3D-korallidest võtmehoidjani ehk kuidas Kuuste kool tegeles taaskasutusega

597
Strasbourgis tutvuti Euroopa Parlamendi hoonega.

Kuuste kooli tragid õpetajad Mailis Mõttus ja Anne Nukk võtsid ette ja kirjutasid põneva Erasmus+ õpirände projekti „Teeme koos – ettevõtlikud taaskasutusideed sõpradelt sõpradele”, mis vältab kolm aastat (2021-2023). Meie väikest kooli võtavad vastu Hispaania, Saksamaa, Itaalia ja Portugali koolid. Kogu sellise suure ettevõtmise eesmärgiks on saada teadmisi, kuidas välismaa koolides taaskasutusega tegeletakse, mida taaskasutatud materjalidest valmistatakse ja mida tehakse uute toodetega. Kõige olulisem on valmistuda ette uueks ja suuremaks koostööprojektiks meid vastu võtnud koolidega, et ka nemad saaksid meile külla tulla. Projektikohtumistel saavad Kuuste koolist osaleda 8 õpilast ja 8 õpetajat.

Melilla, Hispaania, oktoober 2021

Oma projektile saime Erasmus+ poolt jah-sõna ühel augustikuu tuulisel päeval, kui avastasime õpetajatega ilusat Eestimaad. Küll me olime ikka rõõmsad, aga siis tuli hakata kibekiirelt asju ajama, sest esimene lend Hispaaniasse, täpsemalt Aafrika mandrile Melilla linnakesse, oli juba oktoobri vaheajal. Olgu ära mainitud, et Melilla suurus on vaid 12,3 ruutkilomeetrit ja seal elab umbes 85 000 inimest. Esimene lend viis kolm õpetajat Malagasse ja sealt edasi Melillasse. Lennujaamast välja astudes võttis meid vastu mõnusalt soe ilm ja kooli väga agar direktor Olga. Ta viis meid kohe järgmisel päeval kohtuma haridusosakonna töötajatega – esitlesime ettekande toel oma kooli ja taaskasutatud materjalidest tehtud esemeid. Suured ahhetused tulid lumepiltide kohta ning muidugi kutsusime neid Eestisse lund kogema.

Lisaks algklasside majale (Ceip Reyes Católicos), kus õppisid 1.-6. klassi õpilased, kutsus kutsekooli inglise keele õpetaja meid tutvuma oma õpilaste koolimajaga.

Pärast väga mõnusat vastuvõttu haridusosakonnas pidime minema Melilla linnavalitsuse hoonega tutvuma. Korraga teatas meie vahva giid Olga, et saame kohtuda linnapeaga, ja lisas muigega, et sellist asja pole varem juhtunud. Meie suureks üllatuseks ei olnud see vaid lihtsalt linnapeaga kohtumine, vaid suur telereportaaž. Meid pandi kohe kõnet pidama, milleks muidugi keegi meist valmis ei olnud. Lisaks uhkele videoreportaažile räägiti meist ja meie projektist ka kohalikus raadios. Saime uskumatu vastuvõtu osaliseks!

Nagu öeldakse – igas sadamas on üks eestlane; uudistes nähtu põhjal otsis see eestlane meid üles ja tutvustas meile Melilla eluolu.

Järgnevad päevad saime veeta 1.-6. klassi õpilastega, lasteaialastega ja tutvusime ka kutsekooli osaga. Käisime vaatlemas tunde I kooliastmes; lasteaias peeti just Halloweeni ja kutsekoolis tutvustati meile, kuidas luuakse ettevõtet. Kohalikud õpilased tegid läbi kõik ettevõtte loomise etapid. Nad olid jaotatud gruppidesse niiviisi, et mõned olid müügimehed, mõned vastutasid logistika eest ja kolmandad said kätt proovida raamatupidajatena.

Lisaks koolis oldud ajale käisime tutvumas linna prügisorteerimise poolega. Melilla prügimajandus oli väga heal tasemel. Kõik konteinerid olid olemas ja linn oli enam-vähem puhas. Lõpetuseks tehti meile linna giidituur ja näidati ainukest metsaala, mida Melillas leida võib.

Saksamaa-Prantsusmaa-Šveits, aprill 2022

Saksamaale, täpsemalt Kehli linna, sõitsime nelja õpetaja ja nelja õpilasega. Kehl asub kolme riigi – Prantsusmaa, Saksamaa ja Šveitsi kokkusaamispunktis. Projektinädala vältel saime tutvuda Strasbourgi, Baden-Badeni ja Baseli linnaga. Baden-Badenis käisime muuseumis vaatamas näitust 3D-korallidest. Korallid olid tehtud leitud ja kogutud taaskasutatavast materjalist: kilekottidest, lõngast, kaablisidemetest jms. Strasbourgis tutvusime Euroopa Parlamendi hoonega ja vanaaegse kesklinnaga ning Baselis nägime samuti kesklinna võlusid. Muidugi hoidsime igas külastuskohas silma peal prügi sorteerimisel, mis oli väga heal tasemel – kõik linnad olid puhtad.

Projekti vältel saatis meid õpetaja Karin, kes oli Tulla-Realschule koolist. Esimesed päevad olime tema klassi juures. Tegemist oli väikeklassiga, kus õppis viis õpilast. Kuuste kooli 4 õpilast õpetasid nende klassile, kuidas õmmelda nõela ja niidi abil taaskasutatud materjalist võtmehoidjaid, tegime koos Saksamaa tuntud rahvustoite ning nende klassi õpilased näitasid, kuidas teha vanapaberist uut paberit. Lisaks klassis viibimisele tutvustas Karin meile koolimaja ning meie näitasime ettekandes oma kooli.

Järgmistel päevadel viis Karin meid tutvuma erivajadustega laste kooliga ning külastasime alpakade farmi, kus meil lubati minna loomadega jalutuskäigule. Perenaine rääkis, mida alpakade karvast toodetakse ja kuidas on nende ettevõttel läinud. Kohapeal saime osta alpakavillast tehtud esemeid.

Nädala lõpus tegime head ja läksime Kehli linna tänavaid koristama.

Kõik õpetajad olid varem käinud välismaal ja said näha ning võrrelda meie koolisüsteemi Saksamaa omaga. Enamusele õpilastest oli see esmakordne ilma pereta sõit või lennusõit välismaale. Muljed olid ülendavad ja õpilased olid väga rahul kogu projekti ettevõtmistega.

Tore oli näha, kui koostööaldis ja kokkuhoidev oli kogu meie tiim projektikohtumise jooksul!

Nüüdseks on pool projektitegevustest läbi. Jäänud on veel kahe riigi külastamine, mis tähendab, et tulemas on veel väga ettevõtlikke kohtumisi Itaalia ja Portugaliga. Siiamaani oleme saanud juba palju kasulikku infot uue projekti kirjutamiseks ja muidugi uusi kontakte. Eriti tore oli meie jaoks see, kui vastuvõtlikud ja südamlikud on teiste riikide inimesed. Tänan meie kooli toredaid õpetajaid ja õpilasi, kes pidasid vastu projektikohtumisele välismaal. Eriliselt suur tänu Melilla ja Kehli õpetajatele meid vastu võtmast!

MAILIS MÕTTUS,
Kuuste kooli 2. klassi õpetaja

Kino maale
EelmineÜlenurme lasteaia kooliminejad
JärgmineTuult tiibadesse, Päiksekesed!