66 toredat etteastet koolivennast kirjaniku auks ja mälestuseks

372
Viimaste aastate edukaim etleja on olnud Mairin Palusoo. Foto: Inga Kurgjärv

Vana-Kuustes on taidlus ajast aega au sees olnud, etlusvõistlusigi koolis ikka peetud. 2005. aastast alates on koolipere Kuuste raamatukogu eestvedamisel laste etlusvõistlusega tähistanud kodukandi kirjaniku Kalju Kanguri sünniaastapäeva. On ju meie kuulus koolivend eriti tuntud lustakate lasteluuletuste ja nendest loodud laulude järgi. Kes siis ei teaks näiteks Heli Läätse poolt populaarseks lauldud lugusid sajajalgsest, kelle küllaminekuplaanid vihm ära rikkus, või tuulelohe lennutamise luuletust, mis sai nii pikk, et seda tuli kapi otsast lugeda.

Võistlus on piiratud kindlate autorite või teemadega

Mitmekülgsuse mõttes ei esitata võistlusel kaugeltki ainult Kalju Kanguri värsse, kuid igal aastal on valik piiratud kindlate autorite või teemadega. Oleme kuulanud luuletusi kodust ja perest, koolist, sõprusest, loomadest, poistest ja tüdrukutest, uue aja asjadest ja paljust muust. Kõige populaarsemad on ikka ja alati naljaluuletused.

Tänavu oli võistlustules seitsme armastatud lastekirjaniku looming, mis esinejate vahel kenasti ära jaotati. Lasteaed sai esitamiseks Ellen Niidu, 1. klass Eno Raua, 2. klass Ilmar Trulli, 3. klass Heiki Vilepi, 4. klass Leelo Tungla, 5. klass Contra ja 6. klass Ott Arderi luuletused.

Kuna Kalju Kanguri sünnipäev 25. oktoobril sattus taas koolivaheajale, toimus suur etlusvõistlus seekord 8. novembril. Esitamisele tuli 66 luuletust 70 esinejalt, igaühel taustaks ekraanipilt tema esitatava luuletuse autorist.

Iga laps saab astuda lavale ja esinemisnärvi proovida

Ühest küljest pakub meie väike kool igale lapsele suurepärast võimalust lavale astuda ja esinemisnärvi proovida-treenida. Uskuge, see polegi nii lihtne, kui paista võib! Teisest küljest paneb kasvav võistlejate arv kärsitumate kuulajate ja oma järje ootajate kannatliku meele proovile, nii et sedapuhku pakkusid keset võistlust tühjaks saanud mikrofoni patareid suurepärast võimalust virgutavaks võimlemispausiks.

Ligi kahe koolitunniga said kõik toredad esitused kuulatud, esinejad ja juhendajad tänukirja ning sünnipäevakommiga meeles peetud. Järgmisel päeval kuulutas žürii välja tulemused.

Lasteaed: I koht Airon Mathias Vesso, II koht Emily Poska, III koht Teele Sibrik

  1. klass: I–II koht Anni Kolsar ja Ralf Rekker, III koht Kaarel Oks
  2. klass: I koht Ceitlyn-Mirell Vessin, II koht Hendry Pallo, III koht Luisa Brikkel
  3. klass: I koht Elli Tann, II koht Sebastian Ojasalu, III koht Eleriin Kuusik
  4. klass: I koht Mirtel Maala, II koht Airika Piirmets, III koht Hailie Vesso
  5. klass: I koht Tristan Säde, II koht Carlis-Mairold Valge, III koht Gustav Parts
  6. klass: I koht Mairin Palusoo, II–III koht Kreete Meus ja Mihkel Tomson

Ka meie Ukraina lapsed esinesid vapralt eesti keeles. I koha sai Albina Nystyrenko 1. klassist, II koha Pavlo Borysiuk ja III Sofiia Borysiuk, mõlemad 3. klassist.

Kõigile eelnimetatud võidukatele esinejatele pani Kuuste raamatukogu välja auhinnaraamatu,

laureaadid said lisaks austava võimaluse esineda uuesti 15. novembril toimunud Kuuste kooli isadepäeva kontserdil.

Heli Nemvalts
Kuuste raamatukoguhoidja

Kino maale
EelminePõnevad ja lustilised tegevused Kuuste lasteaias
JärgmineKambja valla korvpallimeeskonna kullasadu!