Sügisesed sünnipäevalapsed

640
2. ja 4. klassi õpilased on luulelugemisega edukalt hakkama saanud. Foto: Inga Kurgjärv

Kuuste kooli jaoks kolm kõige tähtsamat sünnipäeva on sattunud just sügisesele ajale. Nende tähtpäevade meelespidamine on meie koolipere väärtuste riiulis auväärsel kohal ja ehitud pika traditsiooniga ettevõtmistega.

Kui alustame järjekorras esimesega, siis peame pilgud pöörama eesti rahva ühe tähtsama ajaloosündmuse – Eesti Vabadussõja poole. Poisikesena perega Lalli tallu Vana-Kuuste maile elama asunud Julius Kuperjanovist sai mainitud sõjas legendaarne väejuht, kes omanimelise partisanipataljoni eesotsas vaenlaste seas õudust külvas. Tema sünnipäev on 11. oktoobril.

Kuperjanovi-võistluse võitjal Eerik Rudometovil on käsil takistusraja esimene element.

Kuna ta lõpetas Sipel asunud Vana-Kuuste ministeeriumikooli, tähistame igal aastal tema kui meie koolivenna sünniaastapäeva ja püüame seda teha võimalikult vapra sõjamehe vaimus, pakkudes kõigile kooliõpilastele võimalust oma sõjalis-sportlikke võimeid proovile panna. Võistlusel on läbi aastate olnud kaks kindlat etappi: erinevad jõuharjutused ja takistusjooks. Kolmanda alana on läbi viidud täpsuslaskmine õhupüssist või sõudeergomeetril kindla aja jooksul võimalikult pika distantsi läbimine.

Sel sügisel, kodukandi kangelase 127. sünniaastapäeva võistlusel olid tüdrukute noorimas kooliastmes esikolmikus Mirtel Maala, Airika Piirmets ja Kadi Kõrgekuhi, poistest vastavalt Sebastian Ojasalu, Chris Kalver Tamm ja Mairold Nukk.

4.-6. kl tüdrukutest jagasid kolme paremat kohta Stella Jurs, Victoria Polikarpus ja Andra Voore ning poistest Sten Vesso, Artur Nõmmemaa ja Alar Rannik.

Vanima kooliastme tulemused olid järgmised: tüdrukute esikolmikus olid Anete-Marleen Arujõe, Brigit-Alexis Vessin ja Kaisa Tamm ning poiste parimad olid Eerik Rudometov, Ramon Tamme ja Gustav Erk Zeigo.

Korraldajad tänavad häid naabreid Kuuste Autost, kes aitasid meid taas autorehvide osas, milleta poleks saanud ehitada takistusraja ühte olulisemat osa.

Raamatukogu juhataja Heli Nemvaltsi käes on sünnipäevalapse Kalju Kanguri foto. Foto: Inga Kurgjärv

25. oktoobril on kirjanik Kalju Kanguri sünnipäev, kes õppis samuti sealsamas koolis, millest vahepeal oli saanud Sipe 6-klassiline algkool. Tema elutöö väärtustamiseks toimub Kuuste raamatukogu ja kooli ühisüritus, kus lasteaia koolieelikud ja 1.-6. klassi õpilased võtavad mõõtu luulelugemise ilmekuses. Esimestel aastatel esitasime valdavalt oma kunagise koolivenna loomingut, kuid peagi laiendasime valikut ja nüüd keskendume igal sügisel mingile kindlale teemale.

Tänavuseks konkursiks otsisid raamatukogu juhataja Heli ja lapsi juhendavad õpetajad sobivaid värsse kooliteemalise lasteluule hulgast. Kuna praegune aeg seab igasugustele ettevõtmistele omad piirangud, pidime meiegi etlejate seltskonna väiksematesse gruppidesse jagama, mistõttu tuli Helil oma sissejuhatavat juttu sünnipäevalapse elu ja loomingu tutvustuseks lausa neli korda rääkida.

Lasteaia Päiksekeste rühma luulelugejad ja kooliõpilased olid õpetajate ning emade-isade abil suurepäraselt valimistunud: luuletused olid kenasti peas ning etteasted ilmekad. Žüriil, kuhu õpetajate kõrval kuulusid ka kooli direktor Lenne ja raamatukogu juhataja Heli, oli paras katsumus selgitada välja need kõige-kõige paremad.

Pärast põhjalikku arupidamist kujunesid kõikide klasside ja lasteaia vanima rühma esikolmikud välja. Silmapaistvaimad deklamaatorid said tänukirja ja võistluse vaimuga hästi sobiva auhinna – raamatu.

Esikolmikud olid võitjast alustades järgmised: lasteaias Kaarel Oks, Anni Kolsar ja Mailiis Aasajärv; 1. klassis Ceitlyn-Mirell Vessin, Hendry Pallo ja Egert Kolsar; 2. klassis Eleriin Kuusik, Elli Tann ja Kadi Kõrgekuhi; 3. klassis jagasid esikohta Martin Oks ja Mirtel Maala, teine oli Airika Piirmets ja kolmandat kohta jagasid Mirell Kink ning Hailie Vesso; 4. klassis Tristan Säde, Rait Nõmmemaa ja Carlis-Mairold Valge; 5. klassis Mairin Palusoo, Stella Jurs ning kolmandat kohta jagasid Artur Nõmmemaa ja Alar Rannik; 6. klassis Sten Vesso, Andra Voore ja Airon Andero Osula.

Kolmandal hällilapsel polegi täpset sünnipäeva, tema puhul me räägime rohkem tegevuse algusest. Ja kuna see hetk jääb sügisesse, pole ilmselt raske välja mõelda, et päevakangelane on kool. Kuigi nii mõnigi tänapäeva inimene võiks küsida, mis me ei tähista seda pidupäeva 1. septembril, tarkusepäeval, siis ajalooraamatutest saame teada, et tol ammusel ajal – meie kooli jaoks 256 aastat tagasi – algas lugemise ja rehkenduse õppimine siis, kui sügistööd olid lõppenud ning külalapsed pääsesid karjamaalt koolipinki.

Iga viie aasta tagant oleme kooli sünnipäeva tähistanud suure vilistlaste kokkutulekuga, kuid viimasel paaril aastal on just sügisel haiguspuhangud ägenenud ja nii olime sunnitud meie kooli 255. aastapäeva edasi lükkama. Mõtted liiguvad selles suunas, et ehk oleks kavalam pidustused suvel korraldada, mis annab lisavõimalusi kaunist mõisaparki rohkem tegevustesse kaasata. Möödunud suvel mõisa 500. aastapäeva tähistamine oleks siinkohal heaks eeskujuks.

Eks aeg annab arutust, aga nii eelmisel kui sel sügisel pidime leppima kooliperega omaette peokringli söömisega.

Muidugi tunneme uhkust teistegi nimekate koolivendade üle, kellest siinkohal tahaks eraldi nimetada luuletaja Henrik Visnapuud, kes noore Kuperjanoviga lausa klassiruumi jagas, sõjamees Paul Maitlat ning kunstnik Lembit Saartsi. Kui neist esimese mälestusteraamatu katkendist on inspireeritud meie kooli kevadine lustakas traditsioon – kassipoegade nägijaks saamine, siis teiste puhul me alles otsime võimalusi, kuidas nende mälestust vääriliselt tähistada.

KAIDO MARK,
Kuuste kooli huvijuht

Kino maale
EelmineÜlenurme gümnaasiumi õpilaste kohtumine sõduritega
JärgmineÕpihuvilaager Rakett69 lennutas Kuuste ja Kambja kooli kõrgustesse