E-külalistund – kohtume ühises virtuaalses klassiruumis

6. aprillil toimus 6. klassidele ühiskonnaõpetuse tund „Kuidas oleme kohanenud koroonaviiruse kriisiga?“. Külalisõpetajaks oli president Kersti Kaljulaid. Tunni õpieesmärgiks oli teavitada õpilasi sellest, millised on olnud koroonakriisi mõjud Eesti ühiskonnale ja inimestele ning kuidas saavad ja oskavad õpilased ennast ja teisi koroonakriisis toetada.

Kõigepealt kuulasid õpilased presidendi sisukat ettekannet koroonapandeemiast ja selle mõjust maailmale ning seejärel olukorrast Eestis. Meie riigis räägitakse avatult koroonakriisiga seotud probleemidest – depressioonist, vaimsest tervisest, epideemiast. Inimesed ei ole üksi, me oskame üksteist aidata ja hoolitseda enda vaimse tervise eest. Lapsed on mures, ei saa koolis käia. Kuidas saab laps paremini toime tulla, selleks tuleb abi otsida vanematelt, klassijuhatajalt, õpetajatelt ja ka sõpradelt.

Presidendi töö ei ole sisuliselt kannatanud. Suhtlemine välismaailmaga toimub interneti teel, ta on külastanud õppetunde, pidanud loenguid, andnud intervjuusid. President on saanud oma töö tehtud. Sisu on oluline.

Õpilased esitasid presidendile ka mitmeid küsimusi.

  • Kui kaua peab maski kandma, millal kooli saab? Vastus – ei tea, kõik sõltub viiruse levikust ja kiirest vaktsineerimisest.
  • Millal lapsed vaktsiine saavad? Vastus – tänapäeval eraldi lastele vaktsiine ei ole.
  • Mis saab koolivaheajast? Vastus – ka koolivaheajal peab jälgima, et kontaktid oleksid turvalised ja et reegleid täidetaks. Vaktsiine on piisavalt tulemas, tähtis on, et inimesed end vaktsineeriksid. Kindlasti tuleb rääkida vanemate inimestega, kes vaktsineerimisse kõhklevalt suhtuvad. Vanemate inimestega, kes on kaks korda vaktsineeritud, saab turvalisemalt suhelda. Vanaemade ja vanaisadega saab siis varsti kohtuda.

Tunni järel täitsid õpilased töölehed. Lisaks tabeli „Kuidas on koroonaviirus Sinu elu siiani mõjutanud?“ täitmisele kirjutasid nad lood, kus andsid omapoolsed nõuanded koroonaviirusega kohanemiseks.

6.c klassi Jette Riin Luik jagab nippe, kuidas koroonaviirusega kohaneda

Minu jutt on suunatud klassikaaslastele.

Me kõik teame, et see on nõme aeg ja mitte kellelegi ei meeldi see. Inimesed meie ümber on väga närvilised, väsinud ja pinges, aga proovi vähemalt sina rahulik olla. Nüüd jagangi 5 nippi, kuidas sellisel ajal hakkama saada.

  1. Distantsõpe on meie kõigi jaoks uus asi. Kui muidu saime koolis sõpradega kokku ning suhtlesime, siis praegu tuleb suhelda läbi ekraani. Sellepärast olegi tubli ja käi videotundides kohal, sest see annab nii palju juurde ja sa saad oma sõpru näha ja nendega suhelda.
  2. Sellisel pingelisel ajal on igal inimesel mõned probleemid. Kui sul on probleem, siis sa pead sellest rääkima kas emale, isale, õele, vennale või mõnele õpetajale kirjutama. Sinu probleemile tuleb leida lahendus.
  3. Kui pärast kooli kodus on igav ning varem olid sul trennid ja huviringid, siis hakka ise kodus trenni tegema või mõnda huviringiga seotud tegevust jätkama. Kui käisid jalgpallitrennis, siis mine oma isa ja vennaga kuskile jalgpalli mängima. Kui käisid varem tantsimas, siis kodus saad ka väga hästi tantsida.
  4. Kui muidu käisid igal nädalavahetusel maal vanavanemate juures, aga nüüd ei saa või ei tohi, siis helista neile. Neile helistamine teeb nende tuju ka rõõmsamaks. Ja kui lähetegi korraks vanavanemate juurde, siis hoia ikka nendega vahet, sest sa võid neile mingeid viirusi viia.
  5. Vahel tahad ikka väga sõpradega kokku saada, sest läbi ekraani rääkimine pole päris sama, mis päriselus. Siis sa võid ühe või kahe sõbraga kokku saada, aga te peate viibima värskes õhus ning üksteisega hoidma vahet, sest iial ei tea, mis viirusi teine inimene sulle anda võib. Aga kindlasti ei tohi suure kambaga linna peal ringi käia. See on reeglite rikkumine ning need reeglid on tehtud selleks, et me ükskord sellest viirusest lahti saaks.

6.c klassi õpilane Marta-Mia Ploomipuu tunnustab oma loos arste nende töö ja vaeva eest

Tere!

Mina valisin enda sihtgrupiks arstid. Ma arvan, et nad võiksid positiivset meeleolu hoida nii, et nad mõtleks, kui palju nad on teisi aidanud ja et nende töö on üks tähtsamaid praegusel ajal. Ma olen kindel, et kuskilt leiab ka tänukirju arstidele. Kõik inimesed võiksid mõelda, et praegu läheb olukord paremaks ning kui palju me oleme juba vastu pidanud.

Arstide tunnustamine on väga tähtis, eriti koroonaga. Me täname teid, arstid, et te olete päästnud paljude inimeste elusid. Te olete väga suur ja tähtis osa meie ühiskonnast. Tänu teile on paljud inimesed rõõmsad, terved ja enda perega koos. Arstid on väga vaprad, et nad peavad iga päev tööle minema, isegi kui neil on enda elus probleeme.

Minu arust on arstid niigi teinud, et koroonakriis mööduks muretumalt, aga kui peaks midagi ütlema, siis võibolla seda, et nad suunaks rohkem inimesi maske kandma. Mul on selline tunne, et äkki inimesed kuulavad arste teistest rohkem. Mitte midagi muud.

COVID 19 on nüüdseks meie ühiskonda mõjutanud üle aasta. Igaüks meist on sellega kas otsesemalt või kaudsemalt kokku puutunud. E-tunnis saime teada, kuidas oleme kohanenud koroonaviiruse kriisiga, kuidas oleme muutnud oma harjumusi ja tavasid ning järginud reegleid, et viirusest kiiremini üheskoos võitu saada.

E-külalistunni läbiviimise tehnilise poole pealt aitasid kaasa kolleegid Kairi Karlson ja Ardo Heinmaa. Tänan kolleege ja kõiki tublisid kuuendate klasside õpilasi, kes osalesid e-külalistunnis.

MILVI TISLER,
Ülenurme gümnaasiumi ühiskonnaõpetuse õpetaja

Kino maale
EelmineTeekond Ülenurme mõisast põllumajanduse muuseumini…
JärgmineÕuesõppe avamispiknik Kambja lasteaias