Ühe helkuripuu sünd

546
Toredasti kõveraks kasvanud tammepuu on kui loodud, et sinna külge helkureid riputada ja neid sealt võtta. Foto: Inga Kurgjärv

Iga puu saab alguse seemnest. Kevadel on puud õites, sügiseks valmivad viljad ja seemned. Kui see seeme satub mulda, sirgubki uus puu.

Kuidas aga hakkab kasvama helkuripuu?

Kuuste lasteaia Päiksekeste rühm katsetas ühel sügisesel pimedavõitu hommikul, kuidas olla nähtav maantee ääres või külatänaval jalutades. Õpetaja Eve oli kaasa võtnud erinevaid helkureid ning rühma kõige pimedamas kohas – tualettruumis – said kõik lapsed võimaluse taskulambi valgel vaadata, kuidas helkur valgusvihus sädelema hakkab. Õue minnes vaatasime üle ka kõik helkurribad, mis laste õueriietel leidusid.

Kurbusega pidime tõdema, et mida vanem helkur, seda vähem ta helgib või siis ei helgi sootuks. Sellest tuli meil mõte panna kasvama oma isiklik helkuripuu. Selleks oli vaja kõigest ühte kõverat tammepuud meie parkla serval ja kodus leiduvaid üleliigseid helkureid. Otsustasime kaasata oma puu kasvatamisse ka lasteaia ülejäänud rühmad ning kooli, et meie puuke saaks ikka eriti uhke.

Iga laps sai koos oma vanemaga riputada puule helkuri, mis oleks abimeheks neile inimestele, kellel helkur maha ununenud või kaotsi läinud. On ju helkur kõige odavam elupäästja neil pikkadel pimedatel õhtutel ja hommikutel. Lapsed näitasid hiljem uhkusega, milline on just nende toodud helkur, ning ütlesid, et nende tammepuu näeb välja nagu tähekestega ehitud jõulupuu.

Praegu särab meie helkuripuu juba õige uhkelt ning pimeduses saab iga laps imetleda seda väikest, aga väga olulist heategu, millega nad hakkama said.

Nii lihtne see helkuripuu kasvatamine ongi!

MARGE AASAJÄRV,
Kuuste lasteaia Päiksekeste rühma õpetaja

Kino maale
EelmineLiikluspäev Ülenurme lasteaias
JärgmineOmatehtud võil on hoopis teine maitse