Ülenurme gümnaasiumi XI kooliolümpiamängud ja staadioni pidulik avamine

1111
Köievedu oli kaasahaarav ja tekitas emotsioone. Foto: Susan Sasorin

Me kõik mäletame, kui maailma raputas uudis, et seoses viiruse COVID-19 levikuga lükkuvad 2020. aasta suveolümpiamängud Tokyos edasi ning need toimusid 2021. aasta suvel ilma publikuta. Samuti lükkusid Ülenurme gümnaasiumi kooliolümpiamängud aasta võrra edasi. Kuid õnneks sai meie mängudel osaleda kogu koolipere.

Kuna olümpiamängud pidid toimuma 2020. aasta septembris, siis algas olümpiaharidusperiood aprillis 2020, kui õpilased olid distantsõppel. Toimus kunsti-, logo- ja jutukirjutamise konkurss. Osalejaid oli väga palju ja nende loodust valmis 2021. aasta sügisel, kui toimusid XI kooliolümpiamängud, tore näitus.

Erinevates ainetundides käsitleti palju erinevaid olümpiateemasid. Septembris valmis igal klassil plakat ühe olümpialinnaga ja seal olümpiamedali võitnud eestlase nimega. Plakateid kandsid õpilased avatseremoonial rongkäigus.

Ülenurme gümnaasiumi XI kooliolümpiamängud toimusid 21.-23. septembril. Seoses sellega, et endiselt kehtisid koroonapiirangud viiruse tõkestamiseks, ei osalenud sel aastal külalisvõistkondi. Meie kooli mängudel on varem osalenud Kambja ja Variku kooli ning Nõo reaalgümnaasiumi võistkonnad. Samuti ei osalenud seekord külalisvõistkondi väljastpoolt Eestit. Küll aga olid meil mängude ajal külas Slovakkia külalised, kellega koos osalesime Erasmus+ projektis.

Rongkäik. Foto: Susan Sasorin

Meie kooli olümpiamängud on juba mitmendat aastat kujunenud mitmepäevaseks, kuna koolipere on kasvanud väga suureks.

21. septembril toimusid 1. klasside võistlused, mis olid väga meeleolukad ning lõppesid auhindamisega. Kõik klassid said endale suure kommikoti ja olümpiamängude kleepsu.

22. septembril toimusid 2.-5. klasside võistlused, mis möödusid samuti üksteisele kaasa elades ning sportlasi oli ergutamas ja tervitamas Eesti Olümpiaakadeemia tegevjuht Reele Remmelkoor.

23. septembril toimus kohtumine tuntud sportlasega ning seekord oli taas külas olümpiasportlane maratoonar Tiidrek Nurme, kes on Ülenurme gümnaasiumi vilistlane. Olümpiamängude avatseremoonia sai alguse keskpäeval sportlaste sissemarsiga Ülenurme gümnaasiumi staadionile. Kõige ees sammus Tiidrek Nurme olümpiatulega, seejärel kooli juhtkond, õpetajad ja 6.–12. klasside õpilased. Tribüünil ootasid juba 1.–5. klasside õpilased, kes said samuti olümpiamängude avatseremooniast osa.

Staadioni ametlik avamine algas lindilõikamisega. Selle lõikasid läbi Kambja vallavanem Aivar Aleksejev, Ülenurme gümnaasiumi direktor Olev Saluveer ja spordijuht Kaspar Koolman. Tänukiri hea töö ning suurepärase tulemuse eest anti staadioni renoveerimise peatöövõtjale OÜle Sahkar TT.

Jaan Tiitsaare pingi avamine. Foto: Susan Sasorin

Tänukiri anti ka kooli endisele direktorile Tarmo Kerstnale, kes meenutas aegu, mil Ülenurme gümnaasiumi (tolleaegne Ülenurme keskkool) kõrvale staadion ehitati. Seekord avati vastvalminud renoveeritud staadionil ka nimeline istekoht ning see kuulub kauaaegsele Ülenurme gümnaasiumi õpetajale ja kergejõustikutreenerile Jaan Tiitsaarele. Tänu temale on koolis alati õppinud tublisid kergejõustiklasi.

Olümpiamängude avatseremoonia jätkus Eesti hümniga, mida esitas 8.a klassi õpilane Krislin Sallo, seejärel heisati olümpiahümni saatel olümpiaakadeemia lipp. Lipu heiskajateks olid kooli tublid sportlased Marta-Mia Ploomipuu ja Kasper Lee. Olümpiatulega tegi auringi Tiidrek Nurme ning talle sekundeerisid väikesed võimlejad võimlemisklubist Rütmika Ülenurme. Kultuuriprogrammis astusid üles 4.e klassi õpilased korvapllikavaga, tantsurühm kavaga „Hurraaderii“ ning võimlemisklubi Rütmika Ülenurme võimlejad kahe kavaga.

Sellega oli ametlik avatseremoonia lõppenud ning spordipidu 6.-12. klassidele võis alata. Kuid iga sportimine algab soojendusega. Kõik sportlased tegid üheskoos soojendusvõimlemise ning seejärel algasid võistlused, mis ei olnud sugugi tavapärased. Võisteldi võistkondlikult ning alade vahel võis võistlejaid vahetada, et kõik õpilased saaksid võistelda ja osaleda. Võistlusteks olid teatejooks tõrvikuga, suusatamine, paigalt kaugushüpe, jalgpalli täpsuslöögid, discgolf, köievedu (8.–12. klassid), jõuharjutus pakkudega, osavusharjutus ja korvpalli sööduharjutus.

 

Pärast võistlusi toimus autasustamine. Iga klass sai kommikoti ja kleepsu. Kolmes vanuseastmes selgitati võitja. Olümpiamängude lipu langetas gümnaasiumiastme võitja-võistkond, kelleks oli 12.b klass.

Loodetavasti särab Ülenurme gümnaasium taas olümpiavärvides juba paari aasta pärast.

Ülenurme gümnaasiumi XI rahvusvahelisi olümpiamänge ning staadioni avamist kajastas ERR ning seda näidati 23. septembri õhtustes spordiuudistes.

Ülenurme Gümnaasium tänab häid partnerid: olümpiaakadeemiat, Kambja vallavalitsust ning Eesti spordi– ja olümpiamuuseumi!

MARIT RAUK,
Ülenurme gümnaasiumi huvijuht

Kino maale
EelmineHalloweeni-jalutuskäik Vana-Kuustes
JärgmineKoolide rahastamine ja näidisjuhtumid