Kuidas aidata vanemliku hooleta jäänud lapsi?

406
 

Kolmandaks eluaastaks on välja kujunenud 80% inimese ajust. Paraku ei arvestata selle vääramatu faktiga Eestis sageli, kui vanemliku hooleta jäänud lapsed kodust ära võetakse ja varjupaikadesse või lastekodudesse paigutatakse.

Laps vajab normaalseks arenguks, aga ka paranemiseks ühte püsivat, turvalist ja lähedast kontakti – ei ole last, keda ei saaks aidata, kui me saame aru, mida laps tegelikult vajab. Vanemliku hooleta jäänud lapsele on enamasti parim koht nii kasvamiseks kui paranemiseks turvaline ja lapse vajadustest teadlik perekond. Paraku ei arvesta tänane süsteem Eestis sellega ning kui soovime kõikidele Eestimaal kasvavatele lastele paremat tulevikku, tuleb seda muuta.

Selleks, et inimene saaks täiskasvanuna ühiskonnas hakkama ja oskaks ise lähedasi suhteid luua, peab ta enne neid mudeleid nägema perekonnas ja inimestevahelistes suhetes. Me peame hakkama tunnustama ja toetama perekondi, kes selle teekonna on ette võtnud, kasvatades oma peres kasulapsi.

Hooldaja ei pea minema kusagile asutusse tööle, et last kasvatada, kui ta saaks seda teha oma kodus, kus laps õpib palju paremini igapäevaelu mustreid. Lapsele vajalik toetus ja tugiteenused ei pea toimuma läbi steriilse institutsionaalse hoolduse, vaid läbi toetuse kasuvanematele.

Kasulaste kasvatamine ei ole heategevus, see on tõsine ja raske töö – luua lastele uus ja terve keskkond, uus peremudel ja salvestada nende mälestustesse uued suhtemustrid. Ka heategevuse suunad peavad muutuma. Last toetab kõige rohkem temale lähedane inimene. Seega tuleb toetada abivajavate laste kõige lähedasemat ringi – perekonda, hooldajaid jt, kes loovad lapsele turvalise ja toetava keskkonna. Nii saame neile lastele kõige paremini abiks olla.

Ka sina saad anda oma panuse, annetades raamatuid peredele, kus kasvavad kasulapsed. Ka raamat ja selle üheskoos lugemine, õppimine ja ühine aeg selles tegevuses loovad lapsele positiivse kontakti oma uue perekonnaga. Südamega kirjutatud raamat on lapse jaoks rõõmu allikas. Just seetõttu aitavad Itella SmartPOST ja MTÜ Aarete Laegas 28. augustini koguda kasuperede lastele avastamisrõõmu pakkuvat kirjandust. Kui ka sinul on kodus mõni sobiv raamat riiulile seisma jäänud, siis saad selle pakiautomaadiga rõõmsatele lugejatele saata.

Täpsem info: http://smartpost.mikare.net

Jane Snaith, MTÜ Igale Lapsele Pere eestvedaja

 
Kino maale
EelmineKuidas metsas mitteeksida
JärgmineKäimas on kampaania „Kambja valla fassaadid ja piirdeaiad korda”