Mida varem sappa astud, seda väiksem järjekord!

445

Menetluskohver seadmetega. Lähiaastatel on oodata dokumenditaotluste järsku tõusu. Korraga kaotavad kehtivuse Eesti Vabariigi poolt välja antud 10-aastase kehtivusega passid ja isikutunnistused ning esimesed 5-aastase kehtivusajaga dokumendid. Enam ei ole kaugel ka iga-aastane reisiderohke kevadine ja suvine koolivaheaeg, mil õpetajad või lapsevanemad avastavad tihtilugu loetud päevad enne lapse puhkusreisile saatmist, et võsukese dokumendi kehtivuse aeg on liiglühike või sootuks juba läbi.

Menetluskohver seadmetega.Lähiaastatel on oodata dokumenditaotluste järsku tõusu. Korraga kaotavad kehtivuse Eesti Vabariigi poolt välja antud 10-aastase kehtivusega passid ja isikutunnistused ning esimesed 5-aastase kehtivusajaga dokumendid. Enam ei ole kaugel ka iga-aastane reisiderohke kevadine ja suvine koolivaheaeg, mil õpetajad või lapsevanemad avastavad tihtilugu loetud päevad enne lapse puhkusreisile saatmist, et võsukese dokumendi kehtivuse aeg on liiglühike või sootuks juba läbi.

Paari päevaga ei ole aga võimalik uusi dokumente saada ning nii jääb mitmetel lastel kevad-suvine reis koolikaaslaste või pere keskel omal nahal kahjuks järele proovimata. Reisimiseks Euroopa Liidus sobib dokument, mille kehtivuse lõpuni on vähemalt kuus kuud.

Lõuna Prefektuuri kodakondsus- ja migratsioonibüroo juhataja Sirje Orgel tuletab nii lapsevanematele, õpetajatele, aga ka kõikidele teistele dokumendiomanikele, et on paras aeg üle vaadata enda ja oma laste dokumentide kehtivusajad. „Hetkel ei ole veel kodakondsus- ja migratsioonibüroo teenindustes suuri järjekordi, kuid jättes dokumentide taotlemise suvisele ajale, tuleb arvestada juba oluliselt pikema järjekorra ning ooteajaga,“ lisas Orgel. Nagu ütleb ka uus kaasaegne kodakondsus- ja migratsioonibüroo tarkusetera: „mida varem sappa astud, seda väiksem järjekord“. Kindlasti ei tasu ootama jääda, mil dokument kehtivuse lõplikult kaotab, sest taotluse uue dokumendi saamiseks võib esitada ka siis, kui olemasoleva kehtivuse lõpuni on veel aega.

Kodakondsus- ja migratsioonibüroo palub ka hoolekandeasutustel üle kontrollida oma hooldusaluste dokumendid, et pensionipäeval kehtetu dokumendi tõttu neil raha saamata ei jääks. Käesolevast aastast vormistatakse elamisluba omavatele isikutele elamisloakaart, mis eeldab sõrmejälje kandmist dokumendi elektroonilisele kiibile.

„Hoolekandeasutustes viibivatele liikumisvõimetutele isikutele tuleme dokumenditaotlusi vormistama kohapeale vastavalt hoolekandeasutuse pöördumisele. Samas tuleb arvestada, et teenindada on suur hulk hoolekandeasutusi, mistõttu tuleks aegsasti teada anda, kui kellelegi on vaja uut dokumenti taotleda,“ põhjendas Sirje Orgel. Hoolekandeasutustel tuleb oma soovidest teada anda kodakondsus- ja migratsioonibüroo maakondlikele teenindustele.

Kõigil, kes soovivad esitada taotluse uue dokumendi saamiseks, tuleb muretseda endast värske foto (Tartus võimalik teha kohapeal), kaasa võtta isikut tõendav dokument, sularaha või panga deebetkaart riigilõivu tasumiseks ning võtta jalgade alla tee kohaliku teeninduse suunas. Uue dokumendi saab kätte hiljemalt 30 päeva möödudes.

Kodakondsus ja migratsioonibüroo ootab teid dokumente taotlema Jõgeva-, Põlva-, Viljandi-, Valga- ja Võrumaal esmaspäevast reedeni kell 9-17. Tartu teeninduse uksed on kõigile avatud kolmapäeviti kell 9-16 ning teistel tööpäevadel kell 9-18. Ühtmoodi kogu Eestis on iga kuu viimasel reedel kõik teenindused klientidele suletud.

Kerly Peitel
pressiesindaja
Lõuna Prefektuur
Politsei- ja Piirivalveamet
7308852, 5203403
kerly.peitel@politsei.ee

Kino maale
EelmineTöö kogenud remondimehele
JärgmineSeekord ilma tantsuta