Taimede ja seemnete ostmise ABC

508
Kaitsealale kohustuslik taimepass tõendab, et istikud pärinevad viljapuu-bakterpõletikust (Erwinia amylovora) vabadest piirkondadest ning Eestis toodetud istikute puhul kontrollitud tootmiskohtadest, kus on igal aastal viljapuu-bakterpõletiku määramiseks proovid võetud.

Kui mitte kõik, siis vähemalt paljud inimesed armastavad elusaid taimi ja kaunistavad nendega oma maja, rõdu või aiamaad. Ja kes ei tahaks istutada ja kasvatada värskeid ürte, kartuleid, maasikapõõsaid ja viljapuid, mis silmailu pakuvad ja hinge rõõmustavad! Seetõttu tuletame meelde mõned reeglid.

Esiteks ostke ainult terveid taimi – nii säästate raha ja närve, mida taimehaiguste ja kahjurite vastu võitlemine kulutab.

Teiseks valige taimed alati selle järgi, kuhu kavatsete need istutada. Vastasel juhul ei saa taim piisavalt valgust ega toitaineid, on stressis ja muutub vastuvõtlikumaks haigustekitajatele ja kahjuritele, mida tõmbavad ligi stressis taimedest erituvad ained.

Kolmandaks pole sugugi vähem oluline see, kust ja kuidas kavatsete taimi osta. Kõige usaldusväärsem on taime osta aianduskeskusest või puukoolist. Nii on ostjal võimalus taim ise üle vaadata ning veenduda, et visuaalsel vaatlusel ei ole märke kahjurite esinemisest või muudest kahjustustest. Seal tagatakse taimedele korralik hooldus ja sobivad tingimused, sest kaup peab ju pikaks ajaks atraktiivseks jääma. Kohalikes puukoolides kasvatatavad istikud on kohalike kliimatingimustega paremini kohanenud. Lisaks saab puukooli omanik nõu anda, kuidas valitud taimi õigesti istutada ja hooldada (väetada, kärpida). Enamik tootmise ja müügiga tegelevatest puukoolidest on kantud taimetervise registrisse ning nende tegevust kontrollivad regulaarselt Põllumajandus- ja toiduameti spetsialistid. Kontrolli käigus kontrollitakse taimede vastavust kehtestatud fütosanitaarnõuetele.

Tasub teada, et Eestis kehtivad teatud taimeliikidele kindlad fütosanitaarnõuded ja isegi impordipiirangud Euroopa Liidu piires.

Kui plaanite osta patogeeni Erwinia amylovora e viljapuu-bakterpõletiku (lisainfo https://pta.agri.ee/taimekahjustajad#viljapuu-bakterplet) suhtes haavatavaid dekoratiiv- või viljataimi – õun (Malus sp.), pirn (Pyrus sp.), pihlakas (Sorbus sp.), viirpuu (Crataegus sp.), tuhkpuu (Cotoneaster sp.), toompihlakas (Amelanchier sp.), ebaküdoonia (Chaenomeles sp.), küdoonia (Cydonia sp.), Davidi fotiinia (Photinia davidiana), villpööris (Eriobotrya), tuliastel (Pyracantha) –, siis need peavad vastama kaitseala nõuetele seoses patogeeniga. Eestis on alates 2005. aastast selle taudi suhtes kaitsevööndi staatus ning taimi saab siia tuua ainult puhvertsoonidest või samasugustest kaitsevöönditest (Soome, Läti, Leedu) nagu Eesti ise. Loetletud taimede müügil jaemüügipunktides tuleb neile kaasa anda taimepassid, millel on nende jaoks kohustuslik PZ-ERWIAM märgistus (vt foto). Kui märgistus puudub, siis on tegemist fütosanitaarnõuete rikkumisega, millest tuleks teatada Põllumajandus- ja toiduametile e-posti teel taimetervis@pta.agri.ee.

Seemnekartuli sertifitseerimisandmete etikett ja taimepass.

Kui soovite kartulit kasvatada, on soovitatav osta istutusmaterjaliks sertifitseeritud seemnekartul. Aianduskeskused pakuvad üsna laias valikus erineva valmimisperioodiga kartulisorte alates varastest ja keskvalmivatest ning lõpetades hilistega. See on kvaliteetne sordile vastav istutusmaterjal, mis on vaba karantiinihaigustest ja kahjuritest. Kui ostate seemnekartuli, on garanteeritud suurem ja hea kvaliteediga saak. Seemnekartulit ostes tuleks tähelepanu pöörata pakendile kinnitatud etiketi olemasolule. See sisaldab sertifitseerimisandmeid ja taimepassi (vt foto). Tungivalt ei soovita kasutada istutusmaterjalina söögikartulit. See materjal võib olla nakatunud viiruste või kahjuritega, mis võivad märkimisväärselt vähendada kartuli kvaliteeti ja saagikust, samuti nakatada teisi peremeeskultuure.

Eestis või teistes ELi riikides toodetud mistahes taimede või seemnete ostmisel veebist tuleks tähelepanu pöörata taimepassi olemasolule, mis kinnitab, et taimed on tootnud registreeritud tootja, kelle üle teostatakse fütosanitaarjärelevalvet. Kui müügi puhul ei esitata taimepassi, siis andke sellest teada, saates meili aadressile taimetervis@pta.gri.ee.

Kui hing ihkab eksootikat ja otsustate tellida taimeseemneid või istutusmaterjali interneti kaudu väljastpoolt ELi, peaksite arvestama, et kõigil ELi imporditavatel taimedel ja seemnetel peab olema fütosanitaarsertifikaat. Seoses Brexitiga laieneb see nõue ka Ühendkuningriigist imporditud taimedele ja seemnetele. Fütosanitaarsertifikaadi väljastab taimse materjali päritolumaa fütosanitaarteenistus. See kinnitab vastavust ELi fütosanitaarnõuetele. Samuti on olemas nimekiri taimsest produktsioonist, mida on keelatud kolmandatest riikidest ELi importida. Nõutud fütosanitaarsertifikaadi puudumisel või ELi impordikeelu puhul saadetakse tellitud taimed, samuti seemneid või taimi sisaldavad postisaadetised tagasi või hävitatakse.

Vanasõna ütleb, et parem karta kui kahetseda. Karantiinsete kahjurite asjus võib seda võtta sõna-sõnalt, sest olukorra tõsidusest saad aru alles siis, kui on vaja tegeleda tagajärgede likvideerimisega.

Huvipakkuva taimse toodangu kohta täpse info saamiseks soovitame pöörduda Põllumajandus- ja toiduameti spetsialistide poole (www.pta.agri.ee) või kirjutada e-posti aadressil pta@pta.agri.ee või taimetervis@pta.аgri.ee.

MARIA BRIZMER,
põllumajandus- ja toiduameti taimetervise ja paljundusmaterjali osakonna peaspetsialist

Kino maale
EelmineKaitsevägi korraldab 16. maist kuni 3. juunini õppuse Siil 2022
JärgmineVallavalitsuse töötajaid: Laura Kongi