Taaskord toimub Lõuna-Eesti toidukonverents

223
Lõuna-Eesti toidukonverents toimub 10. oktoobril 2023. Pilt: Tartu Ärinõuandla

Teisipäeval, 10. oktoobril 2023 toimub Elvas Lõuna-Eesti toidukonverents, kus võetakse luubi alla haridusasutuste toiduhankimise kitsaskohad.

Seitsmendat korda toimuv kohaliku ja mahetoidu edendamise suursündmus kannab tänavu nime „Talust kooli“. Konverentsi peamine fookusteema on kohaliku toidutootmise edendamine, millel on oluline mõju ka maaelu jätkusuutlikkuse tagamisel kui ka meie toidukultuuri kestlikkusel.

Konverents keskendub aruteludele

Seekordne Lõuna-Eesti toidukonverents toob lisaks toidutootjatele ja -kasvatajatele, toitlustajatele, innovaatilistele toiduettevõtjatele ning kohaliku toidu arendajatele ühte ruumi kokku ka haridusametnikud, kohalike omavalitsuste spetsialistid ja poliitikakujundajad.
Konverentsipäeva avab regionaalminister Madis Kallas. Aruteludes osalevad Riigikogu majanduskomisjoni esimees Priit Lomp ja maaelukomisjoni esimees Urmas Kruuse.
Konverents keskendub aruteludele, kuidas luua meie kohalikele toidutootjatele uus turustuskanal koostöös avaliku sektoriga, et meie lapsed haridusasutustes saaks süüa kohalikust toorainest valmistatud toitu. Jagatakse toiduhangete läbiviimise kogemusi, sealhulgas lahatakse kitsaskohti, mis takistavad praegu kohalike tootjate toodangu hankimist. Sõna saavad ka tootjad ise, et selgitada oma ootusi koostööle. Inspiratsiooni ja edulugusid, kuidas väiketootja saab olla väärtuslik partner haridusasutustele, pakuvad nii välisesinejad kui ka meie enda kohalikud Võru maakonna praktikud. Kogu päeva modereerib ja arutelusid veab Urmas Vaino.

Ülioluline on koostöö kohaliku toidu edendamiseks

Tartumaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Jarno Laur sõnab, et koostöö ja ühised pingutused kohaliku toidu edendamiseks on üliolulised maaettevõtluse arendamisel ja haridusasutuste toidukvaliteedi parandamisel: „Meil peavad olema head võimalused läbi haridusasutuste pakkuda kohalikku ja maitsvat toitu igapäevaseks energiaallikaks, sest nii kujundame nii laste söömisharjumusi, kui ka parandame toidukultuuri.“
Sihtasutuse Elva Teenused juhataja Krista Loog, kelle tööks on Elva valla haridusasutuste toitlustamine ja haldamine, jagab, et kooli- ja lasteaiatoiduga on seotud mitu ministeeriumi, kes kõik peaksid selles teemas ühte jalga astuma: „Sotsiaalministeerium peaks vastu võtma värskema määruse, regionaalministeerium peaks toetama kohalikke tootjaid ja talunikke ning haridusministeerium peaks lülitama õppekavasse mahuka programmi, mis õpetaks lastele ja ka vanematele tervislikku toitumist.“

Lõuna-Eesti toidukonverents „Talust kooli“ on osaks ka Tartumaa toidusündmuste sarjast Tirin.

Konverentsil osalemine on eelneva registreerimise alusel ning tasuta.

Täiendav info ja registreerimine 3. oktoobrini 2023 Lõuna-Eesti toidukonverentsi kodulehel.

Konverentsi rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi PATEE meetmest, LEADER-meetmest ning Interreg Läänemere piirkonna projektidest „Baltic Municipality’s Food Coalition“ ja KISMET.

Lisainfo: Kaidi Randpõld, Tartumaa Omavalitsuste Liidu arendusspetsialist,5326 8963, kaidi.randpold@tartumaa.ee

Elo Mets, Tartu Ärinõuandla projektijuht, toidukonverentside eestvedaja, 511 3932, elo.mets@arinouandla.ee

Kino maale
EelmineVallavalitsuse istungilt 30.08.2023
JärgmineTartumaa aasta õpetaja 2023 konkursi piirkondlikud laureaadid on selgunud