Tähelindude helisevad pillikeeled

994
Tähelinnud Baltical 2023. Foto: Piret Petolai

Tähelindude tunnuslause: „Helisevad pillikeeled, laulud-tantsud rõõmsal meelel …“ kõlas Tallinna vanalinna tänavatel 2. ja 3. juunil 2023. aastal Baltica pärimusfestivalil.

Tähelindude ettevalmistused festivalil osalemiseks algasid juba sügisel kui Eesti Folkloorinõukogu üleskutsel hakkas juhendaja Marika Lehiste kokku koguma ja läbi töötama Kambja kihelkonna pärimust. Sellest kõigest sai välja valitud vaid käputäis pilli- ja laululugusid, tantse ning pajatusi. Baltica festivalil osalemiseks pandi kokku kava, mis toob vaatajate-kuulajateni ühe tavalise Kambja talupoja Ivani talu peremehe igapäevaelu alates karja viimisest heinamaale kuni päeva õhtusse jõudmiseni looga „Veeri, veeri päevakene“. Laste laulud ja pillimängu seovad üheks tervikuks Kambja Ignatsi Jaagu Kooli vilistlase ja praeguse õpetaja Andrus Pajumägi poolt jutustatud pajatused. Küll nendel ammustel aegadel elanud meestel oli huvitav elu! Kes küll siis oleks võinud arvata, et sadu aastaid tulevikus noored nende tegemistest laule laulavad.

Tähelinnud Baltical 2023

Talve jooksul osalesid lapsed tublisti proovides ja laagrites ning 25. märtsil toimunud Baltica Tartumaa eelpeol tunnustati Tähelindusid taas ning esinemispääse suurele festivalile oli lunastatud.

Tähelinnud Baltical 2023

„Pärimus tõmbab kaasa!“ oli seekordse Baltica tunnuslause ja osalejaid oli üle 1000 nii Eestist kui välisriikidest. Tähelinnud esinesid kahel päeval kokku neli korda nii Baltica pealaval, Lõuna-Eesti laval ja vabalaval. Saime pealtvaatajatele tutvustada ja edasi viia Lõuna-Tartumaa pärimust. Kuigi ilm oli tuuline ja külm, ei lasknud vaprad tähelinnukesed ennast segada ning lustiti nii esinemiste vahepeal kui rongkäigus.

Tähelinnud tõestasid taaskord, et pärimus on populaarne ja pärimus tõmbab kaasa. Tallinnas esinedes kõlas pealtvaatajate seas kiidusõnu ja paljud tõttasid uurima, kes need toredad ja tublid lapsukesed on.

Rõõmu tiibadesse armsad Tähelinnud, puhake suvel, koguge jõudu, et sügisel taas kokku saada ja pärimust edasi viia!

Piret Petolai

Kino maale
EelmineKambja kooli 336. õpi- ja õppeaasta teokas tegu on playback show
JärgmineRaamatukogude lahtiolekuajad suvel