Mis toimub Kambja kirikus koroonaajal?

730
Kambja kirik. Foto: Ivo Kruusamägi (cc)

Eestis ja maailmas on tavapärase elu segi paisanud koroonaepideemia. Nendest segadustest ei ole puutumata jäänud ka kirikud. Oma mõju on avaldanud eriolukord ka EELK Kambja koguduse tegevusele.

Siiski ei ole kirikut kinni pandud ja tegutseme võimaluste piires edasi. Igal pühapäeval toimuvad tavapärased jumalateenistused, igal reedel muusikaõhtud ning iga kuu esimesel neljapäeval piiblitunnid. Pühade ajal on teenistusi olnud rohkemgi. Talituse või muu sooviga saab endiselt pöörduda koguduse õpetaja poole. Kogudust teenivad koguduse õpetaja Andrus Mõttus ja koguduse praktikant Robert Bunder.

Meie ühiskonnas on esitatud küsimusi, miks on kirikud jäänud koroonaviiruse tingimustes lahti, kui suletud on näiteks huviringid ja koorid. Sellele küsimusele on kaks vastust. Esiteks on kirikus võimalik pidada kinni reeglitest, mille vabariigi valitsus on siseruumide kohta kehtestanud. Kambja kirik on suur ja avar, oleme sulgenud osad pingiread, et inimesed hoiaksid üksteisega ohutut vahemaad. Meil pole olnud muret pidada kinni 2+2 reeglist. Julgustame ka inimesi maske kandma ning kirikus on olemas käte desinfitseerimise vahendid. Advendiajal oleme jaganud armulauda ainult eraviisiliselt, mitte pühapäevasel teenistusel. Ma ei tea, milline on olukord lehe ilmumise ajaks, kuid praegu on küll kirikus õnnestunud korraldada elu kooskõlas reeglite ja juhistega.

Teine ja olulisem põhjus on see, et kirik ei ole päris sama, mis huvitegevus. Kindlasti on huvitegevus oluline, kuid kirik ei ole ühe seltskonna eraklubi ega teatud harrastajate kokkutulek. Kirik on avatud koht kõigi jaoks, kelle hinges on igatsus kohtuda igaviku ja Jumalaga. Kui meie riigis on pingutatud, et haiglaid lahti hoida, siis võiks kirikut kõige rohkem võrrelda haiglaga. Kirik on hinge haigla. Praegusel segaduste ajal on kiriku sõnum lootusest ja Jumala abist eriti vajalik. On ju meiegi keskel haigeid ja üksikuid, võib-olla rohkemgi kui varem. Kirikul on anda inimestele midagi olulist, eriti praegusel ajal.

Kambja kirik on tavapäraste tegevuste ajal avatud ja ootab inimesi koguduse tegevusest osa võtma. Infot koguduse tegemiste kohta saab Facebooki lehelt EELK Kambja kogudus, kodulehelt https://kambja.eelk.ee/web/ ja Kambja kiriku juurest teadetetahvlilt. Võib ka helistada koguduse õpetajale Andrusele tel 504 5352 või praktikandile Robertile tel 5911 0105.

Olge hoitud ja kaitstud!

ROBERT BUNDER,
EELK Kambja koguduse praktikant

Kino maale
EelmineMaskides jõululaat Kambja kultuurikeskuses
JärgmineMe saame hakkama ja väga hästi!