Kuuste raamatukogu kutsub

542
Kuuste raamatukogu

Armas raamatusõber!

Postipapa Jannsen tõdes juba 170 aastat tagasi, et kahte kappi on igas kodus tarvis – leivakappi ja raamatukappi. Kui leivakapi täitmine on tänini perede õlul, siis üsna uhke raamatukapp ootab lahkelt ja tasuta kõiki huvilisi – see on raamatukogu.

Kuustes on raamatukogu kodukandi rahvale lugemisvõimalusi pakkunud juba 95 aastat. Nimelt otsustas Vana-Kuuste vallavalitsus 1926. aastal asutada Vana-Kuuste Sipe algkooli juurde avaliku raamatukogu nii täiskasvanute kui õpilaste kasutuseks. 54 raamatuga alustanud kogu mahtus ühte klassitoa kappi ja koolijuhataja laenutas kirjandust senikaua, kuni sõda Sipe koolimaja laastas. Seejärel toodi raamatukogu üle endisesse Vana-Kuuste mõisahoonesse, kuid kui siin 1951. aastal Kuuste 7-klassiline kool tööle asus, algasid ruumikitsikuse tõttu raamatukogu rännuaastad. Poole sajandi jooksul on tulnud viis korda asupaika vahetada, sest alati on ruume kellelegi rohkem tarvis läinud.

2001. aastal jõudsime tagasi mõisamajja, kus nüüd ühendatud rahva- ja kooliraamatukogu tegevus hõlmab lugejateenindusele lisaks õppekirjanduse hankimist ja haldamist, raamatukogutundide ning kirjandusürituste korraldamist.

Viimane ajutine välja- ja sissekolimine toimus möödunud aastal, mil mõisamaja remondi käigus sai ka raamatukogu värske ilme nii ruumilahenduse kui uue mööbli osas. On au tegutseda äsja 500. sünnipäeva tähistanud Vana-Kuuste mõisa üle 200 aasta vanuses nüüdseks kaunilt renoveeritud hoones. Siinkohas tahan veel kord tänada kõiki asjaosalisi, kes Kuuste rahva lugemistingimuste parandamisele nõu ja jõuga kaasa aitasid!

2020. aasta sügisest koondusid kõik Kambja valla raamatukogud ühtse juhtimise alla, Kuuste raamatukogu jätkab tööd Tõrvandi raamatukogu harukoguna. Infot raamatukoguteeninduse kohta saab Kambja valla ja Tõrvandi raamatukogu kodulehelt, kõigile meiliomanikele saadan pidevalt operatiivset infot raamatukoguprogrammi kaudu.

Samal ajal on võimalik kasutada internetipunkti arvutitöökohta, raamatukogus on WIFI traadita interneti leviala.

Tuletan meelde ka mõned reeglid, mis ikka lugejate huvides, mitte nende kimbutamiseks kehtivad.

Raamatuid saab laenutada kolmeks nädalaks. Kui teisi soovijaid pole, on võimalik laenuaega pikendada. Päris uued raamatud oleks kena võimalikult kiiresti tagastada, sest uudiskirjandus pakub kõigile suurt huvi. Ainult kohapeal saab kasutada mahukaid teatmeteoseid, mõnda eriti hinnas raamatut ning ajakirjade-ajalehtede viimaseid numbreid. Ajalehti on pakkuda viis nimetust, ajakirju koguni paarkümmend.

Kõigi uute raamatute tutvustused panen saabumise järel üles lugejaportaali URRAM (www.lugeja.ee). Uudiskirjandusega tutvuda ja otsinguid teha on seal võimalik sisse logimata.

Lugeja saab teavikuid reserveerida ja pikendada lugejaportaali sisse logides, e-posti (raamatukogu@kuuste.edu.ee) või telefoni (741 8145) teel ning raamatukogus kohapeal.

Paraku on koroonapiirangud tinginud korduvaid muudatusi ka raamatukogu töökorralduses, neistki annan kohe jooksvalt teada. Viimane uudis selles vallas: raamatukogu abistab elanikke EL digitaalse COVID tõendi loomisel ja kas seadmesse alla laadimisel või printimisel.

Sõprust raamatuga on raske alahinnata. Tuletan selle kasuteguri meelde Leelo Tungla tabavate värsiridade abil.

Tahad saada targaks, rikkaks,

ilusaks ja tugevaks –

ole lahke, mis seal ikka:

hakka kohe lugejaks!

Soovin kõigile raamatusõpradele mõnusaid lugemiselamusi ja ootan teid Kuuste raamatukogus.

Raamatukoguhoidja HELI NEMVALTS

 

Kuuste raamatukogu on lugejatele avatud

esmaspäeval 11.00 – 18.30

teisipäeval 11.00 – 17.00

kolmapäeval 8.00 – 17.00

reedel 8.00 – 16.00

Kino maale
EelmineUsinad noored lugejad saavad kirjanikelt küllakutse
JärgmineKaasav haridus ja riiklik hariduspoliitika