Tartumaa eakamad õppisid tervislikku ja ohutut elu

422

TULEOHUTUSTEST: Päästeametnik tutvustas näitlikult, kuidas Interneti kaudu saab kodust tuleohutust kontrollida. Foto: Päästeamet 

Midagi uut pole kunagi hilja õppida!

Just seepärast kogunes 15. oktoobri hommikul Tartumaa ligi 200 vanemas eas inimest traditsioonilisele 50+ tervise- ja ohutuspäevale. Kambja vallast registreerus üritusele 15 inimest.

Puhja alevikus korraldatud õppepäeval rääkisid erinevate elualade spetsialistid ohutusest ja tervislikust elust.

Tartu maavanem Reno Laidre sõnas tervituskõnes tabavalt, et tänapäeval võib igaüks raamatu kirjutada või moodsates meediakanalites tähelepanu pälvida, nii et on keeruline vahet teha, kas tema sõnum on tõsi või mitte. „Seepärast soovitan ennekõike usaldada inimesi, kes on aastaid oma ala õppinud ja sellel ka tegutsenud,“ rõhutas maavanem.

Päeva sissejuhatavas ettekandes pani Lõuna päästekeskuse juht Margo Klaos kuulajatele südamele, et eaga kaasnevate muutustega tuleb kodu turvalisuse hoidmisel arvestada.

Ennetus algab tähelepanust

Kui halveneb nägemine, kuulmine ja lõhnataju, siis on õnnetust raskem märgata. Õnnetuse korral on väga oluline, et naabrid ja lähedased vanemate inimestega arvestaksid ja neid abistaksid. „Just noorematelt lähedastelt ja naabritelt tuleb abi küsida ka õnnetuste ennetamiseks, näiteks kas või suitsuanduri lakke paigaldamiseks ja selle patarei vahetuseks,“ toonitas Margo Klaos.

Samas seovad noori ja vanemaid inimesi ühesugused riskid ning sageli viib raske õnnetuseni lihtne tähelepanu hajumine. „Köögis pliidi ääres piisab ühest telefonikõnest või sõnumi saabumisest ja tähelepanu suundub mujale,“ nentis Margo Klaos. „Kõne ajal või pärast seda jääbki toit pliidile kõrbema.“

Võimalikud ohukohad tuleb alati keskendunult üle kontrollida, et küünlad ei jääks põlema, ahjuuks lahti, toit pliidile või triikraud elektrivõrku. „Automaatsetele harjumustele kodust lahkudes või magama minnes loota ei saa,“ rõhutas Margo Klaos. Ta tuletas meelde, et alati tasub kontrollida, kas triikraud sai ikka seinast välja ja küünal kustutatud.

Palju kasulikke nõuandeid

Ohutuspäeva praktilises osas näitas korstnapühkija ehtsale pliidile sarnaneva maketi abil, kuidas ja kus tekib tahm, mismoodi on õige kütta ja kuidas põlemisgaasid kütteseadmes liiguvad.

Kohal oli ka päästeauto ning päästekeskuse ennetustöötajad õpetasid huvilistele kustuti kasutamist.

Seltsimajas said osalejad veebilehel www.kodutuleohutuks.ee koduse tuleohutuse testi teha ja ühtlasi said soovijad tellida koju tuleohutusalase nõustaja. Testi täitjate ja kodukülastuse tellijate vahel loositi välja kutselise korstnapühkija tehtav kütteseadme hooldus, mille võitis Svetlana Tartu vallast Kõrvekülast.

Lõuna päästekeskuse juhi Margo Klaose kõrval jagas kasulikke nõuandeid häirekeskuse ekspert Edvi Freiberg, spordiarst Tamara Janson, politsei Tartumaa piirkonnavanem Kaja Suur ja toitumisteadlane doktor Mai Maser.

Lisaks olid Puhja seltsimajas avatud väljapanekud infoga tulekustuti kasutamise, küttekollete puhastamise, ohvriabi, turvaseadmete ja ohutu liiklemise ning eakate abivahendite teemal. Päeva lõpetas Puhja isetegevuslaste esinemine.

Õppepäev korraldati Tartu maavalitsuse tervisetoa ja Lõuna päästekeskuse eesvõttel juba neljandat korda ning seda rahastati Euroopa Sotsiaalfondi tervislikke valikuid toetava meetme kaudu.

Tuleohutuse ja päästealast infot annab päästeala infotelefon 1524.

 

Oma kodu tuleohutust saad sinagi testida internetis aadressil

www.kodutuleohutuks.ee.

Testi täitjate vahel loositakse välja reis kahele Taisse.

Marek Kiik
Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuht

Kino maale
EelmineKes viib prügi valesse kohta?
JärgmineEakad sünnipäevalapsed ja juubilarid Kambja vallas