Maire Aunaste elus oli oma roll Kambja nõial

1036

Maire Aunaste. Foto: Ülo Josing/ERR

Nii armastatud kui vihatud Maire Aunaste viimane raamat „Mitte ainult meestest” peaks olema kambjalastele huvipakkuv juba ainuüksi seetõttu, et autor meenutab teose tagakaanel ja esitlustekstides ilmse sümpaatiaga oma kokkupuuteid kunagise Kambja nõia Railiga.

„Kui ma 1996. aasta suvel Kambjas selgeltnägija Raili õue peal seisin, astus mu juurde kummikutes ja kaabuloduga mees, kes oli ilmselt Raili enda mees, ja ütles: „Noh, mida sina siin puu all seisad? Mine sisse, siit on kõik abi saanud!”,” meenutab Maire Aunaste oma uudisteoses.

„Mul polnud ausalt öeldes hetkel mingit abi vaja, olin vaid mänginud oma õele autojuhti. Õde oli parajasti Raili juures toas jutul. Kui ta välja tuli, läksin nagu oinas tapalavale – ma tegelikult ju ei tahtnud, et keegi mu tulevikku või minevikku näeks! Mis mõte sellel oleks?

Aga juba olin ma selgeltnägija ja ravitseja toas ning tema ei öelnud ühtegi sõna. Isegi tere mitte. Istusin sõnatult toa nurgas oleva tooli peale ja Raili muudkui vaatas mind. Ütles siis ilma igasuguse sissejuhatuseta: „Kui sa praegu Saksamaale läheksid, leiaksid oma mõisad üles!”

Mis mõisad?! Siiani on mul olnud ainult ühiselamutuba, ma ei taha mõisaid! Pealegi ma ei oska saksa keelt.

„Sa too mulle järgmine kord oma vanaisa pilt, siis ma ajan ta vaimuga juttu,” ütles Raili. Ta ütles mulle tookord veel igasuguseid asju, mis kõik väga varsti ka täide läksid. Ta nägi ette mu tulevast meest ja isegi Ameerikasse sõitu, kuigi tookord tundus mõte kellegi tuleviku nägemisest mulle nii absurdne, et ma unustasin räägitu kohe.”

Kui raamatu tagakaanel esile toodud tekstilõik teosest välja otsida ja edasi uurida, saab lugeja teada, et Maire Aunaste viiski oma vanaisa pildi Railile. Selgub seegi, et rohkem nad ei kohtunud, mistõttu ajakirjanikul jäi teadmata, mida ütles tema vanaisa vaim selgeltnägijale.

„Kui ma kolme aasta pärast tõepoolest Ameerikasse sõitsin, tuli Raili jutt mulle uuesti meelde,” märgib teletäht. „Kahjuks lahkus see naine meie hulgast mõni aasta hiljem, nii ei saanudki ma tema käest ei enda ega oma vanaisa kohta rohkemat teada.”

Railit ja tema „kummikutes ja kaabuloduga meest” kambjalaste keskel enam ei ole, kuid Raili lapsed künnavad siinmail oma eluvagu.

„Mitte ainult meestest” on ajakirjanik Maire Aunaste kolmas raamat. Teoses antakse eneseirooniline tagasivaade autori elukoolitundidele inimestest, armastusest ja tööst.

Toivo Ärtis

 

Kino maale
EelmineIgnase puukool pakub soodsalt istikuid
JärgmineEakad sünnipäevalapsed Kambja vallas