Jõulutäht 2020

1291
Viivi-Maria Tanilsoo, kitarril Paul-Bryan Tanilsoo. Foto: Aare Varusk

Algas see 19 aastat tagasi. Mõte sai alguse vestlusest 2002. aasta jaanipäeval, kui Ülenurme muusikakooli üle arutlesid Ülle Andreson ja Ursel Oja. Eestimaal ei olnud eriti lastele ja noorukitele mõeldud üle-eestilisi laulukonkursse. Oli küll juba olemas Saaremaal solistide ja duettide võistlus ja miskit kuskil vist veel ning muidugi kohalikke mõõduvõtmisi. Et aga üle kogu vabariigi staarid ja staarikesed saaksid kuskilt alustada ja et jõuludeks niikuinii laule õppima peab ja eesti keeles on kasutusel nii ilus sõna nagu „täht“, millel ka mitu sobilikku tähendust, valmiski idee korraldada I advendi paiku Ülenurme muusikakoolis laste ja noorte ülevabariiklik laulukonkurss JÕULUTÄHT.

Ja nii oligi täht sündinud.

Jah, lauluvõistluste täht. On hiljemgi neid tulnud ja läinud, olnud ning kustunud, aga see täht särab edasi. Väsimatu on see korraldusmeeskond, kes juba 19 aastat toimetanud ning majandanud üha asjatundlikumalt, üha rõõmupakkuvamalt, sujuvamalt, kõrvaltvaatajale ehk esmapilgul näiliselt lausa mängeldes. Kadestamist vääriv oli see töö eriti just tänavu, koroonapandeemia ajal, et oleks ohutu, aga ikkagi saaks toimuda, sest võistlust oodati taas väga. Aastatega on paljud, kes käinud, jäänudki oma stuudiote ja uute solistidega käima, nii lähemalt kui kaugemalt. Jõulutäht on väga populaarne ning omade ringis käib temaga koos ka kõrge kvaliteedimärk.

Nii et see toimus, lausa kahes voorus.

Eelvoorus oli osalejaid 91 ja lõppvooru pääsesid lauljad 19 erinevast laulustuudiost.

Eelvooru žürii koosseis oli lausa rahvusvaheline, kuigi kõik ikkagi lausa omad: Silver Lumi (Soome), Karmen Rõivassepp (Taani), Katrin-Merili Poom (Inglismaa) ja Anett Kulbin (Eesti).

Lõppvooru pääses 36 osalejat, kellest 35 ka kohal olid. Eraldi suures ruumis (gümnaasiumi saalis), kus sai olla hajutatult ning jälgida suurelt ekraanilt muusikakooli kammersaalis toimuvat. Koos oldi ainult oma vanuserühmaga, kõik toimus kellapealt ja punktuaalselt, sealhulgas lahtilaulmised enne võistulaulmist. Kammersaalis puhastati peale iga osaleja esinemist nii mikrofonid kui saateinstrumendid. Minutipealt algasid proovid, esinemised ja kohe pärast seda autasustamised – ikka grupphaaval ja eraldi. Puhtalt ning ohutult, veatult ning sujuvalt, viisakalt ning väärikalt.

Lõppvooru žüriisse kuulusid Anett Kulbin (laulja), Margus Tammemägi (H. Elleri nimelise muusikakooli rütmimuusika õpetaja), Kaupo Piirsalu (harrastuslaulja, Kambja valla jurist), Peep Puis (laulja, Kambja valla kultuurijuht). Nii iseloomustasid žürii liikmeid erinevad konferansjeed – Ursel Oja õpilased. Ka mina olen olnud aastate jooksul korduvalt konferansjee või žürii liige ja tänan südamest usalduse eest suurepärast projektimeeskonda: Ursel Oja, Ülle Andreson, Aire Meliste!

Iga osaleja ja juhendaja sai selgi korral tänukirja ja kingituse, mida igaüks kontaktivabalt ise võtmas pidi käima, ikka kõik turvalisuse huvides.

Võistluse tase oli väga hea ja kõrge – žüriiliikmena saanuks kõigist voorudest justkui kontsertelamuse. Publikut saalis ju ei olnud. 35-st vaid 4 laulu olid inglise keeles, kõik ülejäänud eesti keeles, neist omakorda suur enamus ka eesti autorite looming. Väga armas ning liigutav kogemus.

