Selgus Tõrvandi aleviku keskuse arhitektuurivõistluse võitja

3513

Kambja vallavalitsus koostöös Eesti arhitektide liiduga kuulutas välja arhitektuurivõistluse, et leida parim lahendus Tõrvandi multifunktsionaalse keskuse hoonestusele, mis hõlmab kogukonnahoonet, koolimaja ja spordihoonet. Võistlusele laekus kaheksa ideekavandit ning parimaks tunnustati võistlustöö „Ruut ruudus“ arhitektuuribüroolt OÜ Arhitekt Must.

„Võistlus täitis igati oma eesmärki, sest konsensuslikult valiti välja võidutöö, mis loob äratuntava ja ümbritseva ruumistruktuuriga orgaaniliselt seonduva vallakeskuse ning koolihoone,“ ütles žürii esimees, Kambja vallavanem Aivar Aleksejev.

Uue ja kaasaegse Tõrvandi keskuse hoonestus hõlmab kolme erineva funktsiooniga ehitist – koolimaja, kogukonnahoonet ja spordihoonet. Võistlusala paikneb Tõrvandi keskuses olemasoleva staadioni ja Aia tänava vahelisel alal.

Žürii hinnangul on võidutööl hästi komponeeritud asendiplaan, liigendatud ent kompaktne hoonete paigutus, selge keskmiku loomine, mis on ühtlasi rõhutatud varikatusega. Kõik olulisemad sissepääsud on koondatud keskse platsi ümber, mis toob sellele elu. Omavahel nihutatud hooned loovad eriilmelisi platsikesi ja tegevuskohti nende vahele. Platsi saab kasutada mitmeti ja aastaringselt, suureks plussiks on platsi ääristavad varikatused, mis pikendavad õues veedetavat hooaega ja lisavad platsi servadesse intiimsust. Platsi keskele on kavandatud vee-element.

Spordisaali mahu osaline maa alla viimine muudab selle ümbritsevas keskkonnas vähem silmatorkavaks ja inimsõbralikumaks. Hea võte on akende toomine tänavatasapinda, kust saab ka mööduja jälgida saalis toimuvat. Koolimaja plaanid on selged, ühisruumid vaheldusrikkad ja ristkasutuse võimalusi pakkuvad. Hoonete liigendusest tekivad eraldi põhikooli ja algkooli pesad, positiivne on algkoolile oma sissepääsu tegemine, mis soodustab laste õueskäimist. Kogukonna-vallamaja ruumilahendus on kompaktne, aga vaheldusrikas. Sümpaatne on kogukonna ja vallavalitsuse ruumide mõningane eraldatus ja terrassile laienemise võimalus, ent samas ühine sissepääs.
Tulevikus plaanitakse Tõrvandi alevikust kujundada Kambja valla keskus.

Võistluse preemiafond oli 44 000 eurot. Võistluse auhinnad määrati järgmiselt:

I koha preemia suuruses 16 000 eurot pälvis ideekavand „Ruut ruudus “ büroolt Arhitekt Must OÜ (autorid: Mari Rass, Ott Alver, Alvin Järving ja Lill Volmer).

 

II koha preemia suuruses 12 000 eurot läks ideekav andile „Vahvel“ (KUU OÜ, autorid: Koit Ojaliiv, Joel Kopli, Kertu Johanna Jõeste ja Ra Martin Puhkan).

 

III koha preemia suuruses 8 000 eurot pälvis töö „Kolmainsus“ arhitektuuribüroolt AB Ansambel OÜ (autorid Andres Mägi, Toivo Tammik ja Veiko Vahtrik).

Lisaks otsustas žürii tunnustada 4000-euroste ergutuspreemiatega võistlustöid „Külg külje küljes“ (molumba osaühing, autorid: Karli Luik, Johan Tali, Ann Kristiin Entson ja Harri Kaplan) ja „Linnuteed“ (Arhitektuuribüroo MA OÜ, autorid: Egon Metusala ja Liis Uustal).

Võistlust rahastas Kambja vald.

Arhitektuurivõistluse žüriisse kuulusid Kambja vallavanem ja žürii esimees Aivar Aleksejev, Kambja vallavalitsuse maa- ja ehitusosakonna planeerimisspetsialist Riivo Leiten, Kambja vallavalitsuse kantselei jurist Kaupo Piirsalu ning Eesti arhitektide liidu esindajatena arhitektid Katrin Koov, Tiit Sild, Mihkel Tüür ja Villem Tomiste.

 

Vaata võistlustöid
Kino maale
EelmineKevadise fotojahi võitjad saavad tunnustuse
JärgmineCOVID-19 tõttu vajab haiglaravi 252 inimest; uusi nakatunuid 1228, vallas 12