maal ei ole just lihtne, eelkõige töökohtade mõttes. Maal pead olema üsna ettevõtlik, et ennast või oma peret elatada. Loodusravi ja massaažid annavad just siin maainimesele suure eelise. Tegelikult ei pea olema tingimata pikaajaliste kogemustega massöör, et maal lisa teenida.

Linnas on rõhk eelkõige ilu ja lõõgastavatel terviseprotseduuridel, maal seevastu vajatakse tugevatomelisemaid terviseprotseduure. Maakeskkond annab võimaluse teha seda, mida linnas on väga raske teostada või pole sealsetes oludes kontekstis.

Turistide aga ka meie oma rahva poolt on suur nõudlus loodusteraapiate, eriti saunaga seotud protseduuride järele. Nende omandamine ei nõua alati mingeid erilisi andeid või suurt massaažilist-käelist osavust, piisab tõsisest tahtmisest ja korralikest teadmistest, kuidas ja miks midagi teha. Siia alla kuuluvad alates heinapebrevannidest ja taimekompressidest kuni ravivihtlemiste, kehakoorimiste, meemassaazi, kuppude kasutamise, kaaniravi, mesilasteraapia ja soonetasumiseni välja. Need ja paljud teised tegevused on just see, mis annavad maainimesele eelise, just seda tullakse üha enam koos aktiivse puhkusega maale otsima. Välismaalane tahab eelkõige proovida just selle maa rahvameditsiini. Eesti Pärimusmeditsiin on see, mida Eestisse tulles tahetakse kogeda ja uskuge mind – see on asi mida me ei pea häbenema. Midagi on meil loomulikult emapiimaga kaasa antud aga nagu iga teinegi oskus tahab ka see korralikku õppimist.

Kui maaelule ei ole riik piisavalt tähelepanu pööranud, siis õnneks loodusravi kohapealt võib Euroopa suisa Eestilt mõõtu võtta – Eesti on välja andnud esimesed kutsetunnistused loodusteraapiatest nagu aroomteraapia, refleksoloogia, homöopaatia. Sellel kevadel said endale esmakordselt elukutse Tai Nuad Bo-Rarn loodusterapeudid. Sügisest on võimalus õppida ka elukutsena Hiina Trad. Meditsiini. Eraldi tahaks rääkida esimesest võimalusest õppida Eesti Pärimusmeditsiini, mille üle tuhandetunnilise õppekava järgi saab alustada õpinguid juba sellel sügisel. Just sellele alale julgen prognoosida väga head läbilöögivõimet teiste loodusteraapiate ja massaažide seas. Kuna haritud ja sellel alal mitmekülgsete teadmistega spetsialiste siiani Eestis pole (v.a. meie kuulsad ravitsejad nagu Kaika Laine, Vigala Sass, Aili Paju jt., kellel on looduse poolt kaasa antud võimed ja/või kes iseseisvalt on palju juurde õppinud) on esimestel õppijatel alati eelis nii meie maal kui mujal selles vallas tööd saada. Kuigi eelkõige sooviksin, et kasvaks uus põlvkond andekaid ja mitmekülgselt haritud Eesti loodusterapeute, ei pea kõik soovijad tingimata seda kui elukutset omandama. Võimalus on töökõrvalt lisateenust pakkuda, milleks piisab juba mõnest kursusest ja need pole sugugi kallid. Selline tegevus oleks ääretult oluline panus meie esivanemate traditsioonide taaselustamisele ja väljasuremisohus maaelu ja eluviiside elavdamiseks.

Täpsemat infot nende ainete ja õppimisvõimaluste kohta saab lugeda

www.lahemaatervisekool.ee

Samas on mul veel üleskutse ja abipalve just eakamatele inimestele. Kui te teate (või on infot inimestest, või vanadest kirjutistest, raamatutest) meie vanadest raviviisidest, siis palun andke sellest teada. Eriti tänulikud oleme just eelkõige tervendava käelise tegevuse osas. Igal aastal lahkub ju meie seast sadu vanu memmesid – taatisid, kes selle väärtusliku info igaveseks endaga kaasa viivad. Kutsun teid üles austama ja säilitama seda kallist vara ning jagama tulevaste põlvedega.

Infot võib saata: alar@lahemaatervisekool.ee

Tel: 5669 3749 (Anneli)

Alar Krautman
Eesti Pärimusmeditsiini Ühingu eestkõneleja
Loodusteraapiate Nõukoja eestseisusest
Lahemaa Tervisekooli juhataja

Kino maale
EelmineTäna on seenekülvi ja meelõikuse püha
JärgmineAitame jäädvustada pühapaikasid