Iseseisvuspäeval Kambja vallas

760
  • 10.00 Vabadussõjas langenute mälestamine
  • 12.00 Mängufilm „Soo“
  • 14.00 Kontsert-aktus veebis

Vabadussõjas langenute mälestamine

Kell 10.00 on kõik oodatud Kambjasse Ausambamäele (Mäe tn) Vabadussõjas langenute mälestamisele.

Osalevad Kambja vallavolikogu esimees Aivar Aleksejev ja Kambja kirikuõpetaja Andrus Mõttus. Esinevad Kambja kultuurikeskuse isetegevuslased: segakoor Läte ja naisrahvatantsurühm Vikertiimer ning Reola naisrühm.

Pidupäeva puhul tasuta kino

Kell 12.00 linastub Kambja kultuurikeskuses põnevusest pakatav armastusfilm „Soo“, mida pidupäeva puhul näevad Kambja valla elanikud tasuta.

Oskar Lutsu alusteosel põhinev, Martin Alguse stsenaariumiga ja Ergo Kulla vändatud film viib vaataja 1917. aastasse. Euroopas möllab Esimene Maailmasõda ja Eesti idapiiri taga pulbitseb revolutsioon. Noor kunstnik Toomas Haava (Franz Malmsten) naaseb Pariisist venna sootallu. Tahtmatult mässib ta end konflikti vägivaldse ja hirmsa Madjakuga (Martin Kork), kes ahistab Metskassina tuntud kohalikku salapärast kaunitari Hildat (Hanna-Ly Aavik). Loomult edev Toomas avastab end peatselt keset võitlust armastuse eest, kusjuures panuseks on ei rohkem ega vähem kui tema enda elu.
Maailma ajaloo murranguliste hetkede taustal lahti rulluvas ajastufilmis põimuvad omapärase atmosfääriga põnevik ning samavõrd kaasahaarav armastuslugu. Loomulikult ei puudu siit ka Lutsu teostele omane huumor ja värvikad kõrvaltegelased. Romantilise põneviku „Soo“ peategelasi kehastavad Franz Malmsten ja Hanna-Ly Aavik. Teistes osades Liis Remmel, Grete Kuld (Klein), Märten Matsu, Indrek Taalmaa, Epp Eespäev, Toomas Suuman, Helgur Rosenthal ja Martin Kork.

Toolilt tõusmata, saab pärast filmi, ekraanilt näha mitte valla ringvaadet vaid lausa otsesaadet – suurel ekraanil saab üheskoos vaadata kontsert-aktust Reola kultuurimajast.

Kontsert-aktus veebis

Kell 14.00 algab vallaveebis ja Facebook´is pidulik kontsert-aktus Reola kultuurimajast.

Hümni esitab Ülenurme muusikakooli õpilane Milana Fayzullova, kes võitis Eesti noorte lauljate konkursil Solistica 2022 omas vanuserühmas ülitugevas konkurentsis 3. koha. Milanat saadab õpetaja Ursel Oja.

Kõneleb vallavolikogu esimees Aivar Aleksejev. Luulet esitavad Reola kultuurimaja näiteringi ÜLE UHTI liikmed: Kristi Kull, Tiia Kerge, Heidi Eit ja Aive Annusver.

Pidupäeva puhul esineb laulja ja helilooja Kait Tamra.

Kait Tamra helilooming on kantud sügavalt läbi tunnetatud olulistest ja kestvatest moraalsetest väärtustest: ausus, hoolivus, väärikus, lugupidamine oma maa, keele ja rahvuse vastu. Lisaks oma tekstidele on ta viisistanud Eesti tuntumaid luuleklassikuid: Anna Haava, Betti Alver, Artur Adson, Marie Under, Viivi Luik, Hando Runnel, Juhan Viiding, Jaan Kaplinski, Villu Kangur, Virve Osila jt. Olgu riigi sünnipäeva puhul öeldud, et muusik on ka Valgetähe IV klassi teenetemärgi kavaler.

Kontsert-aktus toimub üksnes veebis ja on ilma kohapealse publikuta.

Kambja kultuurikeskuses (Kesk 12, Kambja) saab aga üheskoos kontsert-aktust suurelt ekraanilt vaadata.

Heigo Mägi


Eesti Vabariik 104. Kontsert-aktus

Kino maale
EelmineEesti Vabariik 104. Kontsert-aktus
JärgmineSõjas Ukraina vajab abi