Ja kuigi laulmisega peaksid jätkama kõik osalenud solistid, siis ometi oli žüriil ka kohustus – reastada tublimad.

I vanuserühm, 9-11-aastased

  • I Gete-Ly Vija, juhendaja Margot Suur/Räpina muusikakool
  • II Maria Lokk, juhdndaja Marit Laur/Laulupesa
  • III Ruth Reinsoo, juhendaja Marit Laur/Laulupesa

II vanuserühm, 12-14-aastased

  • I Marcella Emilie Soonik, juhendaja Hedi-Kai Pai/Cantabile
  • II Krislin Sallo, juhendaja Triin Arak/Laulupesa
  • III Annabret Albert, juhendaja Helen Kirsi/E-Stuudio

III vanuserühm, 15-17-aastased

  • I Sireli Salum, juhendaja Margot Suur, Riivo Jõgi/Põlva muusikakool
  • II Hellika Otsar, juhendaja Margot Suur, Riivo Jõgi/Põlva muusikakool
  • III Mirtel Põdra, juhendaja Anna Drozdova/Kiviõli kunstide kool

IV vanuserühm, 18+

  • I Sandra Vesseluha, juhendaja Hedi-Kai Pai/Cantabile
  • II Maret Palusalu, juhendaja Ursel Oja/Heino Elleri muusikakool
  • III Viivi-Maria Tanilsoo, juhendaja Ursel Oja/Ülenurme muusikakool

Kaugeimad külalised tulid Soomest – Helsingi Eesti Muusikastuudio (Annika ja Silver Lumi). Nad on aastaid käinud, nemadki on lausa omad. Silver Lumi oli eelvooru žüriis, aga siinkohal andis ta lühikese hinnangu lõppvoorule ja mõned mõtted ka tulevikule mõeldes.

HEMSi juht, dirigent, õpetaja, kontsertmeister Silver Lumi: „Olen arvamusel, et Jõulutäht on eriline konkurss. Miks? Alustaks ehk peategijast. Ursel Oja pühendumus on minu meelest see, mis annab sellele laulukonkursile just selle õige maigu. Kuna tema puhul on tegemist nii tunnustatud pedagoogi, aktiivselt tegutseva muusiku kui ka hea organisaatoriga, siis kõik, mis konkursipäeval ühele konkurssandile osaks saab, on väga põhjalikult läbi mõeldud. On ütlematagi selge, et seekordne lauluvõistlus Corona-viiruse tõttu täiesti omanäoline oli. Üsna segasel ajal, mida nii meedia kui ka kõiksugused „targad“ ja suunamudijad veel segasemaks muudavad, oli konkursi osavõtu tingimustes väga selgelt kirjas, kuidas kõik olema hakkab. Kohale jõudes selgus, et just täpselt nii ka oli: turvameetmetes oli sellist ohtlikku harrastustegevust, nagu laulmine, väga hästi arvesse võetud. Ning nagu kohapeal mulle ka tundus, mingeid probleeme sellega seoses ei tekkinud.

Tavapäraselt sellele lauluvõistlusele olid Eesti eri paikadest osalejatele eraldi lauluklassidki olemas. Saalis ootas esinejaid tasemel helitehnika ning professionaalne PA-meeskond, kes arvestas juhendajate ning lauljate soovidega ning võidulaulmine võis alata.

Kas laulukonkurss Jõulutäht peaks jätkuma?

Arvan, et jah. Esiteks on tegemist kõrgetasemelise konkursiga. Teadaolevalt päris kõik laulmisega tegelevad noored sellele võistlusele ju ei pääse. Seega võib neid, kes eelvoorust suutsid läbi murda, pidada juba üsna headeks lauljateks. Kuulaja seisukohalt on minu arvates põnev jälgida lauluvõistlust ka just sellest aspektist, et milline on hetkel Eestis noorte lauljate paremik. Minu jaoks teeb asja aga veelgi põnevamaks see, et lauljad on jagatud nelja vanusegruppi. Nii saame veel täpsemalt aimu, kuidas keegi laulab ja laulmist õpetab.

