Rahvuslindu aidata on imelihtne

508

suitsupääsuke traadilLindudele tehislike pesitsusvõimaluste loomine on aastasadade pikkune traditsioon. Erinevate kampaaniate käigus, millel, nagu igal protsessil, on olnud omad tõusud ja mõõnad, on hulgaliselt valmistatud ja üles seatud erinevaid pesakaste ja pesaaluseid küll suluspesitsejatele lindudele, küll toonekurgedele ja kullilistele.

Kuid ilmselt üsna vähesed meist teavad, et tehispesi on võimalik valmistada ja üles seada ka niisugustele lindudele, nagu seda on pääsukesed. Suitsu- ja räästapääsukestele tehispesade valmistamise traditsioon sai alguse juba 1950-ndate lõpuaastail, mil mitmed Lääne-Euroopa kompaniid hakkasid tootma valmispesi ja pesaaluseid pääsukestele.

Kuna pääsukesed asustasid neile üles seatud tehispesi väga meelsasti, hakkas lindude arvukus kiiresti tõusma ka nendes piirkondades, kus looduslikud olud – linnaasfalt ja liivased maad – järglaskonna soetamist ei soosinud. Enamgi veel – uuringud näitasid, et tehispesi asustanud linnud munesid keskmiselt rohkem mune ja seetõttu kasvatasid üles ka rohkem järglasi. Kuna tehispesad olid lihtsalt teisaldatavad, sai neid pärast igat pesitsemist ka puhastada, mistõttu langes ära ka linde piinavate (pesa)parasiitide probleem.

Tänuga võtsid tehispesade tootmise alustamise vastu ka ornitoloogid: lisaks pääsukeste arvukuse märkimisväärsele tõusule andsid varisemiskindlad tehispesad hea võimaluse pääsukeste populatsiooniökoloogiliste uuringute tegemiseks.

Eeltoodut kokku võttes on rõõm tõdeda, et ka Eestis on hakatud tähelepanu pöörama pääsukeste pesitsusvõimaluste parandamisele. Heaks näiteks selles vallas on Siimusti Keraamikatehas Jõgevamaal, kes muu hulgas on leidnud võimaluse juurutada ka pääsukestele pesaaluste tootmise. Kui tehispesi saab osta kõikidest keraamikatehase esinduskauplustest (parima valikuga kauplus asub Tallinnas Virmalise tn. 9), siis mitmete teiste väiketootjate toodang ei ole laiema avalikkuse ette veel jõudnud.

Kui kauba tootmine ja turustamine on iga ettevõtte siseasi, siis tegevuse eesmärk on neil kõigil ühine – olla abiks meie pääsukestele, sealhulgas meie armsale rahvuslinnule.

Hea lugeja! Tee sinagi heategu ja sea juba sellel suvel üles kasvõi üks tehispesa meie pääsukestele. Uskuge – rõõmu ja rahulolu pakub kodukoha pääsupaari tegevuse jälgimine igale pereliikmele.

Jaanus Aua
Eesti Ornitoloogiaühing

 

Kino maale
EelminePühapäeval on suvisted
JärgmineLõpuklass lastakse alevi peale lahti