4.9 C
Kambja
Reede, 26.04.2024

Arhiveeritud sisu!

Artikkel on rohkem kui nelia aastat vana ja ei pruugi olla ajakohane. Arhiveeritud ajalehe artikli sisu takkajärgi ei muudeta!

Vajalik võib-olla värskema teabega tutvumine!

EsikülgKoduvalla arhiivTartumaa terviseaktiiv vaagis aasta jooksul tehtut

Tartumaa terviseaktiiv vaagis aasta jooksul tehtut

Pärjatud tiitliga naine vormis.Terve ja turvalise Tartumaa visiooni nimel tegutsev terviseaktiiv kogunes viiendat aastat järjest ühisele suuremale kokkusaamisele, et kuulata vajalikku terviseteavet, teha kokkuvõtteid toimunust ning tunnustada tublimaid rahvatervise arengusse panustanuid Tartumaal.

Ligi paarsada maakonna erinevate koostöövõrgustike esindajat kuulasid kaasahaaravaid ettekandeid.

Pärjatud tiitliga naine vormis.

Tartumaa V tervisefoorum

Terve ja turvalise Tartumaa visiooni nimel tegutsev terviseaktiiv kogunes viiendat aastat järjest ühisele suuremale kokkusaamisele, et kuulata vajalikku terviseteavet, teha kokkuvõtteid toimunust ning tunnustada tublimaid rahvatervise arengusse panustanuid Tartumaal.

Ligi paarsada maakonna erinevate koostöövõrgustike esindajat kuulasid kaasahaaravaid ettekandeid.

Andras Laugamets Tartu kiirabist tutvustas müüte esmaabist, MTÜ Tervislik Elu esindajad Triin Muiste ja Merike Kütt õpetasid nippe, kuidas tervist toetavalt mõelda ja ennast terveks ning saledaks süüa. Merle Leiner MTÜ Vireost tutvustas tervisliku eluviisi programmi ja Gunnar Meinhard Tallinna tehnikakõrgkoolist tõi kuulajateni hea praktika näiteid liikluspsühholoogia valdkonnas nii Eestist kui Saksamaalt.

Meestearst Kristo Ausmees rääkis üleriigilist tuntust kogunud projekti “Mehed liikuma” käimalükkamisest ning meesteliikumise Tartumaa aktiivgrupi liige Margo Klaos (Lõuna-Eesti päästekeskuses direktor) tõi vahetuid näiteid, kui oluliselt “Mehed liikuma” programm on tema elu mõjutanud. Päeva lõpetas psühhiaater-seksuoloog Helgi Toomsalu, kes kõneles armastusest kui investeeringust tervisesse.

Traditsiooniliselt tunnustati aasta tegijaid. Tartumaa tervisenõukogu kuulutas 2011. aasta teoks Tartumaal projekti “Mehed liikuma” ja Tartus Vilde tervisekohviku tegevuse käivitamise.

Tartumaal valiti aasta tervisetoetajaks Eesti Energia, kes oli Eesti haigekassa kõrval oluliseks rahastajaks 6.-8. klasside õpilaste ohutusalase terviselaagri „Kaitse End ja Aita Teist“ (KEAT) korraldamisel ning elluviimisel kõikides maakondades üle Eesti. Lisaks rahalisele toetusele tehti laagris toimuvatel võistlustel ka ennetustööd ning tõsteti koolinoorte teadmisi elektriohutuses. Edaspidi ootavad KEATi meeskonnad Eesti Energiat laagri korraldustoimkonda, et jätkata koolinoorte ohutusalaste teadmiste tõstmist elektri valdkonnas.

Tartumaal toimus KEAT laager kolmandat aastat järjest.

Terviseseemne külvaja 2011 Tartumaal on Tartu maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Annely Võsaste. Annely on sportlikkuse ja tervislike eluviisidega eeskujuks kõigile kolleegidele. Ta on alati rõõmsameelne ja optimistlik juht, kes on suutnud nakatada “tervisepisikuga” Tartumaa haridusvõrgustikud.

Kahte omavalitsust – Kallaste linna ja Puhja valda –, kellel tänavu valmisid terviseprofiilid, tunnustati tervisesõbraliku omavalitsuse tiitliga.

Arvult viies aasta tervisedendaja tiitel läks Lõuna-Eesti päästekeskuse ennetustöö büroo peaspetsialistile Eha Anslanile.

Lea Saul,
Tartu maavalitsuse terviseedenduse
peaspetsialist

Loetumad