„Kui sa mõtled, et „ma olen liiga väike, et midagi muuta“, siis sa ilmselt ei ole sääsega ühes toas maganud.“

481

Logo.Kui Sa oled väsinud mõtlemast, et Sul on igav, et Sa tahaksid midagi teha, aga kuskil midagi ei toimu, siis ära kauem oota – siin on kirjas Sinu võimalused.

Järgnevalt saate lugeda, mis hakkab Kambja noortekeskuses toimuma, kuid lühidalt ka sellest, mis on juba toimunud.

Harjumus on kordamise ja õppimise teel tavaks, kombeks või automaatseks kujunenud tegevus, mille sooritamine muutub sageli vajaduseks – nii defineerib harjumuse „Eesti keele seletav sõnaraamat“. Nõnda teeb seda ka noortekas (edaspidi Nort).

Fotograafiast nii ja teisiti

Sel suvel korraldab Nort kolm kuud kestva fotoprojekti „Kas minu harjumused räägivad enda või minu eest?“, mida toetavad suures osas Tartu maavalitsus ning Kambja vallavalitsus.

Projekti käigus toimuvad kaks fotokoolitust; käelised tööd enda vastõpitud oskuste proovile panemiseks ja arendamiseks, fotoblogi pidamine, fotoajakirja koostamine, fotonäitus, fotoöö „Öös on asju“ ning kaks väljasõitu. Projekti suursuguseks lõppakordiks on rahvusvaheline noortevahetus.

Projekti lõppedes on Nortil loodetavasti uus üheshingamine.

Kuna noorte seas on levinud noortekeskuse kutsumine Nortiks, siis valisid fotoprojekti koosolekul olnud noored välja ka uue logo.

Nort on lühend Noortekast (mis omakorda on lühend sõnast „noortekeskus“ – toimetaja) ning inimkujud sümboliseerivad noori – poissi ja tüdrukut.

Nort püüab pakkuda kõige huvitavaid tegevusi

Kuna oleviku/tuleviku teemaga alustasin, siis sellega ka jätkan ning teen lühikese ringkäigu Norti tulevikumuusika osas.

Sel sügisel alustame koostöös Viljandi kultuuriakadeemiaga projekti „MiMO- moving in, moving out“. Projektis osaleb terve aasta vältel aktiivselt kaks kultuuriakadeemia tudengit, kes ühel korral nädalas käivad Nortis meie noortele huvitavaid ja veel huvitavamaid tegevusi läbi viimas.

Et teid kurssi viia, millega siiani oleme tegelenud, hüppan olevikust/tulevikust tagasi minevikku ja loetlen silmapaistvamaid üritusi:

*moetäika (võis osta-müüa-vahetada);

*T-särgi kujundamine ja värvimine (esialgu registreerus vaid neli inimest, kuid kohaletulijaid oli umbes sama palju rohkem);

*koogi küpsetamine (oli küll rohkem koogi söömine kui tegemine, aga oluline osa on ka see);

*filmiöö (on olnud noorte seas alati populaarne, kuid sel korral oli osalejaid vähe);

*telesaate „Sõnasõda“ salvestusel osalemine (koostöös Ülenurme noortekeskusega käidi Tallinnas).

Kuidas hävitada viitsimatust?

Alates sellest aastast on Kambja noortekeskus akrediteeritud Euroopa Noorte Eesti büroo poolt kui saatev ning koordineeriv organisatsioon Euroopa vabatahtliku teenistuse programmis. Kõigil neil, kes soovivad välismaal kas lühemat või pikemat aega töötada, on nüüd see koostöös Nortiga ka võimalik.

Sõltumata sellest, mida me oleme juba teinud, mida me praegu teeme või millised on meie suured plaanid, kasutan ma siinkohal võimalust ning kutsun üles kõiki, kes vanuseliselt või hingeliselt noored, tegema ettepanekuid ja jagama ideid, mida võiks, tuleks või lausa peaks tegema, et kaoks „mul on nii igav, ma ei viitsi midagi teha“ mentaliteet, millega täna väljaspool linnu asuvad noortekeskused maadlevad.

Ja kui sa mõtled, et „ma olen liiga väike, et midagi muuta“, siis sa ilmselt ei ole sääsega ühes toas maganud.

Kõik ideed, sooviavaldused, ettepanekud, kriitika, joonistused, luuletused on oodatud Norti e-postile: Kambja.noortekas@gmail.com.

Auli Uiboupin,
Kambja noortekeskuse (noortekeeli Norti) noorsootöötaja- projektijuht

Kino maale
EelminePunkt hooajale
JärgmineKoolipriius 2011