Kunst Kambja koolis

1088

Sellest õppeaastast täienes meie kooli kunstinäituste hulk.

Koolimaja parempoolse tiiva II korrusel asub seintel fotonäitus.  Fotod on tehtud Eesti loodusest. Looduse ilu  rõhutab veel metallihall raam, mis omakorda ripub peenikeste klaasselgete nööride otsas. Fotodelt võib ära tunda Elistvere, Narva-Jõesuu, Ida-Virumaa, „Tõe ja õiguse“ maastiku ning paljusid teisi tuttavaid paiku. Pildistatud on ilusate päikesepaisteliste ilmadega. Iga töö näitab meile tükikest isamaad, mis on kaunistatud imeilusa loodusega. Paljude fotode autoriks on õpetaja Gerli Edela, kelle telefonijäädvustused on suurendatud.

Minu lemmikfotol on näha Ida-Virumaa soojuselektrijaama põlevkivijäätmete settebasseinid. Õpetaja Gerli Edela pildistatud foto fookus on imeilusale türkiissinisele veele. Järve kaunistab veel  sügav tumeroheline mets, mis paistab teisel pool pärlisinist järve. Metsa kõrval aga asub liivakarva kivirahn. Vaadet sinisele järvele raamivad veel kuused, eriti kaks kuivanud kuuske.

Maja vasakpoolse  tiiva II korrusele on õpetaja Ulvi Unt  riputanud üles valiku meie vilistlaste kunstitöid. Tööde vanus ulatub aastasse 1992. Pildid ise on väikesed ruudud, mille sees asetseb kirju valik inspiratsiooni. Joonistused on mustvalged, kuid aastatega on erksus kulunud. Joonistuste tegemistel on kasutatud peent tumedat pastapliiatsit ning oma loovust. Need pildid on asetatud veinpunasele taustapaberile, millele lisab vürtsi lumivalge raam. Raamid ripuvad pikkade metallnööride küljes.

Lemmikpildil on kujutatud mees  suurte veidra kujuga silmadega, mille pupillid on hernetera suurused. Ninast kõrvadeni lähevad pikad karvakesed, mis on ka silmalaugudel, aga meenutavad tuule käes lehvivaid juukseid. Mehel on peale silmade veel suur nõiataoline nina. Kõrvad seevastu on väga voolujoonelised, millele on lisatud piklik ussitaoline kõrvarõngas. Kael meenutab puupulka. Taustaks on valitud tume sigrimigri. Pildi autoriks on minu õde Sandra.

Lisell Ojamets, 7.kl

Kuigi 7. klassi  tööülesandeks oli kirjeldada ainult kaht koridoriosa, leiab koolimaja kahelt korruselt  hulgaliselt kunsti: nii (sageli vahetuvaid) õpilastöid kui ka professionaalsete kunstnike (Tõnu Soo, Voldemar Rätsep) maale ja graafikat Kambja ja kooli ajaloo teemadel. Kõik pildid pakuvad ehedat kunstielamust, nostalgilist sisekaemust ja teadmist meie kooli loost. 

Õpetaja Tiina Tiideberg

Kino maale
EelmineKambja kool pureb pähkleid
JärgmineÜlenurme gümnaasiumi 1.-5. klass kaugõppel