Kutsume üles tunnustama täiskasvanud õppijaid

870

Eesti täiskasvanute koolitajate assotsiatsioon Andras kutsub üles kuni 7. juunini esitama kandidaate täiskasvanuhariduse tunnustuskonkursile. Kandidaate saab esitada neljas kategoorias – aasta õppija, aasta õpitegu, aasta koolitaja ja aasta õppijasõbralik tööandja.

„Kriis on loonud olukorra, kus täiskasvanud peavad järjest enam midagi uut õppima, et muutunud oludega kohaneda,” ütles Haridus- ja Teadusministeeriumi täiskasvanuhariduse osakonna juhataja Terje Haidak. “Õppimine aitab nii tööalaselt edasi jõuda kui igapäevaelus paremini toime tulla ning meil on hea meel enesetäiendamisega tegelevaid täiskasvanuid esile tõsta ja tunnustada.”

Andras koordinaator Monica Marfeldt märkis, et täiskasvanuna uuesti õppima asumine nõuab sisemist motivatsiooni, enesekindlust ning igapäevaelu kõrvalt on see suur väljakutse. “Meie ümber on inimesi, kes leiavad jõu ning aja, et erinevate takistuste kiuste uuesti õpinguid alustada,” ütles Marfeldt. “Ootame kõiki inimesi esitama aasta õppija kandidaadiks neid, kes on jätkanud täiskasvanuna katkenud haridusteed või omandanud uue eriala ning seeläbi muutnud oma elu.”

Lisaks soovitakse konkursiga tunnustada õpitegusid, mis aitavad inimestel saada õppimisest positiivseid kogemusi, uusi teadmisi ja oskusi. Aasta õpiteo kategooriasse sobivad kogukondlikud õppimist edendavad ja toetavad tegevused, kus löövad kaasa aktiivsed kogukonna liikmed.

Konkursi raames otsitakse ja tunnustatakse ka täiskasvanute koolitajaid, kes on koolitajana tegevad avalikus, era- ja/või kolmandas sektoris ning kes toetavad täiskasvanud inimeste enesearengut indiviidi, kogukonna ja ühiskonna tasandil.

Õppijasõbraliku tööandja konkursiga soovitakse esile tõsta neid organisatsioone, kus toetatakse süstemaatiliselt töötajate arengut ja innustatakse õppima, luuakse tööpraktika võimalusi ning soodustatakse mitmekesist karjääri, sh oskuste kaasajastamist, investeeritakse töötajate ümberõppesse.

Aasta õppijat ja õpitegusid tunnustatakse 9. oktoobril toimuval täiskasvanuhariduse tänusündmusel, mis on traditsioonilisest täiskasvanud õppija nädalast. Täiskasvanud õppija nädal toimub sel aastal 23. korda ja selle eesmärk on tõsta esile täiskasvanuna õppimine. Möödunud aastal võttis täiskasvanud õppija nädala sündmustest osa üle 10 000 inimese.

Tunnustamine toimub Euroopa Sotsiaalfondi projekti “Täiskasvanuhariduse edendamine ja õppimisvõimaluste avardamine” raames. Konkursi korraldab ETAK Andras koostöös haridus- ja teadusministeeriumi, Eesti tööandjate keskliidu ja Euroopa täiskasvanuhariduse veebikeskkonna EPALE-ga.

Kandidaate saab esitada 7. juunini 2020 ETKA Andras veebilehel www.andras.ee/tunnustamine.

Kino maale
EelmineLähivägivallajuhtum
JärgmineTelia Eesti AS kingitud taskuruuter aitab Danieli õppetöös ja vaba aja veetmisel