Armsad Nurmepesa Mõmmikud ja Sipsikud!

260
Mõmmikud on kooliminekuks valmis. Foto: Julia Kurm

Te olete minu jaoks natukene erilised, sest olete minu kui direktori esimesed lapsed, keda mina saan siit lasteaiast kooliteele saata. Ja lisaks sellele seob meid ju veel ka ühine talvine metsamatk, lasteaia lõkkehommik, mitmed teie digikunsti projektide personaalsed esitlused, mulle joonistatud „hampahaldja“ pildid, mis on tänagi veel magnetitega minu kabineti arhiivikapil. Ja teie mängumaa minu mängumaa akna all ning lugematu arv lõbusaid patsi-löömisi lasteaia koridori peal.

Nüüdsest võib teid siis pidada koolilasteks, sest lasteaed on ju nüüd lõpetatud.

Minus tekitas omal ajal lasteaiast kooli minek mõnusa tunde, et nüüd olen suur ja vastutan ise oma asjade eest. Ja ma sain emale-isale öelda, kui nad mind mõnes asjas õpetama kippusid, et mina tean neid esimese klassi asju ikka natuke paremini, sest vaata kui ammu aega tagasi nemad esimeses klassis käisid.

Ja juba septembris oletegi teie „esimese klassi asjade“ asjatundjad!

Sipsikute rühma lõpupidu. Foto: Anni Tõnismäe

Minu arvates olete te muidugi juba täna tarkusest nii pungil, et teil on oma tulevases koolis oma tulevasele õpetajale päris palju õpetada – näiteks seda, et mis on karudel mesipuudesse asja, kui nad tegelikult mett üldsegi ei himusta. Ja seda, et kes Tartu raekoja kellatornis keskpäeval ikkagi muusikat mängib. Ka seda, kuidas üks või teine äpp nuhvlis töötab. Ja kuidas rühmas kokkuleppeid sõlmida nii, et neist on lihtne kõigil kinni pidada. Ja sedagi, et väikest koerustükki saab enamasti käsitleda kui loovat lahendust keerukale olukorrale.

Igal juhul on väga tõenäoline, et kool osutub väga toredaks kohaks – saab veel targemaks, kui seni. Saab mitmeid uusi sõpru. Ja kui veab, siis tulevad sinuga samasse kooli ka paljud su lasteaiasõbrad ning sõprus saab jätkuda.

Jääb vaid loota, et õpetajad koolis oskavad lastelt sama hästi ja hea meelega õppida, kui meie õpetajad siin lasteaias seda on läbi aastate teinud. Siinkohal ongi sobiv hetk tänada meie lasteaialõpetajate õpetajaid Evelini, Tiinat, Mari, Laurat, Mairet ning õpetaja abisid Karinit ja Maiet selle teekonna eest koos tänaste kooliminejatega ja nende peredega.

Emadele-isadele soovin samuti avatud meelt olla oma lastelt õppija. Ja oskust olla toeks koolitee alguses, kuid mitte lapse eest asjade ära tegijaks. PISA testide tulemuste järgi on Eesti lapsed ühed targemad. Nurmepesa lapsed on lisaks nutikusele ka iseseisvad, loomingulised, hea loogilise mõtlemisvõimega ning kooliõpilase seisuse väärilised oma hea käitumise osas.

Seega usaldagem lapsi ja laskem neil nendele jõukohaste katsumuste eest ise vastutada.

Armsad lasteaialõpetajad! Soovin teile seiklusterohket suve. Ja peale seda seiklusrikast suve soovin, et teil algaks põnev ja uute teadmiste rohke koolielu. Ning kui teil peaks tekkima igatsus oma lasteaiamängumaa järele, siis olete Nurmepesasse alati külla oodatud.

Olge tublid ja tuult tiibadesse!

MERLE KÕRGESAAR,
Ülenurme lasteaia Nurmepesa direktor

Kino maale

Kommenteeri: