Tore taaskohtumine Ugala teatriga

392
Stseen lavastusest. Foto: Siim Vahur

Tänu valla huvihariduse lisarahastusele õnnestus meie kooli 4.-9. kl õpilastel taas Viljandi Ugala teatrit külastada ja noorteetendus „Piruka magus põhi“ ära vaadata. Tegemist on ajaloolistest faktidest inspiratsiooni saanud põneva kriminaallooga, kus keemiahuviline südikas neiu tegutseb vapralt, et päästa oma isa alusetust mõrvasüüdistusest.

Mõte teatrikülastusest tekkis aastatetaguse meeldiva mälestuse najal, kui käisime sealsamas Ugalas ühte värsivormis mõõga- ja mantlilugu vaatamas. Toona olin alguses üsna murelik, sest etenduse žanrist lähtuvalt kartsin valikuga põruda ja pärast õpilaste pahameele alla sattuda. Õnneks rullus laval lahti vaimuka situatsioonikoomika ja suurepäraste rollitäitmistega etendus, nii et laste reaktsioone ja lõpuaplausi jälgides valdas mind sügav kergendustunne ja heameel.

Seekord ootas meid etenduse järel lõunaeine teatri ajalookohvikus ja seejärel suunduti kahte rühma jaotatuna näitleja õpituppa. Vanemate õpilastega tegeles näitleja Vilma Luik ja nooremad võttis enda hoole alla tema kolleeg Martin Mill. Selles nooremate õpitoas saadi ka aimu, et näitleja amet võib vahel päris ohtlik olla – ega siis muidu teatud stseenides kaskadööre kasutata. Nimelt kukkus meie noor näitlemishuviline Andra hoogsat liikumisharjutust tehes nõnda õnnetult, et põlv ja küünarnukk tuli ära plaasterdada.

Kaunil kevadpäeval ei saa pikalt olla loodust nautimata. Nii tegime teekonnal Viljandisse jalasirutuspausi Võrtsjärve ääres Emajõe suudme lähedal, kus huvilistel oli võimalus vaatetorni ronida ja kevadpäikeses sillerdavat järve nautida. Pärast etendust ja õpituba tegime pikniku Viljandi järve ääres, maiustasime kaasas olnud saiakeste ja mahlaga ning asusimegi koduteele.

Olen kindel, et praegusel hingeliselt raskel ajal on taoliste õppekäikude korraldamine väga vajalik. See võimaldab mõneks ajaks unustada ängistava tegelikkuse ja lasta võluval teatrimaagial oma vaimu turgutada.

Kaido Mark,
Kuuste kooli huvijuht

Kino maale
EelmineÜlenurme muusikakooli XXXI lend
JärgmineVallavalitsuses asus tööle kommunikatsioonijuht