Kuustes peeti esimene nooleturniir

1747
KUUSTE MEISTRIVÕISTLUSED DARTSIS: Võistlus oli pingeline ja põnev. Foto: Kuldar Lepik

5. veebruaril toimus Vana-Kuustes I Kuuste Darts Cup, mis tõi kohale osalejaid paljudest Eesti dartsiklubidest. Tegemist oli üritusega, millega saime panna ennast proovile, kas me oleme võimelised sellist turniiri korraldama. Kuna 2021. a möödub 500 aastat Vana-Kuuste mõisa esmamainimisest ajaloos, siis on kavas järgmisel aastal korraldada suuremat sorti dartsivõistlus Kuuste mõisa karikatele.

Seekordne võistlus läks igati korda ning osavõtjad jäid rahule. Nüüd saabki juba hakata mõtlema järgmise aasta suurüritusele.

Nooleturniiri korraldasid MTÜ Kuuste Meesselts ja Kuuste spordiklubi Hekumen. Lisaks oli meile suureks abiks Eesti dartsiliidu sekretär Reili, kes aitas korraldada kõik võistluste dokumentatsiooniga seonduva. Mängudeks vajaliku inventari laenutasid MTÜ Eesti dartsi liit ning OÜ Drump Darts.

Kuivõrd tegemist oli meie piirkonnas esimese suurema dartsivõistlusega, siis olid kohal ka OÜ Drump Darts esindajad, kes pakkusid noolemängu varustust nii algajatele kui ka kogenud noolemängijatele ning andsid omapoolseid soovitusi alles noolemänguga alustajatele.

Kokku osales seekordsel turniiril 33 meesmängijat ning 5 naismängijat Kambja vallast, Tartust, Põlvast, Saaremaalt ja Tallinnast. Pingelise päeva lõpuks võttis meeste hulgas võidu Andres Paal (Tallinn), kes alistas finaalis Olavi Laursoni (Tartu). 3.-4. kohta jagasid Mati Leis (Saaremaa) ja Martin Kärner (Tartu). Naismängijate esikolmik kujunes järgmiseks: 1. Tiina Tiisler, 2. Hanna Elisabeth Tiisler, 3. Tiina Aule. Lohutusturniiri (nn lambaturniiri) võitis meie kohalik mees Ardi Külm (Kambja vald), teiseks tuli Margus Sokk (Tartu).

Parimaid mängijaid autasustati stiilsete karikatega ning rahaliste auhindadega. Välja anti veel mitmeid eriauhindu ning osalejate vahel loositi mõned ergutusauhinnad.

Võistlusõhtu lõpetuseks pakuti kõigile osalejatele kaunist ning maitsvat noolemärklaua-kujulist torti, mille lõikas lahti äsja karika võitnud Andres Paal. Kogu võistluspäeva toitlustuse eest hoolitses Kohvik-Resto Grey.

Pika võistluspäeva õnnestumisele aitasid oluliselt kaasa Kuldar Lepik, Henri Kink, Arvet Vään, Piret ja Margo Konts, Raido Kruusvee ning paljud teised. Suur tänu neile !

Kuivõrd noolemäng on osutunud Kambja vallas väga populaarseks, siis otsustati, et edaspidi asutatakse ka oma Kuuste dartsi klubi ning võetakse eesmärgiks hakata korraldama koostöös Eesti dartsi liiduga nädalamänge, kust saadud punktid lähevad ka Eesti reitingutabelisse.

SUUR TÄNU KÕIGILE OSALEJATELE JA ABILISTELE !

URMAS KINK,
MTÜ Kuuste Meesselts

 

Darts

Inglise noolemängu ehk dartsi juured ulatuvad päris kaugele minevikku – esimesed teadaolevad andmed sellest on pärit 14. sajandist. Loomulikult on tõsine erinevus tollastes ja tänapäevastes võistlusvahendites, kuid soov silma ja käe kooskõla täpsus proovile panna on säilinud.

Dartsi võib pidada üheks demokraatlikumaks sportlikuks tegevuseks, kuna märklaua kaugus viskejoonest (2,37 meetrit) lubab seda harrastada east ja soost hoolimata praktiliselt võrdsetel tingimustel.

Eestis võib dartsi algusajaks lugeda hiliseid 80-ndaid. Esimene nooleklubi loodi novembris 1997. Vaatamata pikale ajaloole, on darts (noolemäng) Eestis alles õiget hoogu sisse saamas ning viimase viie aastaga on mängijate arv viiekordistunud.

Eesti dartsi liidu kodulehelt

Kino maale
EelmineHõbeda- ja pronksikarva valdade talimängud
JärgmineKõivusaare hiiekased vanal külakalmel