Kambja kultuur sätib end suvitama

500
Aidi ja Ott Vallik Foto: Marko Ojakivi

Enne lähenevat suvepuhkust on Kambja kultuuri valdkonnas toimunut omajagu, millega rahule võib jääda. Selles loetelus on nii kontserdid kui kinoseansid, etendused kui muudki tegemised. Lausa suurepäraste hulka loen kindlasti Kambja näiteringi Püünelind etenduse väljatoomise. Nüüdseks on seda mängitud juba lausa neli korda, kevadhooaja viimane etendus mängitakse 9. juulil Vana-Kuustes. Andrus Kivirähki „Sibulad ja šokolaad“, lavastaja Kristo Toots, rõõmustas publikut korduvalt nii toredate esituste, mõnusa tuju kui mitmete etenduskunstide heade nüansside oskusliku kasutamisega. Tubli töö ja saavutus. Ostetud litsentsi alusel jääb osa etendusi mängida ka sügisesse. Jõuate veel, kes näha soovivad.

Suurepärase kokkuvõtte tegi hooajast oma sünnipäeval kontserdiga 8. juunil Reola kultuurimajas ka Solare tantsuklubi. Appi palgati kultuurimaja suurepärased koostööpartnerid, kes tagasid kontsertetenduse kvaliteetse helikujunduse ning imetlusväärse valgusšõu, mis fantastilist kontserti ilmestasid. Kohaletulnuile oli see ilmselgelt väga suur meeldiv üllatus ja kaunis elamus, täiusliku koostöö sobivus imelise etenduse ettekandmiseks.

Ämblikmees oli väga populaarne perepäevaline.
Foto: Piia Anni

Suurem meeskonnatöö oli Kambja kultuuri ettevõtmistes perepäev Reola kultuurimajas ja pargis 5. juunil. Planeerimine algas juba mitu-mitu kuud tagasi ning selline pühendumus tagas ka toreda päeva nii tegijaile endile kui ka paljudele selle päeva külastajatele. Usume, et päeva jooksul käis meie juurest läbi lausa tuhatkond inimest. Et lastekaitsepäev oli kolmapäev, otsustasime varakult, et teeme lastele peredega päeva mitte argipäeval, vaid pühapäeval. Ka Ilmataadile meeldis meie mõte, nii ta meid soosiski imelise ilmaga.

Ukraina toitudega oli perepäevalisi kostitamas Galina Strelovska – pildi keskel – oma tegusa naiskonnaga. Foto: Priit Kaari

Vaatamist, kuulamist, osalemist oli ikka küllaga sel väikesel alal, mille eriti otstarbekalt ära kasutada püüdsime. Majas sees oli beebidele mõeldud muusikaring, mis oma pisikesed külalised leidis ja saalitäis publikut sai suures saalis vaadata Miksteatri kogupereetendust „Võti“, kus ühena laval olijaist võis ära tunda ka meie Kambja näiteringi juhendaja Kristo. Laste lemmikud olid päeva jooksul kahtlemata Ämblikmees, Bumblebee, batuut, elektriautod, näomaalingud. Aga kaasa lüüa sai paljuski, nii kuulates, vaadates, kui osaledes. Ukraina maitsed olid ukrainlannade ning nende toetajate abiga meie suurepärase Galina korraldada, lisaks oli kohal ka Ülejõe kohvik. Taimi oma kodudesse soetamiseks pakkusid Kanni ning Markuse talu. Oma suurepärast valmisolekut, oskusi, tegemisi ja võimalusi tutvustasid nii Tõrvandi päästeseltsi vabatahtlikud kui piirkonnapolitseinik oma kolleegidega. Demonstratsiooni käigus lõhuti nii autoaknaid kui ka autosid nii metallilõikurite kui vasaratega. Muidugi näidati valvsa kontrolli all ka seda, kuidas Päästeselts aegajalt inimesi aitama peab. Pealtvaatajaile oli see põnev.

Kontserdil pakkusid rõõmu nii Ursel Oja juhendatavad laululapsed kui Signe Oja akordionistid Ülenurme muusikakoolist ning Solare tantsuklubi solistid ja rühmad (juhendajad Merit Leiman ja Grete Anete Karpov). Oma loomingut tutvustasid nii kirjanik Aidi Vallik kui Ülenurme käsitööselts Nurmenukk. Kagu Vibu võimaldas vibulaskmise ja Kuuste dartsiklubi viskenooltega seonduva. Sportliku seiklusmängu raja valmistas ette MTÜ Õnnemaa (Kersti Leis), kes hoolitses ka õmblustoa ja juuksuri ilutoa toimimise eest. OÜ Feralia oli beebide muusikaringi, näomaalingute ja OÜ Vippa puutöö meisterdamise toa läbiviijateks. Omaette nurgakese saime anda ka Kambja vallavalitsuse esindajatele, rääkimaks teemadel, mis küsijaid huvitada võiksid.

Aitäh kõigile, kes nõu ja jõuga kaasa lõid, aitäh ka kõigile, kes sellest osa saama tulid!

Kogu Perepäeva teostusest õppisime meeskonnaga omajagu, saime kuhjaga kogemusi ning kavatseme aasta pärast taas samalaadse päeva korraldada. Tänavusest sündmusest loodame valmis saada ka videoklipi, mille hiljem ka Kambja Kultuuri Facebooki lehel üles paneme.

Samamoodi on samas peatselt tulemas ka videoklipp möödunud suvisest koostööst Vana-Kuuste seltsidega, mille tulemusena sai teoks pidulik ning sündmusterikas „Vana-Kuuste mõis 500“ nädal.

Pärast Kambja valla ühist jaanipäeva Kambja mõisapargis algavad suvised mõttetegevused ja ettevalmistused sügishooajaks. Sellest ja kõigist tulevikuplaanidest on aga praegu veel vara rääkida.

Kaunist suve meile kõigile nii puhkepaikades kui kultuurisündmustel!

PEEP PUIS,
valla kultuurijuht

Kino maale
EelmineKambja vald otsib ruume munitsipaallapsehoiuteenuse osutamiseks
JärgmineKambja Ignatsi Jaagu kooli 335. lend