Emakeelele mõeldes

Emakeelepäev Kambja Ignatsi Jaagu koolis

631
Fotod: Tiina Tiideberg ja Christi Olep

Märtsikuus toimub vabariigis tavaliselt ettevõtmisi, mis keskenduvad lugemisele ja kirjutamisele. Vikerraadio eestvõttel toimus e-etteütlus juba 15. korda. Ka meie 8. ja 9. klassi õpilased olid nende ligi üheksa tuhande hulgas, kes õigekirjaga maadlesid.

Semiootikakorüfee Juri Lotmanile pühendatud tekst ei olnud põhikoolile just kergete killast. Loovuskonkursse korraldasid haridusministeerium, Kreutzwaldi-nimeline kool ja muuseum Võrus. Sealt tuli ka hea uudis: kirja kirjutamise konkursil saavutas 9. kl õpilane Laura-Lotta Sägi oma vanuseklassis I koha. Võidu tõi pikk luulevormis kiri Kalevipojale, kes peaks nüüd rahvale appi tulema, sest lahendust vajavaid probleeme on palju. Koolis võttis Laura-Lotta oma õlgadele lisaks ülesande korraldada vanemale kooliastmele emakeelele pühendatud Kuldvillak. Noorematele kutsusime külla lastekirjaniku Anti Saare. Tema üllatuseks avasid kohtumise I klassi Ele-Mariin ja II klassi Robert, kes lugesid tema raamatust katkendit ja vaatamiseks oli õpetaja Christi Olep üles riputanud II kl õpilaste joonistused raamatu tegelastest. Loeti katkendeid, saadi vastuseid küsimustele, räägiti kirjanikutööst. Robertile ja Ele-Mariinile kinkis aga lastekirjanik oma raamatu.

Uudseks ettevõtmiseks oli aga II kooliastme õpilastele toimunud loovkirjutamise töötuba. Seda viis läbi Katriin Fisch-Uibopuu Loovkirjutamise keskusest. Kui hommikul küsisid poisid, kaua see kestab, siis pärast tunnistasid ka nemad, et oli huvitav. Seal sai ka elutud asjad elusaks mõelda ja tegutsema panna. Ehk andsid need ettevõtmised mõnele noorele inspiratsiooni või vähemalt indu rohkem lugeda ja paremini kirjutada.

Emakeeleõpetaja Tiina Tiideberg

Kino maale
EelmineKuidas turvaliselt internetis liigelda?
JärgmineTartu lennujaamas taastub Helsingi lennuliin, PPA plaanib kopterite baasi