Tarbime teadlikult!

252
Teadliku tarbimise õpe Soinaste lasteaias. Foto: Kristi Jõks

Soinaste Lasteaia Laululind Pääsukeste rühma 6–7 aastased lapsed katsetasid koos õpetajatega Tartu Ülikooli üliõpilase Cärolin Kuus’i poolt loodud õppematerjali kestliku arengu teemade käsitlemiseks. Kõige paremini õpib laps matkides, vaadeldes, ise katsetades, mängides ja harjutades – seda kõike me üheskoos tegimegi.
Esimesel nädalal oli teemaks teadlik tarbimine. Keskkonnahoidlike väärtuste kujundamisega on mõistlik alustada juba lasteaias, et lapsed kasvaksid teadmisega, miks on oluline püüda vähem tarbida. Lastele saab olla eeskujuks ja õpetada neid läbi mänguliste tegevuste vähem tarbima. Näiteks õpetasime lapsi vahet tegema sellel, mida meil on eluks vaja või mida me lihtsalt tahame, kuna see asi meile väga meeldib.
Miks on vajalik tarbida mõistlikult? Rääkisime üle, et sellest võidavad loodus, taimed ja loomad ning meie ise. Kõik, mida me tarbime, tuleb toota ja tootmine mõjub halvasti meie elukeskkonnale. Üheskoos pöörasime tähelepanu sellele, et vajalik on elektrit kokku hoida, näiteks ruumist lahkudes kustutame tule. Kraanivett saame säästa nii, et käsi ja hambaid pestes paneme kraani vahepeal kinni.
Teisel nädalal oli elevust laste seas rohkem, kuna teemaks oli laiali jagamine, mille põhimõte on võtta ebavajalikud esemed taaskasutusse. Ikka on koju kogunenud mänguasju, mis on lastel erinevatel põhjustel seisma jäänud. Nüüd tuli võimalus üks selline mänguasi lasteaeda tuua. Nädala jooksul sai lasteaeda toodud mänguasjadega mängida ja reedel avanes võimalus endale uus huvipakkuv mänguasi valida. Lapsed kogesid, et polegi väga lihtne loobuda oma nn vanast mänguasjast. Samas oli tore vaadata, kuidas ühe lapse vana mänguasi toob rõõmu teisele lapsele.
Laste jaoks olid teemad põnevad ja huvipakkuvad ja nii tore oli kuulata, kuidas näiteks vannitoas tuletati meelde, et: „Kuule, sul vesi jookseb!“ või kui mõni laps tuli õpetajale ütlema: „Miks meil koridoris tuli põleb, kui kedagi seal ei ole?“ Nendel teemadel oleme varemgi rääkinud, aga tõdesime taaskord, et „Kordamine on tarkuse ema!“

Kristi Jõks ja Kadri Kivisoo
Soinaste Lasteaed Laululind Pääsukeste rühma õpetajad

Kino maale
EelmineTartumaa talimängude mälumängu II koht
JärgminePõllumeeste ühistu Kevili kinkis lasteaedadele luuleraamatu