Vana maja uues kuues

2459
Fuajees tervitab sisenejaid kaunis lühter ja sammastega siseaken. Foto: Lenne Ojamets

Kui ma 2018. aasta sügisel esmakordselt oma uut töökohta vaatama tulin, võttis mind vastu üsna nukras olekus värvilõhnaline vana koolimaja. Oma mingisuguses naiivsuses olin arvanud, et kõik Eesti mõisakoolid näevad tänapäeval välja uhked ja esinduslikud nagu minu kunagine kodukool, aga selgus, et nii see siiski pole. Pean päris ausalt tunnistama, et minuga töölepingu allkirjastamine enne hoone tutvustamist oli vallajuhil päris mõistlik samm, sest ma kahtlustan, et vastupidises situatsioonis oleksid minu pookstavid jäänud sellele lepingule alla panemata. Õnneks kohtusin õige pea oma sõbraliku, abivalmi ja toredalt koostöise kollektiiviga ning mõistsin, et just nendega koos ma tahangi töötada ja uued väljakutsed vastu võtta.

Teise korruse koridor. Foto: Lenne Ojamets

Väljakutsed ei lasknud ennast kaua oodata. Minu, töötajate ja kõige enam õpilaste rõõmuks sündis õige pea otsus, et Kuuste koolihoone läheb renoveerimisse. 2019. aasta kevadel alustaski hanke võitnud OÜ Semuehitus töid keldrikorrusel, samuti asuti vahetama peahoone katust, aknaid ja küttesüsteemi. Üle kahesaja aasta vana maja ja selle „varjatud elanikud“, kes nüüdseks peaksid olema siit lahkunud ja oma igavese rahu leidnud, viskasid ehitajatele kõiksuguseid kaikaid kodaratesse, aga väikese viivitusega said esimese etapi tööd sügisel siiski valmis. Kuigi see oli alles algus, pakkus tehtu kooliperele palju rõõmu, sest õpilased olid saanud tänapäevased pesemisvõimalusega riietusruumid, korralikud tualetid ning puhta, valge ja värske õhuga söögisaali. Sammastele toetuvate võlvlagedega keldrikorruse vahesaalis eksponeeritud mõisaaegne kivipõrand, mis ehitustööde käigus betooni alt välja ilmus, oli samuti toredaks üllatuseks.

2020. aasta kevadel jätkunud remont hõlmas koolimaja esimest ja teist korrust ning see etapp oli koolitöö mõttes kindlasti kõige valulikum. Kui muidu on kurikuulus viirus pigem häiriv ja ebameeldiv olnud, siis tänu distantsõppele saadi kevadel renoveerimistöödega planeeritust oluliselt varem algust teha. Õnneks, sest eespool nimetatud „mõisnikud“ pakkusid ka sel korral neid häirinud semudele ebameeldivaid sürpriise ja tööd venisid esimese koolivaheajani. Suurem osa majast oli augusti lõpuks siiski valmis õpilasi ja Päiksekeste rühma lapsi vastu võtma ning saime alustada kooliaastat härrastemajale omaselt uhketes ruumides.

Kooli saal. Foto: Lenne Ojamets

Vaatamata sellele, et kooliperele ja raamatukogule kaasnes remondiga rida ebamugavusi, on tulemus olnud kannatlikkust väärt. Nagu eespoolgi mainisin, näeb maja välja puhas, valge ja uhke. Suursugusust võib märgata fuajees, mis tervitab sisenejaid kauni lühtri ja sammastega siseaknaga. Saali laes näeb algupäraseid ehisrosette ja hammaslõikelist karniisi, mis olid küll juba varem restaureeritud, ent torkavad nüüd korralikult valgustatud ruumis hoopis paremini vaatajale silma. Mõisahõngu annavad ka tammeparkett ning uksed ja aknad, mille disainis on järgitud säilinud algupära.

Eelmisel kevadel, kui asju kokku pakkisime ja maja tühjendasime, võtsime eesmärgiks vabaneda kõigest üleliigsest ning säilitada vaid vajalik ja väärtuslik. Nüüd ongi meil oluliselt vähem asju, aga selle võrra rohkem õhku ja värskust. Välja on vahetatud kogu sisustus, mis sel aastal saab veel veidi täiendust. Mööbel on valitud töötajate ja õpilaste vajadusi, samuti tervisekaitse nõudeid silmas pidades. Uuenenud ja täienenud on ka tehnika, mis esialgu veidike võõras ja keeruline tundus, ent praeguseks ollakse sellega harjunud ning kasutatakse aina enam. Õpetajate ja õpilaste suureks rõõmuks sai valmis ka igatsetud õppeköök, mis osutus nii populaarseks, et olime sunnitud selle kasutamiseks graafiku tegema.

Ma olen veendunud, et väikeses maakoolis on väga tore õppida ja me pakume oma õpilastele head haridust. Seetõttu on mul siiras rõõm, et Kuuste kooli väärtustatakse ning leitakse, et sellesse tasub panustada. Koolihoone renoveerimisele on 2019.-2020. aastal kulunud 1 525 231 eurot, alanud aastal on kavandatud ehitustöid teha 200 000 euro eest. Mööbli hankimiseks on kulunud 67 326 eurot, raamatukogu mööbliga sisustamiseks 23 614 eurot.

Ees ootab koolimaja renoveerimise viimane etapp. Kui muidu oleme oma tugevustena välja toonud iga õpilase märkamise, individuaalsuse, head tulemused olümpiaadidel, loodusläheduse jms, siis sügisest kavatseme kiidelda ka väga ilusa koolimajaga.

LENNE OJAMETS,
Kuuste kooli direktor

Kino maale
EelmineSuure maja kolmas tulemine
JärgmineJäävihma ja erakorralise libeduse tõttu on üle Eesti rasked ilmaolud