Teiseks oluliseks punktiks pean seda, et Lõuna-Eestis toimuv lauluvõistlus Jõulutäht on meie ühise laulukultuuri tugev ja pikaajaline edasikandja. Ulgueestlasena on minu jaoks muidugi oluline ka see, et ka võõrsil elavad laulufanatid sellele võistulaulmisele oodatud on.

Arvestades järjekordse ääretult positiivse kogemusega, mille eest võlgneme muidugi tänu tiimile Ursel, Ülle ja Aire, soovitan enda annet veel peitvatel laulutalentidel kindlasti sellest laulukonkursist osa võtta. Olen täiesti kindel, et need, kes Jõulutähel aastast aastasse võistlemas käivad, jätkavad osalemist kindlasti ka tulevikus. Kuidas muidu oleks võimalik kohtuda Eesti laulva paremikuga!“

Aastate jooksul on Jõulutähe laureaadid saanud siit tuule tiibadesse ja esinevad nüüd suurtel kontserdilavadel – Stefan, Sandra Nurmsalu, Elisa Kolk, Indrek Ventmann, Brigita Murutar jpt. Nii žüriiliikmete kui esinejate hulgast, osavõtjate ning võitjate seas leidub palju tublisid ja toredaid veelgi ja aina, kuulsaid ja tuntuid, väga kuulsaid ning tuntuid nii muusikamaailmast kui muudelt elualadelt. Oi-oi kui põnev ja kirju seltskond! Järgmisel, juubeliaastal saate ka enam teada kõigist kahekümnest aastast ning inimestest neil aastail.

Esimene 2002. aasta „Jõulutäht“ toimus 30. novembril. Žüriis olid Aivar Aleksejev, Liane Loog, Kait Tamra. Esimestel aastatel oli kombeks, et külalisesineja – tookord siis Kait Tamra – andis konkursi lõpus ka kontserdi.

Esimesed kuulsad osavõtjad olid Laura Põldvere, Eliisa Kõiv, Hannaliisa Uusma. Toimus konkurss ka ansamblite kategoorias. Võitis Ülenurme laulustuudio ansambel „Sädelus“, mida juhendas õpetaja Ursel Oja. Solistidest olid võitjad 5-6-aaastaste rühmas Liis Raa, 7-9-aastaste hulgas Helena Talviki Tarto, 10-12-aastastest Hanna Mets, 13-15-aastaste seas Kristi Henno, 16-18-aastastest Johanna Ratt.

Ja siis aina edasi. Enamat saategi teada juba aasta pärast.

Konkurss on toimunud kõik 19 aastat jutti, on olnud tagasihoidlikumaid ja suurejoonelisemaid aastaid. Alates aastast 2003 sai ka kõigiks järgnevateks aastateks Jõulutähe suurtoetajaks AS Rait (juhataja Ivar Dembovski). Aitäh! Kui lugejate hulgaski on neid, kes soovivad samuti olla toeks ning keda koduvallas toimuv vabariiklik konkurss kõnetab, võite varakult ühendust võtta näiteks minuga – vaatame võimalusi! Oluline on eelkõige soov aidata – see ju meie oma Jõulutäht. Aitame tal särada, et selle soojus puudutaks paljusid, kes teda teavad ning temast hoolivad.

Suur-suur tänu eelkõige projektimeeskonnale, samuti kõigile toetajatele ning ka osalejatele, juhendajatele, täname autoreid ning kaasalööjaid, külalisi ning pöidlahoidjaid. Kohtume tegusalt juba aasta pärast, mil särama lööb JÕULUTÄHT 2021.

PEEP PUIS,
Kambja valla kultuurijuht

P.S. Uuel aastal hakkan luuletusi ootama ja annan teada, kuidas kõik toimuma saab.

Luuletage aina või otsige üles sahtlist varasem looming. Ka laulusõnad on enamasti just luuletustest sündinud. Mäletate üleskutset eelmises lehes? Ka valla kodulehelt on leitav – „Kas Sina oled luuletanud? Prooviksid?“


Kas Sina oled luuletanud? Prooviksid?

Kino maale
EelmineAasta tublimad väärtuskasvatajad
JärgmineNurmepesa laste pühadetervitused