OTT ootab Ülenurmes gümnaasiumi parklas

1511
Linnaveere OTT Ülenurmel. Foto: Maire Henno

Oktoobrikuu viimasel ja novembrikuu esimesel laupäeval oli otse tootjalt tarbijale (OTT) turg vilkalt tegutsemas põllumajandusmuuseumi parklas, aga siis pidi see n.ö finantsarusaamatuste tõttu kolima ja edasi askeldas OTT juba Ülenurme gümnaasiumi suures parklas. Vallavalitsus andis parkla tootjatele-ostjatele tasuta kasutamiseks ja kolmaski kokkusaamine läks ladusalt ja tegusalt – ootamatult asupaika vahetanud laadal askeldas rahvast omajagu, autod aina keerasid maanteelt parklasse ja ostlejaid jagus. Tundub, et asukohavahetus on lausa kasuks tulnud, suurema tee äärne plats paistab möödujatelegi paremini kätte!

Kaspri talu perenaine ja OTTi üks ellukutsujaid Ragne Kärner-Neevits kiitis ka esimesi laadapäevi :„Rahvast on tõesti neil kahel korral väga palju olnud. Uudistajaid ka. Müüjad on enamuse kaubast ikka ära müünud. Kõige populaarsem on olnud tomat, kala ja pässik, need on mõlemal korral ruttu otsa saanud. Kartul on uskumatult populaarne!“

13. novembril sai osta Kaspri talu mett ja erinevaid meetooteid, lambatoodetest paelusid pilku näiteks uhked hea pargiga lambanahad. Jutlesin ostjaga, kes sellest letist varem ostnud maitsvaid krõbedaks kuivatatud õunu ja tuli nende järele seegi kord. Ingverimesi kuuldus kenasti kiidetud kraam olevat – ostsin ka!

Viinamärdi talu pakkus lambatooteid, Visa talu laual olid sink ja eeter. Sõstra talu leti ees kuulsin aina päritavat, kas Ivan-tšaid ikka on veel. Sellel letil leidus ka keedusuhkrut.

Karu talu pakkus müügiks veiselihatooteid – vorste, hakkliha ja konserve. Lättekivi talu müüjatel oli kartulit, porgandit, kapsast, punapeeti – juurikad on Ragne sõnul olnud ikka minev kaup. Kaimi talu teemaks on vutimunad. Katsetasin ka ise suitsutatud linnumune ostes – keegi mööduja veel kiitis, et pidada olema hää sakumm. No vist pruukisime neid mitte päris sihtotstarbeliselt ja meie pere maitse-eelistusse need kahjuks ei sobitunud…

Edaspidi tõenäoliselt ei saa Ülenurme OTT rõõmustada mandlisõpru, sest see laat on siiski meie mail kasvava müütamiseks mõeldud ja mandlid teadupärast Maarjamaal ei kasva…

Eriti väledasti kaubeldi musta pässikuga. Ostsin ka, sest turundus oli nii sõbralik ja tervisetoode tekitab ikka huvi. Laeva soodest korjatud kasekäsn allikavee baasil pruukimiskõlbulikuks joogiks vormistatud – no vähemalt halba see ju teha ei saa!

Rohkesti kiidusõnu kuuldus veel näiteks Lange talu tomatite, paprikate, küüslaukude kohta. Paraku on nende kasvuhoone selleks hooajaks juba lagedaks kaubitsetud-söödud, ent toidukasvatajad on lubanud uuel hooajal kindlasti taas oma toodanguga turule tulla.

Peipsi Kalapunkti leti ees oli kogu aeg sagimist, kuuldavasti müüakse seal väga head kraami. Uhti kõrtsi leib, OÜ Pisifirma tordid – osav perenaine toidab Ülenurme OTTilt hangitud toidukraamiga nii oma pere kui võõrustab külalised.

OTT

OTT, lühend sõnadest otse tootjalt tarbijale, on rohujuure tasemel kodanikualgatuslik võrgustik Eestis, mis koondab kohalikke toidu tootjaid ja tarbijaid.

Müük OTTi kaudu toimub üldjuhul kaubakohtumistel, kus 10 kuni 15 toidu väiketootjat kogunevad parklas, reeglina üks kord nädalas, ja annavad üle tarbijate ette tellitud kaubad. Kaupa on võimalik osta ka vahetult kohapeal. Müük erineb turust seetõttu, et suurem osa kaubast on ette tellitud, kohtumine toimub lühikese aja (umbes 1 tunni) vältel. Vahendajaid ei ole. Importkaupa ei ole. Parklad on tihti antud tasuta kasutamiseks valla, kooli või kultuuriasutuse poolt.

OTTi kohta on rohkesti kiidusõnu, neist mõned siinkohal: vahendustasu puudumine teeb kättesaadavaks täisväärtusliku toidu ja Sa saad maksta talunikule õiglase hinna; Sinu toit on lühikese tarneahelaga, värske ja puhas; Sa aitad kaasa kohaliku elu arengule, andes väiketootjatele võimaluse areneda ja kasvada.

Ülenurme OTTi külastas

MAIRE HENNO


OTT ei toimu 25. detsembril ja 1. jaanuaril. Selle aasta viimane OTT on 18. detsembril ja uue aasta ostusid saab teha alates 8. jaanuarist igal laupäeval kell 11.00-13.00 Ülenurme gümnaasiumi parklas.

Linnaveere OTT

Kino maale
EelmineSotsiaalteenused Tartumaa erivajadustega noortele
JärgmineEnergiahinna hüvitise kalkulaator on toetuse arvutamisel peredele abiks