Õpihimu igas vanuses ehk mida tegid Laululinnud Nurmepesas

992

Laululinnu lasteaed on saanud juba teist aastat järjest HITSA ProgeTiigri seadmete taotlusvooru abil soetada erinevaid robootilisi vahendeid. Eelmisel õppeaastal osteti Sphero Bolt power pack kohver ning Dash & Dot robotid, sel õppeaastal mTiny, Qobo ja TTS maastikurobotid. Seadmed on põnevad ning nende kasutamine on toetanud valdkonnapõhiste eesmärkide kinnistamist.

Mõlemas Laululinnu majas on toimunud robootika töötoad. Iga rühm sai endale robootilise vahendi ning ülesande õppida vahend nii selgeks, et seda ka teistele tutvustada (kuidas vahend käima läheb, mis sellega teha saab ning paar näidet tegevuste osas). Kokkulepitud ajal kohtuti saalis ning tutvustati üksteisele seadmeid. Tegemist oli praktilise kohtumisega, kus kõiki vahendeid sai proovida ja katsetada. Tekkinud küsimustele saadi kohe vastused. Töötoa positiivne tulemus oli näha kõigis rühmades. Nüüd saame öelda, et igas rühmas kasutatakse vähemal või rohkemal määral majas olevaid robootikaseadmeid ning need toetavad erinevate valdkonnapõhiste eesmärkide saavutamist ning muudavad õppeprotsessi lõbusamaks ja mitmekesisemaks.

Novembrikuu viimasel päeval külastasid Eerika Laululinnu lasteaia õpetajad Kätli, Krista ja Kertu kolleege Ülenurme lasteaiast, et tutvustada neile nelja robootilist vahendit. Kaasa olid võetud TTS maastikurobot, mTiny, Qobo ning Sphero Bolt pallid.

Õpetaja Kätli tutvustas mTiny avastajakomplekti. Maha oli laotatud peaaegu kõik roboti funktsioonid, mis koos õpetajatega põhjalikult üle vaadati. Igat funktsiooni said õpetajad ise proovida. Kõige rohkem meeldisid neile roboti emotsioonid, muusika tegemise võimalus ning joonistamise funktsioon – nende funktsioonidega tekkis õpetajatel kõige rohkem ideid, mida saaks kohe rühmaruumis katsetada. Lisaks pakkus suurt kõneainet roboti atraktiivne välimus, mis kindlasti laste tähelepanu võidab.

Õpetaja Kertu näitas Qobo tigu, kes räägib eesti keeles ning sobib ideaalselt kasutamiseks 3-8-aastaste lastega. Üheskoos uuriti ja vaadati, kuidas kasutada Qobo tigu ning temaga kaasas olevaid kaarte ja matti õppetegevuses lastega. Tegevuse eesmärk oli puslekaartide abil juhtida Qobo tigu ühe vabalt valitud metslooma juurde ja metslooma pilti vaadates otsustada, kas ta magab talveund või mitte. Kõik õpetajad said proovida Qobo teoga sõita nii mängu- kui vabarežiimis. Lisaks vaadati läbi ka kaasasolevad puslekaardid. Qobo tigu meeldis õpetajatele väga just seetõttu, et seda on lihtne kasutada ja ta räägib eesti keeles. Lisaks tutvustas Kertu TTS maastikurobotit lihtsa õppemängu abil, kus robot pidi jõudma päkapikuni. Õpetajad said proovida roboti eri kiiruseid ning seda, mis saab siis, kui teel on takistus ees. Lõpetuseks proovisid õpetajad maastikurobotit ka tahvli abil juhtida.

Õpetaja Krista tutvustas kolm tegevuse (häälikumäng, maalimine ja muinasjutu esitamine) abil Sphero Bolt palli kasutamisvõimalusi. Täiskasvanud muutusid palli juhtides justkui ise mänguhimulisteks lasteks ning olid kõigis tegevustes haaratud. Arutleti, kuidas kaasata ka tagasihoidlikuma loomuga lapsi.

Töötuba Ülenurme lasteaias Nurmepesa oli lõbus ning õpetlik. Plaanime võimalusel ka edaspidi sarnaseid töötube teistes Kambja valla lasteaedades läbi viia.

VIENO RJABOVA,
Soinaste lasteaia Laululind Eerika filiaali õppealajuhataja

Kino maale
EelmineÕnnemaa haldjate jõuluprogramm
JärgmineMaakonna parim ainetundja on noppinud hulgaliselt medaleid