Ühispingutus puhtama maailma nimel

543
Tublid maailmakoristajad Kuuste koolist ja lasteaiast. Foto: Kaido Mark

„Kuidas nad saavad küll nii hooletud ja ükskõiksed olla?!“ ahastas 7. klassi tütarlaps, kui maanteekraavist järjekordse sodihunniku leidis. „Kuulge, varsti leiame siit kusagilt selle rõivakomplekti omaniku ka,“ heitis teine neiu musta huumorit.

Need olid vaid üksikud killud emotsioonidest, mis valdasid Kuuste kooli õpilasi ja õpetajaid, kui nad maailmakoristuspäeva ettevõtmise raames kodukandi teeääri ja maanteekraave läbi kammisid. Juba teist aastat järjest näitas kooli- ja lasteaiapere selgelt, et me tahame elada puhtas ja prügivabas maailmas, ning kuigi ikka leidub veel kaaskodanikke, kes sellistest väärtustest ei hooli, ei saa nad meist võitu. Nii pahatahtlikud prügistajad kui ka lihtsalt hoolimatud inimesed on selgelt väljasuremisele määratud liik.

Sarnaselt eelmisele aastale oli ka sel korral põhitähelepanu all väikeprügi, sealhulgas sigaretikonid, mille kohta palusid maailmakoristuspäeva korraldajad lausa eraldi arvestust pidada. Seda üleskutset järgisime meiegi ja tulemuseks saime kolmeliitrise purgi täie erinevatest mürkainetest pungil pisijäätmeid. Loomulikult ei jätnud me vedelema kõikvõimalikku muud prügi, millest koguse poolest olid esikohal igasugused pakendid. Ekstreemseima leiu au kuulus ühele 8. klassi poisile, kellele kohaliku bussijaama lähedal jäi silma süstal koos nõelaga.

Mida teha sellise leiuga ja kuidas üleüldse on mõistlik prügi sorteerida, selgitas põhjalikult aednik Anne Palumets, kui tegime reedel ühise kokkuvõtte terve nädala väldanud prügikoristusaktsioonist. Ta kontrollis ka õpilaste teadmisi erinevat liiki jäätmete käitlemisest ning kiiremad õigesti vastanud said kingituseks Kambja valla uue sümboolikaga helkurid.

Tegime ka ühispildi kogutud „saagi“ taustal ja tundsime rahulolu, et meie ühise pingutuse tulemusel sai maailm pisut puhtamaks. Allakirjutanu tunneb uhkust, et meie kooli- ja lasteaiapere on taas üles näidanud hoolivust ja vastutustunnet meid ümbritseva keskkonna suhtes.

KAIDO MARK,
maailmakoristuspäeva koolipoolne koordinaator

Kino maale
EelmineSipelgad aitasid peatada kurja tegija!
JärgmineTublid ja ettevõtlikud Ülenurme noored