Loodi lihtne lahendus COVID-19 kiirtesti tõendite väljastamiseks ning kontrollimiseks

725

Veebirakendus Linnaluba on teadaolevalt esimene digitaalne keskkond, mis pakub võimalust erinevatel tervishoiuasutustel, apteekidel ja ürituste korraldajatel väljastada kiirtesti sertifikaate. Testi tulemus saadetakse testitava telefonile koheselt ning selle kontrollimiseks piisab telefoni kaamera suunamisest testitud inimese telefonis olevale QR koodile, peale mida teeb telefon päringu Linnaluba.ee andmebaasi. Rakendus on testitavatele tasuta.

Samuti võimaldab Linnaluba verifitseerida kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides välja antud ja Euroopa Liidu standardile vastavaid digitaalseid COVID tõendeid – immuniseerimise, läbipõdemise ja testi tõendit.

Rakenduse väljatöötamise taga on inimesed tervishoiusüsteemist ning tarkvaraarendusest, kelle eesmärgiks oli luua teenus, mis teeb koroonatõendite väljastamise ja kontrolli kiiremaks ning lihtsamaks kõigi osapoolte jaoks. Linnaluba oli esialgu loodud silmas pidades just tervishoiuasutuste vajadusi ja teenuse kitsaskohti, kuid hiljem laiendati sihtgruppi apteekidele ja ürituste korraldajatele.

Loodud sertifitseerimissüsteem aitab terv ishoiuasutustel lihtsalt ja kiirelt väljastada 48 tundi kehtiva COVID-19 kiirtesti sertifikaadi ning edastab selle testitava mobiiltelefoni koheselt testitulemuse selgudes. Väljastatud sertifikaati saab kasutada kõikjal, kus kehtib koroonatõendi nõue ning samuti saavad seda kontrollida kõik teenusepakkujad või ürituste korraldajad.

Üks Linnaloa esimesi kasutajaid oli õendusettevõte Pereõde OÜ, kes igapäevaselt teostab nii vaktsineerimisi koroona vastu kui viib ka läbi kiirtestimisi erinevates asukohtades. Nemad liitusid Linnaloa rakendusega, kuna otsisid lahendust suurüritustel inimeste testimise ja pääslas kontrollimise tarbeks. “Tänase kiirtestimise süsteemi suurim miinus on see, et testija on testitavaga mitu korda kontaktis ka pärast testi sooritamist – tihti tullakse juba varsti küsima testi tulemust ja kui seda veel ei ole, siis tullakse uuesti, et testitulemus paberil kätte saada. Lisaks on keerulises olukorras ürituste korraldajad, kuna tõendeid tuleb kontrollida massi liselt ning see on ajakulukas,“ ütles Pereõde OÜ juhatuse liige Aivar Koppas.

Linnaloa turundus- ja kommunikatsioonijuhi Markus Trei sõnul saadab nende meeskonna loodud rakendus testitulemuse inimese telefonile koheselt, kui tulemus teada ning seda saab kasutada igal pool, kus testimine nõutud. „Lisaks sertifikaatide väljastamise teenusele oleme loonud ka rakenduse koroonatõendite kontrolliks ning seda saab kasutada igas nutitelefonis. Kontrollsüsteem toimub sekundite jooksul ning kiirendab ja lihtsustab oluliselt kontrollkohustusega ettevõtte tööd – tuleb vaid skaneerida telefoniga kontrollitava mobiiltelefoni edastatud sertifikaati ja rakendus kuvab tõendi kehtivuse hetkega ekraanile. Oluline on ka see, et Linnaloa keskkonnas saab kontrollida lisaks kiirtesti tõendile ka immuniseerimise ning läbipõdemise tõendit,” lisas Trei.

Peale tervishoiuasutuse või apteegi poolt sertifikaadi väljastamist on see kehtiv järgnevad 48 tundi. Üritustel kohapeal tehtud juhendatud testimise tulemusena väljastatud sertifikaat annab loa osaleda üksnes antud üritusel. Mõlemal juhul vastab väljastatud sertifikaat Terviseameti nõuetele ning sisaldab lisaks ka unikaalset QR koodi.

Lisaks Pereõde OÜ-le on Linnaluba.ee rakendus kasutusel juba mitmes tervishoiuasutuses ning olnud sertifikaatide väljastajaks erineva suurusega üritustel. Alates tänasest on Linnaloa rakendus kasutusel Pärnu Ülejõe apteegis, olles esimene apteek Eestis, kes hakkab väljastama digitaalselt 48 tundi kehtivaid kiirtestide sertifikaate.

Linnaloa rakendus asub aadressil www.linnaluba.ee ning selle looja on osaühing Certivo meeskond.

Kino maale
EelmineÖöpäevaga lisandus 474 positiivset testi, vallas 8
JärgmineTule tanklasse tööle